Putin försöker inta Tjernobyls kärnkraftverk – Hårda strider
2022 02 25
– Ryska ockupationsstyrkor försöker gripa kontrollen över Tjernobyl.
Ukrainas president meddelar nu att den ryska diktatorns styrkor riktar in sig på det ökända kärnkraftverket i den övergivna orten Pripyat i norra Kyivs Oblast.
Värsta kärnkraftsolyckan
Kärnkraftverket orsakade världshistoriens värsta kärnkraftsolycka 1986 och nu har ryska soldater tagit sig fram till anläggningen och gått till attack mot Ukrainas försvarsmakt, rapporterar landets regering.
Våldsamma strider sker kring anläggningen enligt Ukrainas regeringskansli.
Offrar sina liv
– Ryska ockupationsstyrkor försöker gripa kontrollen över Tjernobyl. Våra försvarare offrar sina liv, framför president Volodymyr Zelensky i sociala medier.
Vill hindra ny tragedi
Presidenten är mycket orolig över vad som kan ske om ryssarna vinner striden vid kärnkraftverket och betonar att Ukrainas soldater slåss hårt för att försvara anläggningen.
– Så att tragedin från 1986 inte ska upprepas, framhåller Zelensky.
Särskild strategi för Tjernobyl
Ukraina har utarbetat en särskild försvarsstrategi för Tjernobylområdet som är en av världens mest radioaktiva platser, rapporterar New York Times.
Attack på hela Europa
Ukrainas ledning understryker att Rysslands krig mot Ukraina är en attack på hela Europa
– Det är en krigsförklaring mot hela Europa, meddelar Volodymyr Zelensky.
Befarar ekologisk katastrof
Ukrainas utrikesminister poängterar också att kampen om kärnkraftverket är mycket viktigt.
– Kan leda till ännu en ekologisk katastrof. 1986 bevittnade världen den största teknologiska katastrofen i Tjernobyl. Om Ryssland fortsätter kriget så kan Tjernobyl inträffa igen 2022, framför Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, rapporterar CNN.
26 april 1986
Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl skede den 26 april 1986. Men Sovjetunionens vana trogen ville inte berätta om sina stora och välkända brister för omvärlden utan valde att försöka tysta ned olyckan.
Olyckan skedde i samband med ett säkerhetstest på anläggningen och radioaktiva partiklar drev med vinden till stora delar av Europa inklusive Sverige.
Tusentals döda
Studier pekar på att tusentals personer förlorade livet i olyckan om man räknar med senare och kommande dödsoffer då olyckans effekter är mycket långvariga.
Enligt officiella beräkningar avled 31 personer som en direkt följd av olyckan men FN bedömer att det handlar om 50 personer.
Fler dödsoffer på sikt
År 2005 bedömdes ytterligare 4 000 personer ha förlorat livet som ett resultat av den enorma utsläppet av radioaktivt enligt BBC och andra bedömningar talar om betydligt fler dödsoffer på sikt.
Foto: R Chollet
Text: Redaktionen