Putin lanserar galen konspirationsteori

2023 09 07

Rysslands diktator Vladimir Putin har stått för ett mycket uppmärksammat uttalande.

I rysk tv presenterar Putin en ny konspirationsteori om varför Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som är av judisk börd, kom till makten.

En stor del av den ryska propagandan för att legitimera invasionen av Ukraina har handlat om vansinniga anklagelser mot den ukrainska regeringen för att vara nazister.

Putin har upprepade gånger anklagat den ukrainska ledningen för att vara nynazister som utför ett folkmord på rysktalande personer. Den ryska ”särskilda militära operationens” mål är enligt diktatorn att ”avnazifiera” Ukraina och skydda rysktalande i landet.

Ny galen konspirationsteori

Ett problem för den ryska propagandan är dock att Volodymyr Zelenskyj själv är jude och har släktingar i tidigare generationer som dödades av nazisterna i Förintelsen.

Det är dock inget som stoppar Putin från att hålla fast vid sina konspirationsteorier.  

I den uppmärksammade tv-intervjun lanserar han en ny galen teori om hur Zelenskyj kom till makten.

– Västmakterna installerade Volodymyr Zelenskyj som ledare i Ukraina för att täcka över glorifiering av nazismen, hävdar diktatorn. 

Vann ett demokratiskt val

Putins uttalande står i fullständig kontrast till det faktum att Volodymyr Zelenskyj valdes till president efter att ha röstats fram av det ukrainska folket i ett demokratisk val.

Putin har i sin tur behållit makten i Ryssland genom sin massiva propagandamaskin och förföljelser av politiska motståndare.   

Inte första gången

Det är inte första gången som den ryska regimen kommenterar Volodymyr Zelenskyj judiska påbrå.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har bland annat jämfört Zelenskyj med Nazitysklands diktator Adolf Hitler.

– Han (Zelensky, red. anm.) för fram följande argument: “vad är det för nazism om vi är judar?”. Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, sa Sergej Lavrov till italiensk tv enligt CNN.

Uttalandet från den ryska utrikesministern väckte starka reaktioner från många håll.

– Utrikesminister Lavrovs kommentarer är både oförlåtliga och skandalösa samt ett fruktansvärt historiskt fel. Judar mördade inte sig själva under Förintelsen. Den lägsta nivån av rasism mot judar är att anklaga judarna själva för antisemitism, sa Israels utrikesminister Yair Lapid till israeliska Ynet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen