Putin gör som Adolf Hitler

2023 09 09

Rysslands diktator har vid upprepade tillfällen anklagat Volodymyr Zelensky för att vara nazist.

Senast i veckan presenterade Vladimir Putin en galen idé om hur den ukrainska presidenten kom till makten, som i själva verket valdes av folket i ett demokratiskt val.

– Västmakterna installerade Volodymyr Zelensky som ledare i Ukraina för att täcka över glorifiering av nazismen, påstod Putin i rysk tv.

Jämförde Zelensky med Hitler

Putins högra hand, utrikesminister Sergej Lavrov, har till och med gått så långt att han direkt jämfört Zelensky med diktatorn och massmördaren Adolf Hitler under Nazityskland och då anspelat på den ukrainska ledarens judiska bakgrund.

– Jag kan ha fel, men Hitler hade också judiskt blod. Det betyder absolut ingenting. De smarta judiska människorna säger att de ivrigaste antisemiterna vanligtvis är judar, har Lavrov sagt i italiensk tv enligt CNN.

Putin gör som nazidiktatorn

Men i själva verket är det Putin som efterliknar Hitler.

Inte bara i att invadera ett grannland – utan också taktiken som används i den aktuella invasionen.

Detta i form av att ockupera områden i Ukraina och kräva att de erkänns som ryska territorium i utbyte mot att kriget tar slut.

– Vi vet från historien att detta inte stoppade Hitler, framhåller Ukrainas före detta försvarsminister Oleksij Reznikov som lämnade sitt jobb i veckan, till The Guardian.

Samma mönster

Ministern jämför med hur ett avtal undertecknades i München 1938 med syfte att förhindra det som skulle bli andra världskriget – när Sudeterna lämnades över från Tjeckoslovakien till Tyskland.

– Snart hade Tredje riket fullständig kontroll över det som fanns kvar av Tjeckoslovakien.

– Putins agerande följer ett liknande mönster, säger Oleksij Reznikov.

Kommer försöka ta fler länder

Den avgående försvarsministern framhåller vidare att det ryska “erbjudandet” om att dra tillbaka sina trupper i utbyte mot territorium dessutom är ett falskt löfte.

– Ryssland erkänner inte Ukrainas och det ukrainska folkets existens.

– Dess ambitioner kommer inte att stanna vid Ukraina. Jag tror att låter man ryssarna få Ukrainas resurser, inklusive en stor rekryteringsfond, bara kommer att öka Kremls ambitioner och leda till ett nytt stort krig i Östeuropa, som oundvikligen kommer att involvera Nato – med alla risker som det medför, säger den före detta ministern.

Foto: President of Russia Office

Text. Redaktionen