Putin samlar 20 länder – planerar ”ny världsordning”
2024 10 22
På tisdagen samlar Vladimir Putin 20 länder i ett stort toppmöte där Ryssland hoppas på att bana väg för ”en ny världsordning”.
Västvärlden har gjort mycket för att isolera Ryssland från världssamfundet sedan landet invaderade Ukraina.
Nu vill Vladimir Putin visa att han är allt annat än isolerad.
Världsledare bjuds in
På tisdagen inleds ett toppmöte i Kazan i Ryssland, där BRICS-länderna och flera andra länder träffas. Det beskrivs som ”det största utrikespolitiska eventet någonsin” i landet, rapporterar BBC.
20 länders ledare medverkar, däribland Kinas Xi Jinping, Indiens premiärminister Narendra Modi och Irans president Masoud Pezeshkin.
Ryssland uppger att det ultimata målet med samarbetet är att skapa en ”ny världsordning” där väst inte längre tillåts dominera – och på toppmötet i Kazan kommer man att diskutera konkreta planer för hur det ska gå till.
Förkortningen BRICS står för Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika. Sedan den grundades har den också utökats så att även Egypten, Etiopien, Iran och Förenade Arabemiraten är medlemmar.
Men många andra länder har också bjudits in till toppmötet. BRICS ses som en motvikt till väst och säger sig representera ”den globala majoriteten”.
Så ska de utmana väst
Ett av Rysslands mål med toppmötet är att övertyga de andra länderna om att man bör anta ett alternativ till dollarn för globala betalningar, enligt kanalen.
Betalningar över gränserna är ett stort problem för Ryssland, och dollarns dominanta ställning ger USA en enorm makt över den globala handeln.
Med BRICS hjälp hoppas man kunna bryta dollarns dominans, och därmed också göra de västerländska sanktionerna mindre verkningsfulla.
BRICS representerar 45 procent av den globala befolkningen och cirka 28 procent av den globala ekonomin.
Därför borde BRICS i teorin kunna vara en blytung aktör i världen – men i praktiken är det betydligt svårare än så, menar experter.
Ansträngda relationer
Den enade front som Putin vill visa upp på toppmötet är nämligen bara en fasad.
BRICS-länderna är allt annat än goda vänner. Framför allt har Kina och Indien en mycket ansträngd relation, och är ibland närmare att attackera varandra än att samarbeta.
– På sätt och vis är det bra för västvärlden att Kina och Indien aldrig kan komma överens om någonting, säger ekonomen Jim O’Neill, som en gång myntade begreppet BRIC.
Även andra BRICS-länder har dåliga relationer till varandra, vilket gör det svårt för organisationen att utmana väst.
Det viktigaste för Putin är dock att toppmötet i Kazan skickar en tydlig signal om att han inte är isolerad, skriver BBC.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen