Provtagningen fallerar – Folk med symtom uppmanas att avvakta

2022 01 10

Sverige drabbas just nu av så kraftig smittspridning att provtagningen inte längre klarar av anstormningen. Personer uppmanas på vissa håll att avvakta provtagning – trots att de har symtom.

Det framgår av uppgifter från smittskyddsläkare ikväll.

Kapaciteten räcker inte till

På grund av att smittspridningen nu skenar runt om i Sverige är det närmast en explosion av antalet personer som är i behov att ta testa sig för covid-19 och laboratoriekapaciteten klarar helt enkelt inte med den stora mängden.

Det går inte längre

– Fram till nu så har vi försökt undvika att sätta begränsningar på hur många tester vissa regioner får skicka, säger Maria Rankka som är en av grundarna för ABC Labs som analyserar tester från 13 olika regioner i Sverige.

Men nu går det inte längre.

Kraftig inströmning

Labbet har kapacitet på 20 000 tester per dag men i måndags kom det in 33 300 prover att analysera för ABC Labs, uppger Sveriges Radio i kväll.

Inför maxantal

– Eftersom volymerna nu är så enormt höga och det ser ut som att det fortsätter så har vi dialog med de regioner vi testar för om maxantal, säger Maria Rankka till SR.

Enligt SR.se inför ABC Labs maxantal för regionerna.

Inför maxantal

– Vi har en kapacitet på att genomföra 50 000 prover i veckan, och nu senaste dygnet har vi fått in 40 000 stycken. Det är nästan en hel veckas prover. Vi har redan under den gångna veckan levererat på en nivå som är nästan dubbelt av det som väntas av oss. Men nu går det inte längre. Vi har fått meddela regionerna att vi inte klarar av att ge svar inom 24 timmar, utan det kommer dröja ungefär 48 timmar innan de kan få svar, säger Ola Winqvist som är annan grundarna av ABC Labs, till DN.

Uppmanar allmänheten

Region Jönköping går nu ut med en uppmaning till allmänheten. Regionen vill att personer ur följande två kategorier avvaktar med provtagning enligt SR.

◾Personer som har lindriga symtom

◾Personer som har träffat någon med covid-19 som inte har symtom 

Detta går emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

"Se hur det hela utvecklas"

Region Jönköping uppger att rekommendationen börjar gälla vecka 2 och enligt regionens webbsida ska personer med lättare symtom isolera sig i hemmet och avvakta med provtagning "något dygn för att se hur det hela utvecklas".

Ska ses som "tillfällig rekommendation"

– Det här ska ses som en tillfällig rekommendation så länge vi har en begränsad provtagningskapacitet och det viktigaste är fortfarande att du som har symptom stannar hemma, framför biträdande smittskyddsläkare David Edenvik på webbsidan.

Personer som arbetar inom vård och omsorg är fortfarande prioriterade för provtagning både vid lindriga symtom och i samband med smittspårning.

Olyckligt enligt smittskyddet

– Det är såklart lite olyckligt men vi har ju fortfarande möjlighet att analysera rätt många prover. Så vi hoppas ju att vi kan i den här styrningen göra så vi kan prioritera provtagningen för de grupper som är mest aktuella och viktiga  så klart, säger Region Jönköpings biträdande smittskyddsläkare.

Smittspridningen rusar

Sverige drabbas nu av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som visar att hela 23 877 nya smittfall registrerades på onsdagen. 

Andra rekordet samma vecka

Det motsvarar en kraftig uppgång jämfört med tisdagen som i sin tur var den värsta dagen så långt under pandemin sett till antalet smittade som registrerats i Sverige på ett och samma dygn. Då hade över 17 000 personer drabbats, utöver mörkertalet.

Värre än värstascenariot

Den skenande smittspridningen i Sverige har därmed passerat Folkhälsomyndighetens värstascenario, rapporterar SvD. I värstascenariot skulle Sverige drabbas av 12 000 nya fall men enligt SvD ligger nu det genomsnittliga antalet nya fall per dag sett till ett rullande sjudagarssnitt nu på 12 900.

Ytterligare 8 döda

Antalet nya registrerade dödsfall är åtta i Sverige och därmed ökar det totala antalet dödsoffer i Sverige till 15 377 personer. Sammanlagt har 1,42 miljoner svenskar registrerats smittade och 8 311 intensivvårdats, varav 70 procent män.

Foto: W. Otto


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen