JUST NU: Putin och Zelensky närmar sig möte

2022 04 22

Turkiets president och medlaren Tayyip Erdoğan menar att ett möte mellan Ukrainas och Ryssland båda presidenter kommer allt närmare.

De närmaste två dygnen kan bli avgörande när det handlar om att få till ett möte mellan Rysslands diktator Vladimir Putin och Ukrainas president Volodymyr Zelensky, rapporterar CNN.

Turkiets president Tayyip Erdoğan, vars land flera gånger agerat medlare mellan ukrainska och ryska representanter, ska nu försöka få Putin och Zelensky att mötas i Istanbul.

“Positivt resultat”

– Resultatet är positivt. Det är inte exakt som vi ville, men det kommer att bli bättre. Vi är inte utan hopp, säger Erdoğan om de pågående fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland.

Bjudit in presidenterna

Erdoğan säger att han bjudit in de båda presidenterna och uttrycker att han är hoppfull inför ett potentiellt möte.

– Jag hoppas att de accepterar vår inbjudan och att vi kan föra dem samman i Istanbul.

Zelensky vill mötas

Ukrainas president har vid flera tillfällen försökt få till ett möte med Putin för att intensifiera fredsförhandlingar ansikte mot ansikte.

För en dryg månad sedan uttryckte Zelensky att han till och med var beredd att adoptera en neutral status och förhandla om Donbas-regionen för att få till ett fredsavtal.

“Redo att gå vidare”

– Säkerhetsgarantier, neutralitet och inga kärnvapen i vårt land. Vi är redo att gå vidare. Det är den viktigaste poängen, sade Volodymyr Zelensky då enligt BBC.

Fått kalla handen

Zelensky har till och med bjudit in Putin till östra Ukraina för att träffas, men fått kalla handen av den brutala diktatorn i Ryssland.

– Jag är redo att gå ännu längre och bjuda in dig att träffas var som helst i ukrainska Donbas, där det pågår ett krig, sade Zelensky så sent som för två dagar sedan.

Turkiets unika position

Huruvida den turkiska presidenten Erdoğan lyckas få till ett möte återstår att se. Landet har en unik profil och position, och förutom att vara medlem i Nato delar man även havsgräns med Ukraina och Ryssland. 

Uppmanat till vapenvila

Turkiets president har tidigare uppmanat Ryssland att lägga ned sina vapen. 

– Erdoğan har noterat vikten av vapenvila mellan Ryssland och Ukraina, fredsimplementering och förbättringen av humanitära förhållanden i regionerna, uttryckte den turkiska presidentadministrationen i slutet av mars.

Medlar i konflikten

Samtidigt gick Turkiet även ut med att man är villig att fortsätta ta en roll som en slags medlare mellan Ryssland och Ukraina. 

– President Erdogan har har meddelat att Turkiet kommer att fortsätta ge alla typer av stöd angående processen, framhäver Erdoğanadministrationen.

Foto: President of Ukraince Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen