Putin delar ut pris till actionhjälte

2023 02 27

Den amerikanska filmstjärnan Steven Seagal är en välkänd beundrare av Ryssland och landets diktator Vladimir Putin.

För sju år sedan tilldelades Seagal – som är känd för sina skådespelarinsatser i flera stora actionfilmer – ett ryskt medborgarskap.

Prisas av Putin

Skådespelaren har träffat Vladimir Putin flera gånger de senaste åren och har bland annat kallat diktatorn för ”en av de stora levande ledarna”.

Nu belönas han av Putin.

Diktatorn har delat ut ett pris till Steven Seagal, rapporterar Sky News.

I ett dekret, som undertecknats av Putin, står det att skådespelaren har tilldelats den ”ryska vänskapsorden” för sitt humanitära och kulturella arbete. Utmärkelsen inrättades 1994 av dåvarande president Boris Jeltsin för att belöna ryska och utländska medborgare vars arbete förbättrat förbindelserna mellan Ryska federationen och andra nationer.  

Seagal har de senaste åren arbetat som en "särskild representant" för det ryska utrikesdepartementet.

Skådespelaren har representerat Ryssland i samtal med USA och Japan. 

Besökte Ukraina

I augusti 2022 besökte Seagal krigsfronten i östra Ukraina.

70-åringen dök upp i det ryskockuperade samhället Olenivka.

Seagal besökte ett fängelse där ett tiotals ukrainska fångar dött efter en explosion.

Ukraina anklagade Ryssland för att ligga bakom explosionen.

Moskva skyllde i sin tur på Ukraina.

Pekade ut Ukraina

Enligt Steven Seagal rådde det inga tvivel om att ryssarna var oskyldiga.

I en intervju med den statliga ryska tv-kanalen Zvezda framhävde han Kremls propaganda. Skådespelaren pekade ut Ukraina som ensamt ansvariga för explosionen.

Enligt Seagal utförde Ukraina den påstådda attacken med hjälp av det amerikanska raketartillerisystemet HIMARS.

–  Det ser definitivt ut som en raket. Om du tittar på de brända delarna och på andra detaljer är det uppenbart att det inte rör sig om en bomb, sa han till Zvezda.

USA pekar ut Ryssland

Amerikansk underrättelsetjänst har pekat ut Ryssland som ansvariga för explosionen som dödade 50 människor och skadade ytterligare 70 personer.  

Vita husets säkerhetspolitiska talesperson John Kirby hävdar att ryska trupper försökt plantera bevis för att kunna beskylla ukrainska styrkor för attacken.

Steven Seagal är sedan 2017 bannlyst från Ukraina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen