JUST NU: Putin sätter in brutal general för att vinna kriget mot Ukraina

2022 04 09

Rysslands diktator gör nu ett nytt drag för att besegra Ukrainas Väpnade Styrkor.

Vladimir Putin har beslutat att sätta in den grymma generalen Alexander Dvornikov som ny ledare för ryska arméns anfallskrig mot grannlandet Ukraina uppger BBC News.

Personlig förtjusning

Putin, som manifesterat sin personliga förtjusning i generalen genom att låta sig fotas offentligt med honom vid flera tillfällen och därefter publicerat bilderna på Kremls egen hemsida, bedömer att general ska vända kriget till Rysslands fördel.

Känd för sin brutalitet

General Alexander Dvornikov är känd för sin brutalitet i samband med kriget i Syrien där den ryska stridsledningen bombade sönder storstäder till grus vilket ledde till enormt lidande och tiotusentals dödsoffer som följd.

Omvärlden vädjade om eldupphör men de ryska generalerna hörsammade inte kraven på att upphöra med sina urskillningslösa bombningar.

Bekräftar

Myndighetskällor i Väst bekräftar nu för BBC News att den ökände generalen nu leder Rysslands krig mot Ukraina.

– Han har mycket erfarenhet från Rysslands operationer i Syrien. Så vi kan räkna med att det att övergripande befälet och kontrollen kommer att förbättras, säger myndighetskällan.

Ryska stridsgrupperna

Bakgrunden till Putins beslut att kasta in general Dvornikov som högsta befälhavare är tydlig enligt uppgifter till TV-kanalen.

– Det är ett försök till att förbättra koordineringen mellan olika militära enheter. De ryska grupperna har tidigare organiserats och styrts separat, säger källan.

Stor flyktingvåg

Kriget är nu inne på sin 44:e dag och Putin bedöms vilja gå till kraftiga attacker mot östra Ukraina inom kort.

Farhågorna har utlöst en stor flyktingvåg från östra delarna av landet mot västra Ukraina. De ryska styrkorna väntas öka rejält i antal i regionen.

Ukrainska trupper smartare

Trots Rysslands numerära överlägsenhet sett till antalet soldater så har Putinregimen inte lyckats på långa vägar så bra som många bedömare trott.

– Rysslands taktik har motverkats av mindre ukrainska trupper som agerat smartare och överraskande. Detta trots att Ryssland tros ha substantiella styrkor med strax under 100 taktiska bataljongrupper, säger källan.

Vill fira 9 maj

Myndighetskällan uppger även till BBC att det är möjligt att militär strategi tvingas stå tillbaka för politisk strategi kopplat till att Putin vill fira en krigsseger den 9 maj som markerar Rysslands segerdag i andra världskriget.

Leda Ryssland till seger

– Om inte Ryssland lyckas ändra taktik så är det mycket svårt att se hur de ska lyckas ens med mindre målsättningar, säger myndighetskällan.

Men Putins plan är nu att den nytillsatta generalen ska vända kriget och leda Ryssland till seger.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen