RYSSLAND: ”Putin kommer inte vinna kriget”

2022 09 14

Boris Nadezjdin, tidigare rysk parlamentariker, hävdar att det är omöjligt för Ryssland att besegra Ukraina.

Den våghalsiga politikern medverkade i en talkshow på den ryska statskontrollerade TV-kanalen NTV. I programmet kritiserade han Rysslands krigsstrategi, rapporterar AP.

Ett oväntat uttalande som fått stor spridning i Ryssland med omnejd. Tidigare har högt uppsatta politiker dragit sig från att kritisera Putinregimen. 

Putin vilseleds

Nadezjdin hävdar att Rysslands president Vladimir Putin har vilseletts av underrättelsetjänster som ska ha antytt att Ukrainas motstånd skulle bli kort och ineffektivt.

Kritiken kom efter att ryska styrkor rapporterats ha dragit sig tillbaka från Charkiv-regionen i östra Ukraina.

Vidare säger sig Nadezjdin inte vara rädd för att straffas för sina uttalanden.

Kräver att striderna upphör

Den liberala oppositionspolitikern kräver att striderna ska ta slut. Han vill antingen att fredsförhandlingar ska påbörjas eller att Ryssland ska eskalera sina krigsinsatser för att vinna kriget.

Kreml hävdar i sin tur att försök till förhandlingar har gjorts under de senaste veckorna, men att Ukraina har varit ovilliga till det. Den förre presidenten Dmitrij Medvedev sa i måndags att Ryssland kräver att Ukraina kapitulerar helt och hållet, uppger AP.

Carl Bildt uttalar sig

Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt  kommenterar Nadezjdins uttalande. 

– Vi börjar se sprickorna i den ryska regimens fasad, säger Bildt till Expressen.

Han fortsatte:

– Putin kommer att fortsätta sin operation så länge han kan. Just nu hoppas han att en kall vinter och en energikris skall få Europa att frysa och att ge upp stödet till Ukraina, men också det kommer att misslyckas. Och det är när det blir uppenbart också i Moskva som det börjar bli riktigt intressant.

Bildt gick under onsdagen även ut på Twitter för att visa sitt stöd för Ukraina.

– Med de ukrainska framgångarna på slagfältet har kriget gått in i en ny fas. Sedan april har de ryska insatserna i syd och öst stagnerat. Nu står Ryssland inför den faktiska möjligheten till nederlag. Det är inte nära förestående, och starkare europeiskt och amerikanskt stöd för Ukraina är avgörande, men det är definitivt möjligt.

Foto: President of Russia Office resp General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen