Putin kopplas till brutal tragedi från 2014

2023 02 08

Nya misstankar riktas mot den ryska diktatorn Vladimir Putin.

Misstankarna gäller den nedskjutning av flight MH17 som ägde rum 2014, rapporterar BBC.

Enligt internationella utredare finns det “starka indikationer” på att det var Rysslands president Vladimir Putin som fattade beslut om att leverera missilen som användes för att skjuta ned planet.

– Det finns konkret information om att separatisternas begäran presenterades för presidenten, och att denna begäran beviljades, ska ryska tjänstemän ha sagt i ett inspelat telefonsamtal enligt EU:s brottsbekämpningsgrupp Joint Investigation Team.

Enligt inspelningen uttrycktes också att det militära stödet “är i händerna på presidenten”.

Nästan 300 personer dog

Det var i juli 2014 som Malaysia Airlines Flight 17, ofta benämnt MH17, var på väg från Amsterdam i Nederländerna till Kuala Lumpur i Malaysia.

Planet störtade i Donetsk, Ukraina, och samtliga 298 personer ombord omkom.

MH17 hade då träffats av rysktillverkad missil.

Två ryssar och en ukrainare pekades ut som skyldiga och i november förra året dömdes männen för mord i nederländsk domstol.

Enligt åtalet hade de haft “ett nära samarbete för att skaffa roboten och arrangera den för att skjuta ner ett flygplan”.

Putin skyllde på Ukraina

Ukrainas dåvarande president Petro Porosjenko  kallade nedskjutningen för ett “terrordåd”.

Proryska rebeller i Donetsk påstod att det var ukrainsk militär som skjutit ned planet, en tes som även utryckts av Vladimir Putin.

Barack Obama sade vid tillfället att det inte hade kunnat ske utan hjälp från Ryssland och kallade händelsen för en “väckarklocka” för hela Europa.

– Vi måste vara fasta i vår beslutsamhet att se till att vi stödjer Ukrainas ansträngningar att få till en rättvis vapenvila, sade den dåvarande amerikanska presidenten enligt The Guardian.

Har immunitet

Åklagarna i den internationella utredningen som tillsattes säger nu att man tömt alla ledtrådar och inte kan fortsätta med några ytterligare straffrättsliga förfaranden, skriver BBC.

De menar samtidigt att det finns bevis för att Putin beslutat att tillhandahålla missilen som sköt ned planet till Moskva-stödda separatister.

Det finns dock ingenting som tyder på att diktatorn beordrade själva nedskjutningen.

– Även om vi talar om starka indikationer, nås inte den höga ribban för fullständiga och avgörande bevis, säger en av utredarna till den brittiska kanalen.

De tillägger också att Putin dessutom har immunitet genom sin roll som statschef i Ryssland.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen