Putin gör som Adolf Hitler

2023 09 09

Rysslands diktator har vid upprepade tillfällen anklagat Volodymyr Zelensky för att vara nazist.

Senast i veckan presenterade Vladimir Putin en galen idé om hur den ukrainska presidenten kom till makten, som i själva verket valdes av folket i ett demokratiskt val.

– Västmakterna installerade Volodymyr Zelensky som ledare i Ukraina för att täcka över glorifiering av nazismen, påstod Putin i rysk tv.

Jämförde Zelensky med Hitler

Putins högra hand, utrikesminister Sergej Lavrov, har till och med gått så långt att han direkt jämfört Zelensky med diktatorn och massmördaren Adolf Hitler under Nazityskland och då anspelat på den ukrainska ledarens judiska bakgrund.

– Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, har Lavrov sagt i italiensk tv enligt CNN.

Putin gör som nazidiktatorn

Men i själva verket är det Putin som efterliknar Hitler.

Inte bara i att invadera ett grannland – utan också taktiken som används i den aktuella invasionen.

Detta i form av att ockupera områden i Ukraina och kräva att de erkänns som ryska territorium i utbyte mot att kriget tar slut.

– Vi vet från historien att detta inte stoppade Hitler, framhåller Ukrainas före detta försvarsminister Oleksij Reznikov som lämnade sitt jobb i veckan, till The Guardian.

Samma mönster

Ministern jämför med hur ett avtal undertecknades i München 1938 med syfte att förhindra det som skulle bli andra världskriget – när Sudeterna lämnades över från Tjeckoslovakien till Tyskland.

– Snart hade Tredje riket fullständig kontroll över det som fanns kvar av Tjeckoslovakien.

– Putins agerande följer ett liknande mönster, säger Oleksij Reznikov.

Kommer försöka ta fler länder

Den avgående försvarsministern framhåller vidare att det ryska “erbjudandet” om att dra tillbaka sina trupper i utbyte mot territorium dessutom är ett falskt löfte.

– Ryssland erkänner inte Ukrainas och det ukrainska folkets existens.

– Dess ambitioner kommer inte att stanna vid Ukraina. Jag tror att låter man ryssarna få Ukrainas resurser, inklusive en stor rekryteringsfond, bara kommer att öka Kremls ambitioner och leda till ett nytt stort krig i Östeuropa, som oundvikligen kommer att involvera Nato – med alla risker som det medför, säger den före detta ministern.

Foto: President of Russia Office

Text. Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen