JUST NU: Putin sätter in brutal general för att vinna kriget mot Ukraina

2022 04 09

Rysslands diktator gör nu ett nytt drag för att besegra Ukrainas Väpnade Styrkor.

Vladimir Putin har beslutat att sätta in den grymma generalen Alexander Dvornikov som ny ledare för ryska arméns anfallskrig mot grannlandet Ukraina uppger BBC News.

Personlig förtjusning

Putin, som manifesterat sin personliga förtjusning i generalen genom att låta sig fotas offentligt med honom vid flera tillfällen och därefter publicerat bilderna på Kremls egen hemsida, bedömer att general ska vända kriget till Rysslands fördel.

Känd för sin brutalitet

General Alexander Dvornikov är känd för sin brutalitet i samband med kriget i Syrien där den ryska stridsledningen bombade sönder storstäder till grus vilket ledde till enormt lidande och tiotusentals dödsoffer som följd.

Omvärlden vädjade om eldupphör men de ryska generalerna hörsammade inte kraven på att upphöra med sina urskillningslösa bombningar.

Bekräftar

Myndighetskällor i Väst bekräftar nu för BBC News att den ökände generalen nu leder Rysslands krig mot Ukraina.

– Han har mycket erfarenhet från Rysslands operationer i Syrien. Så vi kan räkna med att det att övergripande befälet och kontrollen kommer att förbättras, säger myndighetskällan.

Ryska stridsgrupperna

Bakgrunden till Putins beslut att kasta in general Dvornikov som högsta befälhavare är tydlig enligt uppgifter till TV-kanalen.

– Det är ett försök till att förbättra koordineringen mellan olika militära enheter. De ryska grupperna har tidigare organiserats och styrts separat, säger källan.

Stor flyktingvåg

Kriget är nu inne på sin 44:e dag och Putin bedöms vilja gå till kraftiga attacker mot östra Ukraina inom kort.

Farhågorna har utlöst en stor flyktingvåg från östra delarna av landet mot västra Ukraina. De ryska styrkorna väntas öka rejält i antal i regionen.

Ukrainska trupper smartare

Trots Rysslands numerära överlägsenhet sett till antalet soldater så har Putinregimen inte lyckats på långa vägar så bra som många bedömare trott.

– Rysslands taktik har motverkats av mindre ukrainska trupper som agerat smartare och överraskande. Detta trots att Ryssland tros ha substantiella styrkor med strax under 100 taktiska bataljongrupper, säger källan.

Vill fira 9 maj

Myndighetskällan uppger även till BBC att det är möjligt att militär strategi tvingas stå tillbaka för politisk strategi kopplat till att Putin vill fira en krigsseger den 9 maj som markerar Rysslands segerdag i andra världskriget.

Leda Ryssland till seger

– Om inte Ryssland lyckas ändra taktik så är det mycket svårt att se hur de ska lyckas ens med mindre målsättningar, säger myndighetskällan.

Men Putins plan är nu att den nytillsatta generalen ska vända kriget och leda Ryssland till seger.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen