Putin och Biden kan ställas öga mot öga

2022 11 08

Den ryska diktatorn Vladimir Putin vill delta i nästa veckas möte med G20-länderna.

Det meddelar Indonesiens president Joko Wikodo, även ordförande för det internationella blocket, enligt flera internationella medier.

Wikodo ska personligen ha tagit emot meddelandet från Putin i ett telefonsamtal nyligen där han uttryckt önskemål att delta “om situationen är möjlig”.

– Men om inte kanske kan ber om att få göra det digitalt istället, säger han på en pressträff på Bali enligt Reuters.

Utesluter inte möte

Bland G20-länderna ingår USA och Vita huset uppgav förra veckan att man jobbar på att få till ett möte mellan fyra ögon mellan Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping.

Huruvida den amerikanska presidenten vid samma tillfälle kommer att sätta sig ned och tala med Putin “beror på”.

– Jag har ingen avsikt att träffa honom. Men om han kommer fram till mig på G20-mötet och säger att han vill prata om frigivningen av Brittney Griner (fängslad amerikansk basketstjärna i Ryssland, red. anm.) skulle jag träffa honom. Jag menar, det skulle bero på, uppgav BIden i en intervju med CNN i oktober.

Även Zelensky inbjuden

Ukraina ingår inte i G20, men bjöds redan i somras in till G20-toppmötet i Indonesien som går av stapeln 15 november.

Det spekulerades redan då om den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky då skulle träffa Putin för första gången sedan Moskva inledde sitt brutala anfallskrig den 24 februari.

– Zelensky är en oumbärlig del av alla sammankomster nu. Tydligen, i intervallerna mellan att få instruktioner från Washington, är han glad över att få hålla tårfyllda tal oavsett format, kommenterade den ryska utrikesministern Sergej Lavrov möjligheten enligt nyhetsbyrån TASS.

Säger blankt nej

Zelensky satte dock själv stopp för de spekulationerna förra veckan när han sade blankt nej till att delta om Putin dyker upp på mötet.

– Min och Ukrainas personliga ståndpunkt är att om redaren för Ryska Federationen deltar, då kommer inte Ukraina att delta, sade han på en presskonferens enligt Politico.

Alla medlemmar

G20 är en grupp som består av 19 större ekonomier plus EU. Flera länder, till exempel Sverige, ingår inte i gruppen men har ett indirekt deltagande genom att vara medlem i EU.

Följande medlemmar ingår i G20:

 • Argentina
 • Australien
 • Brasilien
 • Europeiska unionen
 • Frankrike
 • Indien
 • Indonesien
 • Italien
 • Japan
 • Kanada
 • Kina
 • Mexiko
 • Ryssland
 • Saudiarabien
 • Storbritannien
 • Sydafrika
 • Sydkorea
 • Turkiet
 • Tyskland
 • USA

Foto: The White House resp President of Russia

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen