Putin och Biden kan ställas öga mot öga

2022 11 08

Den ryska diktatorn Vladimir Putin vill delta i nästa veckas möte med G20-länderna.

Det meddelar Indonesiens president Joko Wikodo, även ordförande för det internationella blocket, enligt flera internationella medier.

Wikodo ska personligen ha tagit emot meddelandet från Putin i ett telefonsamtal nyligen där han uttryckt önskemål att delta “om situationen är möjlig”.

– Men om inte kanske kan ber om att få göra det digitalt istället, säger han på en pressträff på Bali enligt Reuters.

Utesluter inte möte

Bland G20-länderna ingår USA och Vita huset uppgav förra veckan att man jobbar på att få till ett möte mellan fyra ögon mellan Joe Biden och Kinas ledare Xi Jinping.

Huruvida den amerikanska presidenten vid samma tillfälle kommer att sätta sig ned och tala med Putin “beror på”.

– Jag har ingen avsikt att träffa honom. Men om han kommer fram till mig på G20-mötet och säger att han vill prata om frigivningen av Brittney Griner (fängslad amerikansk basketstjärna i Ryssland, red. anm.) skulle jag träffa honom. Jag menar, det skulle bero på, uppgav BIden i en intervju med CNN i oktober.

Även Zelensky inbjuden

Ukraina ingår inte i G20, men bjöds redan i somras in till G20-toppmötet i Indonesien som går av stapeln 15 november.

Det spekulerades redan då om den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky då skulle träffa Putin för första gången sedan Moskva inledde sitt brutala anfallskrig den 24 februari.

– Zelensky är en oumbärlig del av alla sammankomster nu. Tydligen, i intervallerna mellan att få instruktioner från Washington, är han glad över att få hålla tårfyllda tal oavsett format, kommenterade den ryska utrikesministern Sergej Lavrov möjligheten enligt nyhetsbyrån TASS.

Säger blankt nej

Zelensky satte dock själv stopp för de spekulationerna förra veckan när han sade blankt nej till att delta om Putin dyker upp på mötet.

– Min och Ukrainas personliga ståndpunkt är att om redaren för Ryska Federationen deltar, då kommer inte Ukraina att delta, sade han på en presskonferens enligt Politico.

Alla medlemmar

G20 är en grupp som består av 19 större ekonomier plus EU. Flera länder, till exempel Sverige, ingår inte i gruppen men har ett indirekt deltagande genom att vara medlem i EU.

Följande medlemmar ingår i G20:

  • Argentina
  • Australien
  • Brasilien
  • Europeiska unionen
  • Frankrike
  • Indien
  • Indonesien
  • Italien
  • Japan
  • Kanada
  • Kina
  • Mexiko
  • Ryssland
  • Saudiarabien
  • Storbritannien
  • Sydafrika
  • Sydkorea
  • Turkiet
  • Tyskland
  • USA

Foto: The White House resp President of Russia

Text: Redaktionen


Bottenbetyg för nordiskt flygbolag – sämst i Europa

2025 07 16

Det finländska flygbolaget får bottenbetyg i en ny europeisk jämförelse av flygbolag.

I konsumentportalen Flightrights senaste rankning placerar sig Finnair på toppen bland Europas sämsta flygbolag – med ett sammanlagt betyg på 2,48 av 5.

Den lägsta poängen ligger i kategorin pålitlighet, där bolaget bara får 1,5 stjärnor. Kategorin mäter hur ofta flyg ställs in, försenas eller om passagerare nekas ombordstigning.

Flightright tittade även på betalningsbeteende och hur snabbt och smidigt bolagen hanterar krav på ersättning. Där fick Finnair betyget 3 av 5, vilket visar att det finns förbättringspotential.

Interna konflikter

Finnairs pålitlighet har påverkats kraftigt av interna konflikter. Bland annat har bolaget drabbats av arbetsmarknadstvister som lett till inställda flyg och stora förseningar.

Finnair har redovisat ett kraftigt försämrat resultat för årets första halvår, med förluster på över 50 miljoner euro.

Den negativa utvecklingen kopplas direkt till vårens omfattande strejker, där konflikter med både piloter och markpersonal lett till att över 1 300 flyg fått ställas in.

– Vi ber uppriktigt om ursäkt till alla kunder som upplevt störningar i sina reseplaner på grund av arbetskonflikten, säger Finnairs vd Turkka Kuusisto i ett pressmeddelande.

I söndags nådde Finnair och fackförbundet Luftfartsunionen IAU en överenskommelse tillsammans med arbetsgivarorganisationen Palta, vilket innebär att strejkerna nu är avslutade.

Missnöjda resenärer ger låga betyg

Den tredje och sista kategorin, kundnöjdhet, baseras på enkäter där resenärer bedömer sin helhetsupplevelse. Där fick Finnair 2,94 av 5, ett resultat som drar ner helhetsindexet.

Medan Finnair hamnade i botten siktade Discover Airlines in sig på toppen med 3,33 i totalbetyg. Även lågprisjättarna Vueling och Ryanair hamnade lågt, men inte sämst.

Portal för resenärer 

Flightright som utfärdat rankningen är en portal som hjälper passagerare att utöva sina rättigheter och att hävda dem gentemot flygbolagen.

 – Som marknadsledare inom vårt segment är vi fast beslutna att se till att det alltid blir bevisat att man har rätt, menar de.

Finnair har ännu inte kommenterat resultatet offentligt.

Foto: G. Van der Walt

Text: Redaktionen


Kraftig varning för populärt färdmedel – fler behöver akutvård

2025 07 16

Allt fler unga skadas i olyckor på elsparkcykel.

Universitetssjukhuset i Linköping slår larm om en tydlig ökning av patienter efter olyckor med elsparkcyklar.

Enligt läkarchefen Maciej Wajda har antalet olyckor kopplade till elsparkcyklar ökat markant, särskilt under sommarmånaderna. Det handlar inte bara om lindriga skrubbsår.

– Vi ser allt från frakturer till skallskador. I vissa perioder kommer det in en till två skadade per dag, säger han till Corren.

Olyckorna drabbar inte bara de som kör – även fotgängare och cyklister råkar ut för kollisioner.

– Det är inte bara personer som själva har kört elsparkcykel som behöver akutvård, utan även människor som blivit påkörda eller kolliderat med någon, betonar Wajda.

Unga och berusade utgör majoriteten

Olycksstatistiken visar att det främst är unga mellan 15 och 25 år som hamnar på akuten. En bidragande orsak är berusning. Många har därför nedsatt omdöme när de ger sig ut på elsparkcykel sent på kvällen eller natten.

Sjukhuset efterlyser nu tydligare regler, förebyggande åtgärder och ökad medvetenhet för att minska antalet skador.

Regelverket för elsparkcykel

Enligt Transportstyrelsen räknas elsparkcyklar som cyklar så länge de inte går snabbare än 20 km/h och har en motoreffekt som inte överstiger 250 watt. I sådana fall gäller samma trafikregler som för vanliga cyklar.

I Sverige finns ingen lag som sätter en specifik åldersgräns för att köra elsparkcykel, men det rekommenderas att förare är minst 15 år gamla och har tillräcklig mognad samt förståelse för trafikregler.

Ny lag i Finland

I Finland har man tagit oron ett steg längre. Sedan den 17 juni 2025 gäller nya regler för elsparkcyklar. Nu måste man vara minst 15 år gammal för att köra elsparkcykel, oavsett om den är hyrd eller privatägd.

Den nya lagen, som undertecknats av Finlands president Alexander Stubb, inkluderar även en alkoholgräns på 0,5 promille – samma som för bilkörning.

Foto: S. Andrews

Text: Redaktionen