RYSSLAND: Putin öppnar för egna ”världsmästerskap”

2022 09 16

Rysslands diktator Vladimir Putin vill att den asiatiska samarbetsorganisationen, SCO, ska arrangera sina egna ”världsmästerskap”.

Det föreslog Putin på fredagen under SCO:s möte i Uzbekistans näst största stad Samarkand, rapporterar Reuters.

Putin samtalade bland annat med Kinas ledare Xi Jinping, Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Irans Ebrahim Raisi.

– Det finns goda möjligheter att intensifiera idrottssamarbetet och på sikt hålla stora idrottsevenemang i SCO:s regi. För att göra detta skulle vi kunna tänka oss att skapa en sammanslutning av idrottsorganisationer under vår förening, sa Putin i ett anförande, enligt Reuters.  

Avstängda idrottare

Vladimir Putin anser att gruppen, som inkluderar världens två folkrikaste länder – Kina och Indien – skulle bli en betydande global motvikt till den amerikanskledda västvärlden – som har vänt Ryssland ryggen efter landets invasion av Ukraina.

Efter en rysk dopningsskandal under OS i Sotji 2014 har ryska idrottares deltagande vid efterföljande OS kraftigt begränsats. De som har tävlat har endast fått göra det under neutral flagg.

Efter invasionen av Ukraina har den internationella olympiska kommittén (IOK) betonat att samtliga ryska idrottare bör stängas av från de olympiska sporterna. Ett förslag som de flesta sporter har hörsammat.

Samma datum som OS

Belarus ledare  Alexander Lukasjenko, vars land  är observatör vid SCO, instämde i Putins förslag, uppger Reuters.

Lukasjenko föreslog att organisationen ska arrangera stora gemensamma sportevenemang under sommaren 2024 och under vintern 2026.

Datumförslagen sammanfaller i stort sett med sommar-OS i Paris 2024 och de Olympiska vinterspelen i Milano-Cortina 2026.

Fakta SCO

  • SCO är ett säkerhetspolitisk organisation som bildades 2001. SCO  består av Kina, Ryssland, Indien, Pakistan, Kirgizistan, Kazakstan och Tadjikistan.  
  • Afghanistan, Belarus, Iran och Mongoliet har observatörsstatus. Turkiet ingår som ”dialogpartner”.
  • Källa: NE

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen