Provtagningen fallerar – Folk med symtom uppmanas att avvakta

2022 01 10

Sverige drabbas just nu av så kraftig smittspridning att provtagningen inte längre klarar av anstormningen. Personer uppmanas på vissa håll att avvakta provtagning – trots att de har symtom.

Det framgår av uppgifter från smittskyddsläkare ikväll.

Kapaciteten räcker inte till

På grund av att smittspridningen nu skenar runt om i Sverige är det närmast en explosion av antalet personer som är i behov att ta testa sig för covid-19 och laboratoriekapaciteten klarar helt enkelt inte med den stora mängden.

Det går inte längre

– Fram till nu så har vi försökt undvika att sätta begränsningar på hur många tester vissa regioner får skicka, säger Maria Rankka som är en av grundarna för ABC Labs som analyserar tester från 13 olika regioner i Sverige.

Men nu går det inte längre.

Kraftig inströmning

Labbet har kapacitet på 20 000 tester per dag men i måndags kom det in 33 300 prover att analysera för ABC Labs, uppger Sveriges Radio i kväll.

Inför maxantal

– Eftersom volymerna nu är så enormt höga och det ser ut som att det fortsätter så har vi dialog med de regioner vi testar för om maxantal, säger Maria Rankka till SR.

Enligt SR.se inför ABC Labs maxantal för regionerna.

Inför maxantal

– Vi har en kapacitet på att genomföra 50 000 prover i veckan, och nu senaste dygnet har vi fått in 40 000 stycken. Det är nästan en hel veckas prover. Vi har redan under den gångna veckan levererat på en nivå som är nästan dubbelt av det som väntas av oss. Men nu går det inte längre. Vi har fått meddela regionerna att vi inte klarar av att ge svar inom 24 timmar, utan det kommer dröja ungefär 48 timmar innan de kan få svar, säger Ola Winqvist som är annan grundarna av ABC Labs, till DN.

Uppmanar allmänheten

Region Jönköping går nu ut med en uppmaning till allmänheten. Regionen vill att personer ur följande två kategorier avvaktar med provtagning enligt SR.

◾Personer som har lindriga symtom

◾Personer som har träffat någon med covid-19 som inte har symtom 

Detta går emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

"Se hur det hela utvecklas"

Region Jönköping uppger att rekommendationen börjar gälla vecka 2 och enligt regionens webbsida ska personer med lättare symtom isolera sig i hemmet och avvakta med provtagning "något dygn för att se hur det hela utvecklas".

Ska ses som "tillfällig rekommendation"

– Det här ska ses som en tillfällig rekommendation så länge vi har en begränsad provtagningskapacitet och det viktigaste är fortfarande att du som har symptom stannar hemma, framför biträdande smittskyddsläkare David Edenvik på webbsidan.

Personer som arbetar inom vård och omsorg är fortfarande prioriterade för provtagning både vid lindriga symtom och i samband med smittspårning.

Olyckligt enligt smittskyddet

– Det är såklart lite olyckligt men vi har ju fortfarande möjlighet att analysera rätt många prover. Så vi hoppas ju att vi kan i den här styrningen göra så vi kan prioritera provtagningen för de grupper som är mest aktuella och viktiga  så klart, säger Region Jönköpings biträdande smittskyddsläkare.

Smittspridningen rusar

Sverige drabbas nu av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som visar att hela 23 877 nya smittfall registrerades på onsdagen. 

Andra rekordet samma vecka

Det motsvarar en kraftig uppgång jämfört med tisdagen som i sin tur var den värsta dagen så långt under pandemin sett till antalet smittade som registrerats i Sverige på ett och samma dygn. Då hade över 17 000 personer drabbats, utöver mörkertalet.

Värre än värstascenariot

Den skenande smittspridningen i Sverige har därmed passerat Folkhälsomyndighetens värstascenario, rapporterar SvD. I värstascenariot skulle Sverige drabbas av 12 000 nya fall men enligt SvD ligger nu det genomsnittliga antalet nya fall per dag sett till ett rullande sjudagarssnitt nu på 12 900.

Ytterligare 8 döda

Antalet nya registrerade dödsfall är åtta i Sverige och därmed ökar det totala antalet dödsoffer i Sverige till 15 377 personer. Sammanlagt har 1,42 miljoner svenskar registrerats smittade och 8 311 intensivvårdats, varav 70 procent män.

Foto: W. Otto