Provtagningen fallerar – Folk med symtom uppmanas att avvakta

2022 01 10

Sverige drabbas just nu av så kraftig smittspridning att provtagningen inte längre klarar av anstormningen. Personer uppmanas på vissa håll att avvakta provtagning – trots att de har symtom.

Det framgår av uppgifter från smittskyddsläkare ikväll.

Kapaciteten räcker inte till

På grund av att smittspridningen nu skenar runt om i Sverige är det närmast en explosion av antalet personer som är i behov att ta testa sig för covid-19 och laboratoriekapaciteten klarar helt enkelt inte med den stora mängden.

Det går inte längre

– Fram till nu så har vi försökt undvika att sätta begränsningar på hur många tester vissa regioner får skicka, säger Maria Rankka som är en av grundarna för ABC Labs som analyserar tester från 13 olika regioner i Sverige.

Men nu går det inte längre.

Kraftig inströmning

Labbet har kapacitet på 20 000 tester per dag men i måndags kom det in 33 300 prover att analysera för ABC Labs, uppger Sveriges Radio i kväll.

Inför maxantal

– Eftersom volymerna nu är så enormt höga och det ser ut som att det fortsätter så har vi dialog med de regioner vi testar för om maxantal, säger Maria Rankka till SR.

Enligt SR.se inför ABC Labs maxantal för regionerna.

Inför maxantal

– Vi har en kapacitet på att genomföra 50 000 prover i veckan, och nu senaste dygnet har vi fått in 40 000 stycken. Det är nästan en hel veckas prover. Vi har redan under den gångna veckan levererat på en nivå som är nästan dubbelt av det som väntas av oss. Men nu går det inte längre. Vi har fått meddela regionerna att vi inte klarar av att ge svar inom 24 timmar, utan det kommer dröja ungefär 48 timmar innan de kan få svar, säger Ola Winqvist som är annan grundarna av ABC Labs, till DN.

Uppmanar allmänheten

Region Jönköping går nu ut med en uppmaning till allmänheten. Regionen vill att personer ur följande två kategorier avvaktar med provtagning enligt SR.

◾Personer som har lindriga symtom

◾Personer som har träffat någon med covid-19 som inte har symtom 

Detta går emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

"Se hur det hela utvecklas"

Region Jönköping uppger att rekommendationen börjar gälla vecka 2 och enligt regionens webbsida ska personer med lättare symtom isolera sig i hemmet och avvakta med provtagning "något dygn för att se hur det hela utvecklas".

Ska ses som "tillfällig rekommendation"

– Det här ska ses som en tillfällig rekommendation så länge vi har en begränsad provtagningskapacitet och det viktigaste är fortfarande att du som har symptom stannar hemma, framför biträdande smittskyddsläkare David Edenvik på webbsidan.

Personer som arbetar inom vård och omsorg är fortfarande prioriterade för provtagning både vid lindriga symtom och i samband med smittspårning.

Olyckligt enligt smittskyddet

– Det är såklart lite olyckligt men vi har ju fortfarande möjlighet att analysera rätt många prover. Så vi hoppas ju att vi kan i den här styrningen göra så vi kan prioritera provtagningen för de grupper som är mest aktuella och viktiga  så klart, säger Region Jönköpings biträdande smittskyddsläkare.

Smittspridningen rusar

Sverige drabbas nu av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som visar att hela 23 877 nya smittfall registrerades på onsdagen. 

Andra rekordet samma vecka

Det motsvarar en kraftig uppgång jämfört med tisdagen som i sin tur var den värsta dagen så långt under pandemin sett till antalet smittade som registrerats i Sverige på ett och samma dygn. Då hade över 17 000 personer drabbats, utöver mörkertalet.

Värre än värstascenariot

Den skenande smittspridningen i Sverige har därmed passerat Folkhälsomyndighetens värstascenario, rapporterar SvD. I värstascenariot skulle Sverige drabbas av 12 000 nya fall men enligt SvD ligger nu det genomsnittliga antalet nya fall per dag sett till ett rullande sjudagarssnitt nu på 12 900.

Ytterligare 8 döda

Antalet nya registrerade dödsfall är åtta i Sverige och därmed ökar det totala antalet dödsoffer i Sverige till 15 377 personer. Sammanlagt har 1,42 miljoner svenskar registrerats smittade och 8 311 intensivvårdats, varav 70 procent män.

Foto: W. Otto


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Här skjuts Donald Trump – varning för starka bilder

2024 07 14

En person avlossade ett skott mot Donald Trump på ett kampanjmöte i natt.

Det var strax efter midnatt svensk tid som rapporterna kom.

Skott avlossades under Donald Trumps kampanjmöte i Pennsylvania medan presidentkandidaten talade på scen.

Kulan snuddade Trumps ansikte som blodig fördes till sjukhus.

Minst två personer har dött i attacken.

Händelsen fångades på film. En länk till videon finns längst ned i artikeln.

Lämnat sjukhuset

Donald Trump eskorterades omedelbart till ett fordon som körde honom från platsen.

– Han mår bra och undersöks på en lokal vårdklinik just nu, framhåller Steven Cheung, talesperson för presidentkandidaten, i ett uttalande.

Tidigt på morgonen svensk tid bekräftar Trumps organisation att han lämnat sjukhuset. 

– Under Secret Service beskydd och med hjälp av Pennsylvanias polis har tidigare president Trump nu lämnat Butlerområdet, framhålls på X av delstatens guvernör Josh Shapiro.

Uppgifter: skytten registrerad republikan

Trump själv har gjort ett kort uttalande i skrift där han tackar polisen och Secret Service för att ha agerat blixtsnabbt.

– Jag kommer aldrig ge upp, uttrycker Trump enligt CNN.

Enligt Reuters är det en 20-årig man vid namn Thomas Matthew Crooks, hemmahörande i Pennsylvania, som skjutit mot Trump. FBI bekräftar att man identifierat den misstänkta gärningsmannen, som är en av personerna som dött i samband med nattens händelser.

Vittnen hävdar att han klättrade upp på ett tak.

Washington Post skriver att skytten var registrerad republikan.

Polisen utreder händelsen som ett mordförsök på Trump.

Biden fördömer

Attacken mot Trump har fördömts av både republikaner och demokrater.

Även nuvarande president Joe Biden har uttalat sig.

– Det här våldet är sjukt. Det är därför vi måste ena landet. Vi kan inte ha det så här. Alla måste fördöma det.

Se attacken genom att klicka här (länk till CNN). OBS! Varning för starka bilder.

Text: Redaktionen