JUST NU: FN-ledaren ska besöka Putin i Moskva

2022 05 06

FN:s generalsekreterare António Guterres besöker Vladimir Putin i Kreml nästa vecka i ett försök att få diktatorn att dra tillbaka sina trupper från Ukraina.

På tisdag anländer Förenta Nationernas generalsekreterare António Guterres till Moskva för att besöka Rysslands diktator Vladimir Putin, rapporterar Reuters.

Anledningen är direkt kopplad till Rysslands anfallskrig mot Ukraina i februari.

Lunchar med regeringen

– Generalsekreteraren kommer att besöka Moskva i den Ryska Federationen den 26 april, där han kommer att ha ett jobbmöte med utrikesminister Sergey Lavrov och tas mot av president Vladimir Putin, meddelar FN i ett uttalande.

Besöket bekräftas även av Kreml, uppger BBC.

Ska införliva fred

Guterres besöker Moskva i ett direkt försök att få Putin att avsluta kriget och återställa freden mellan Ryssland och Ukraina.

– [Han vill] diskutera brådskande steg för att införliva fred i Ukraina och multiateralismens framtid baserat på FN-stadga och internationell rätt, säger FN:s talesperson Stephane Dujarric.

Vill besöka Ukraina

FN-ledaren planerar även att besöka Volodymyr Zelensky i Ukraina, men det är inte aktuellt att samordna ett möte mellan den ryska och ukrainska presidenten.

Dessutom väntar fortfarande Guterres på bekräftelse från Ukraina som ännu inte accepterat hans begäran om att komma på besök.

Inget möte mellan presidenterna

Tidigare har Turkiet utan framgång försökt få till en sammankomst mellan Zelensky och Putin. Landet ska ha jobbat intensivt för att organisera ett möte mellan presidenterna.

– Vi vet att kritiskt avgörande beslut tas på ledarnivå. Därför kommer vi att föra dessa ledare samman, sade Turkiets utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu förra veckan.

“Mest praktiskt”

På en fråga varför Guterres inte tidigare begärt ett möte med Putin svarar Stephane Dujarric följande, enligt CNN:

– [Han] har gjort det han tycker är det mest praktiska och bästa sättet för att framöver gruppera sitt och FN:s goda arbete.

5 miljoner på flykt

Samtidigt som FN:s generalsekreterare planerar sitt besök fortsätter de brutala striderna i Ukraina. 

FN kunde idag meddela att ungefär 5,1 miljoner ukrainare har flytt efter att kriget bröt ut den 24 februari. Antalet flyktingar ökade med nästan 50 000 idag jämfört med i tisdags.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen