RYSSLAND: Putin öppnar för egna ”världsmästerskap”

2022 09 16

Rysslands diktator Vladimir Putin vill att den asiatiska samarbetsorganisationen, SCO, ska arrangera sina egna ”världsmästerskap”.

Det föreslog Putin på fredagen under SCO:s möte i Uzbekistans näst största stad Samarkand, rapporterar Reuters.

Putin samtalade bland annat med Kinas ledare Xi Jinping, Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Irans Ebrahim Raisi.

– Det finns goda möjligheter att intensifiera idrottssamarbetet och på sikt hålla stora idrottsevenemang i SCO:s regi. För att göra detta skulle vi kunna tänka oss att skapa en sammanslutning av idrottsorganisationer under vår förening, sa Putin i ett anförande, enligt Reuters.  

Avstängda idrottare

Vladimir Putin anser att gruppen, som inkluderar världens två folkrikaste länder – Kina och Indien – skulle bli en betydande global motvikt till den amerikanskledda västvärlden – som har vänt Ryssland ryggen efter landets invasion av Ukraina.

Efter en rysk dopningsskandal under OS i Sotji 2014 har ryska idrottares deltagande vid efterföljande OS kraftigt begränsats. De som har tävlat har endast fått göra det under neutral flagg.

Efter invasionen av Ukraina har den internationella olympiska kommittén (IOK) betonat att samtliga ryska idrottare bör stängas av från de olympiska sporterna. Ett förslag som de flesta sporter har hörsammat.

Samma datum som OS

Belarus ledare  Alexander Lukasjenko, vars land  är observatör vid SCO, instämde i Putins förslag, uppger Reuters.

Lukasjenko föreslog att organisationen ska arrangera stora gemensamma sportevenemang under sommaren 2024 och under vintern 2026.

Datumförslagen sammanfaller i stort sett med sommar-OS i Paris 2024 och de Olympiska vinterspelen i Milano-Cortina 2026.

Fakta SCO

  • SCO är ett säkerhetspolitisk organisation som bildades 2001. SCO  består av Kina, Ryssland, Indien, Pakistan, Kirgizistan, Kazakstan och Tadjikistan.  
  • Afghanistan, Belarus, Iran och Mongoliet har observatörsstatus. Turkiet ingår som ”dialogpartner”.
  • Källa: NE

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen