JUST NU: Putin och Zelensky närmar sig möte

2022 04 22

Turkiets president och medlaren Tayyip Erdoğan menar att ett möte mellan Ukrainas och Ryssland båda presidenter kommer allt närmare.

De närmaste två dygnen kan bli avgörande när det handlar om att få till ett möte mellan Rysslands diktator Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelensky, rapporterar CNN.

Turkiets president Tayyip Erdoğan, vars land flera gånger agerat medlare mellan ukrainska och ryska representanter, ska nu försöka få Putin och Zelensky att mötas i Istanbul.

“Positivt resultat”

– Resultatet är positivt. Det är inte exakt som vi ville, men det kommer att bli bättre. Vi är inte utan hopp, säger Erdoğan om de pågående fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland.

Bjudit in presidenterna

Erdoğan säger att han bjudit in de båda presidenterna och uttrycker att han är hoppfull inför ett potentiellt möte.

– Jag hoppas att de accepterar vår inbjudan och att vi kan föra dem samman i Istanbul.

Zelensky vill mötas

Ukrainas president har vid flera tillfällen försökt få till ett möte med Putin för att intensifiera fredsförhandlingar ansikte mot ansikte.

För en dryg månad sedan uttryckte Zelensky att han till och med var beredd att adoptera en neutral status och förhandla om Donbas-regionen för att få till ett fredsavtal.

“Redo att gå vidare”

– Säkerhetsgarantier, neutralitet och inga kärnvapen i vårt land. Vi är redo att gå vidare. Det är den viktigaste poängen, sade Volodymyr Zelensky då enligt BBC.

Fått kalla handen

Zelensky har till och med bjudit in Putin till östra Ukraina för att träffas, men fått kalla handen av den brutala diktatorn i Ryssland.

– Jag är redo att gå ännu längre och bjuda in dig att träffas var som helst i ukrainska Donbas, där det pågår ett krig, sade Zelensky så sent som för två dagar sedan.

Turkiets unika position

Huruvida den turkiska presidenten Erdoğan lyckas få till ett möte återstår att se. Landet har en unik profil och position, och förutom att vara medlem i Nato delar man även havsgräns med Ukraina och Ryssland. 

Uppmanat till vapenvila

Turkiets president har tidigare uppmanat Ryssland att lägga ned sina vapen. 

– Erdoğan har noterat vikten av vapenvila mellan Ryssland och Ukraina, fredsimplementering och förbättringen av humanitära förhållanden i regionerna, uttryckte den turkiska presidentadministrationen i slutet av mars.

Medlar i konflikten

Samtidigt gick Turkiet även ut med att man är villig att fortsätta ta en roll som en slags medlare mellan Ryssland och Ukraina. 

– President Erdogan har har meddelat att Turkiet kommer att fortsätta ge alla typer av stöd angående processen, framhäver Erdoğanadministrationen.

Foto: President of Ukraince Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen