Putin försöker inta Tjernobyls kärnkraftverk – Hårda strider

2022 02 25

– Ryska ockupationsstyrkor försöker gripa kontrollen över Tjernobyl.

Ukrainas president meddelar nu att den ryska diktatorns styrkor riktar in sig på det ökända kärnkraftverket i den övergivna orten Pripyat i norra Kyivs Oblast.

Värsta kärnkraftsolyckan

Kärnkraftverket orsakade världshistoriens värsta kärnkraftsolycka 1986 och nu har ryska soldater tagit sig fram till anläggningen och gått till attack mot Ukrainas försvarsmakt, rapporterar landets regering.

Våldsamma strider sker kring anläggningen enligt Ukrainas regeringskansli.

Offrar sina liv

– Ryska ockupationsstyrkor försöker gripa kontrollen över Tjernobyl. Våra försvarare offrar sina liv, framför president Volodymyr Zelensky i sociala medier.

Vill hindra ny tragedi

Presidenten är mycket orolig över vad som kan ske om ryssarna vinner striden vid kärnkraftverket och betonar att Ukrainas soldater slåss hårt för att försvara anläggningen.

– Så att tragedin från 1986 inte ska upprepas, framhåller Zelensky.

Särskild strategi för Tjernobyl

Ukraina har utarbetat en särskild försvarsstrategi för Tjernobylområdet som är en av världens mest radioaktiva platser, rapporterar New York Times.

Attack på hela Europa

Ukrainas ledning understryker att Rysslands krig mot Ukraina är en attack på hela Europa

– Det är en krigsförklaring mot hela Europa, meddelar Volodymyr Zelensky.

Befarar ekologisk katastrof

Ukrainas utrikesminister poängterar också att kampen om kärnkraftverket är mycket viktigt.

– Kan leda till ännu en ekologisk katastrof. 1986 bevittnade världen den största teknologiska katastrofen i Tjernobyl. Om Ryssland fortsätter kriget så kan Tjernobyl inträffa igen 2022, framför Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba, rapporterar CNN.

26 april 1986

Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl skede den 26 april 1986. Men Sovjetunionens vana trogen ville inte berätta om sina stora och välkända brister för omvärlden utan valde att försöka tysta ned olyckan.

Olyckan skedde i samband med ett säkerhetstest på anläggningen och radioaktiva partiklar drev med vinden till stora delar av Europa inklusive Sverige.

Tusentals döda

Studier pekar på att tusentals personer förlorade livet i olyckan om man räknar med senare och kommande dödsoffer då olyckans effekter är mycket långvariga.

Enligt officiella beräkningar avled 31 personer som en direkt följd av olyckan men FN bedömer att det handlar om 50 personer.

Fler dödsoffer på sikt

År 2005 bedömdes ytterligare 4 000 personer ha förlorat livet som ett resultat av den enorma utsläppet av radioaktivt enligt BBC och andra bedömningar talar om betydligt fler dödsoffer på sikt.

Foto: R Chollet

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen