Provtagningen fallerar – Folk med symtom uppmanas att avvakta

2022 01 10

Sverige drabbas just nu av så kraftig smittspridning att provtagningen inte längre klarar av anstormningen. Personer uppmanas på vissa håll att avvakta provtagning – trots att de har symtom.

Det framgår av uppgifter från smittskyddsläkare ikväll.

Kapaciteten räcker inte till

På grund av att smittspridningen nu skenar runt om i Sverige är det närmast en explosion av antalet personer som är i behov att ta testa sig för covid-19 och laboratoriekapaciteten klarar helt enkelt inte med den stora mängden.

Det går inte längre

– Fram till nu så har vi försökt undvika att sätta begränsningar på hur många tester vissa regioner får skicka, säger Maria Rankka som är en av grundarna för ABC Labs som analyserar tester från 13 olika regioner i Sverige.

Men nu går det inte längre.

Kraftig inströmning

Labbet har kapacitet på 20 000 tester per dag men i måndags kom det in 33 300 prover att analysera för ABC Labs, uppger Sveriges Radio i kväll.

Inför maxantal

– Eftersom volymerna nu är så enormt höga och det ser ut som att det fortsätter så har vi dialog med de regioner vi testar för om maxantal, säger Maria Rankka till SR.

Enligt SR.se inför ABC Labs maxantal för regionerna.

Inför maxantal

– Vi har en kapacitet på att genomföra 50 000 prover i veckan, och nu senaste dygnet har vi fått in 40 000 stycken. Det är nästan en hel veckas prover. Vi har redan under den gångna veckan levererat på en nivå som är nästan dubbelt av det som väntas av oss. Men nu går det inte längre. Vi har fått meddela regionerna att vi inte klarar av att ge svar inom 24 timmar, utan det kommer dröja ungefär 48 timmar innan de kan få svar, säger Ola Winqvist som är annan grundarna av ABC Labs, till DN.

Uppmanar allmänheten

Region Jönköping går nu ut med en uppmaning till allmänheten. Regionen vill att personer ur följande två kategorier avvaktar med provtagning enligt SR.

◾Personer som har lindriga symtom

◾Personer som har träffat någon med covid-19 som inte har symtom 

Detta går emot Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

"Se hur det hela utvecklas"

Region Jönköping uppger att rekommendationen börjar gälla vecka 2 och enligt regionens webbsida ska personer med lättare symtom isolera sig i hemmet och avvakta med provtagning "något dygn för att se hur det hela utvecklas".

Ska ses som "tillfällig rekommendation"

– Det här ska ses som en tillfällig rekommendation så länge vi har en begränsad provtagningskapacitet och det viktigaste är fortfarande att du som har symptom stannar hemma, framför biträdande smittskyddsläkare David Edenvik på webbsidan.

Personer som arbetar inom vård och omsorg är fortfarande prioriterade för provtagning både vid lindriga symtom och i samband med smittspårning.

Olyckligt enligt smittskyddet

– Det är såklart lite olyckligt men vi har ju fortfarande möjlighet att analysera rätt många prover. Så vi hoppas ju att vi kan i den här styrningen göra så vi kan prioritera provtagningen för de grupper som är mest aktuella och viktiga  så klart, säger Region Jönköpings biträdande smittskyddsläkare.

Smittspridningen rusar

Sverige drabbas nu av den värsta smittspridningen sedan pandemin startade enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror som visar att hela 23 877 nya smittfall registrerades på onsdagen. 

Andra rekordet samma vecka

Det motsvarar en kraftig uppgång jämfört med tisdagen som i sin tur var den värsta dagen så långt under pandemin sett till antalet smittade som registrerats i Sverige på ett och samma dygn. Då hade över 17 000 personer drabbats, utöver mörkertalet.

Värre än värstascenariot

Den skenande smittspridningen i Sverige har därmed passerat Folkhälsomyndighetens värstascenario, rapporterar SvD. I värstascenariot skulle Sverige drabbas av 12 000 nya fall men enligt SvD ligger nu det genomsnittliga antalet nya fall per dag sett till ett rullande sjudagarssnitt nu på 12 900.

Ytterligare 8 döda

Antalet nya registrerade dödsfall är åtta i Sverige och därmed ökar det totala antalet dödsoffer i Sverige till 15 377 personer. Sammanlagt har 1,42 miljoner svenskar registrerats smittade och 8 311 intensivvårdats, varav 70 procent män.

Foto: W. Otto


Här är flaskan som allt fler vill ha på Systembolaget

2024 12 22

En dryck har blivit allt mer populär och är också en favorit att köpa till julbordet.

Julen närmar sig och många svenskar har nu fullt upp med att inhandla mat, dryck och julklappar.

En dryck ser ut att vara extra populär i år, rapporterar SR, som hänvisar till statistik från Sveriges bryggerier.

”Stor skillnad på kvaliteten”

Allt fler kunder på Systembolaget frågar efter alkoholfri öl.

– Över åren så märks det tydligt att det har blivit mer och mer populärt, säger Åsa Flodin, som jobbar på Systembolaget i Östersund, till radiokanalen.

Den alkoholfria ölen väcker ett allt större intresse i takt med att urvalet blir bättre, menar hon.

Förr var den alkoholfria ölen ganska tråkig, men idag finns det desto fler goda alternativ att välja mellan.

– Jag har jobbat väldigt länge i det här företaget, och jag ser att det är stor skillnad på kvaliteten på dryckerna som vi säljer nuförtiden. De var ganska utslätade och lite småtråkiga för 15-20 år sedan, säger hon till radiokanalen.

Snabbast växande segmentet

Den alkoholfria ölen har alltså kommit starkt på senare år, och 2024 verkar den vara mer populär än någonsin.

Det gäller inte bara på julen.

I somras såldes det mer alkoholfri öl än någonsin i dagligvaruhandeln, enligt en undersökning från Carlsberg Sverige.

– Alkoholfri öl är det snabbast växande segmentet på ölmarknaden och trenden växer sig allt starkare, har Carlsberg Sveriges VD Peter Hammarstedt tidigare sagt i ett uttalande.

Siffror från Sveriges Bryggerier bekräftar också att det handlar om en långsiktig trend. Under de senaste 10 åren har försäljningen av alkoholfri öl gått upp med mer än 750 procent.

Så brygger man alkoholfri öl

Enligt Carlsberg finns det två sätt att brygga alkoholfri öl: Antingen brygger man ölet som vanligt och tar sedan bort alkoholen med en så kallad vakuumdestillering. Eller så brygger man ölet alkoholfritt från början med en metod som kallas ”stopp-fermentering”, som innebär att man kyler ner vörten när den jäst till 0,5 procent, och jästen tas bort från ölet.

Öl får innehålla max 0,5 procent för att klassas som alkoholfritt.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


Butikskedja vill öppna 400 butiker – för att utmana Coop och Ica

2024 12 21

Butikskedjan 24sju har som mål att nå upp till 500 obemannade butiker.

Under en längre tid har klagomål framförts gällande Sveriges “monopolliknande” livsmedelssituation.

Coop, Ica och Axfood har enorma marknadsandelar och det uppmärksammades inte minst i samband med inflationen som varit ett stort problem på senare år.

Nu vill butikskedjan 24sju ge sig in i matchen, rapporterar Dagens Nyheter.

Vill nå 500

I dagsläget har 24sju 100 obemannade butiker runt om i landet.

Målsättningen är dock betydligt högre än så - inom fem år ska man nå upp till 500 butiker.

Profilen Joakim Assarsson förklarar att 24sju i mångt och mycket grundas på digitala lösningar.

– Det senaste som vi lagt till finns i några butiker i Göteborg. Där använder vi AI vid ingången för att analysera dem som kommer in i butiken, säger han till DN.

Runt om i landet

I dagsläget har 24sju 100 butiker runt om i landet.

Bland annat finns de obemannade butikerna i Värnamo, Norrköping, Göteborg, Nyköping, Katrineholm, Malmö, Mora och Östersund.

Assarsson framhåller att butikskedjan ska vara enkel och smidig framförallt.

– Det ska vara så smidigt som möjligt för butiksdriften och för konsumenterna.

Enda du behöver

Smidigheten upprepas via 24sjus hemsida - där man understryker att det inte behövs mycket för att göra sina inköp via de obemannade butikerna.

– 24 SJU Snabbköp är matbutiken som alltid finns där för dig. Obemannad Matbutik med stort utbud och superlätt att handla i. Det enda du behöver är BankID och bankkort eller Swish.

Har riktat kritik

Utöver missnöjet hos gemene man har även Konkurrensverket varit kritisk mot den rådande situationen i livsmedelsbranschen - detta då den bristande konkurrensen kan leda till högre priser för konsumenterna.

– I genomlysningen av livsmedelsbranschen konstaterar Konkurrensverket att det i flera avseenden finns bristande konkurrens i livsmedelskedjan, framhåller myndigheten.

– För konsumenterna innebär den bristande konkurrensen att de betalar mer för många livsmedel än vad de skulle behöva göra.

Foto: C. Banks

Text: Redaktionen