Professor varnar familjer inför den kommande helgen

2023 11 03

Antalet covidfall ökar igen i Sverige.

Efter flera tunga pandemiår har världen äntligen kunnat andas ut igen.

Dock har fallen av Covid-19 i Sverige ökat igen under den senaste tiden, någonting som experter menar är väntat med tanke på årstiden.

Nu går dock Niklas Arnberg, som är professor i virologi, ut med en varning till familjer inför allhelgonahelgen.

Det rapporterar Aftonbladet.

Inte helt över

Arnberg understryker att trots att det inte längre rör sig om en allmänfarlig sjukdom så bör man iaktta försiktighet.

Han menar att pandemin inte är över för alla.

Man kan alltjämt drabbas av postcovid, och de med lägre immunförsvar löper risk för att behöva sjukhusvård om de smittas.

“Klokt att vänta”

Med tanke på att de med lågt immunförsvar är mer känsliga varnar Arnberg familjer för att göra besök om man känner sig sjuk.

– Är man frisk så kan man såklart träffas, men är man sjuk eller bara har milda symptom så kan det vara klokt att vänta med att träffa äldre och människor med underliggande sjukdomar. Sedan måste man avgöra från fall till fall också, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

På en låg nivå

Folkhälsomyndigheten har observerat en ökning av antalet fall i alla grupper, även om det alltjämt rör sig om en relativt låg nivå.

– Vi ser nu att smittspridningen ökar, även om den ligger på en relativt låg nivå. För personer med ökad risk för allvarlig sjukdom är det viktigt att man vaccinerar sig mot både covid-19 och influensa enligt gällande rekommendationer, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Har uppdaterats

I samband med ökningen uppmanas de som rekommenderats en säsongsdos av vaccin mot covid-19 att vaccinera sig så snart som möjligt.

– Det vaccin som nu erbjuds mot covid-19 har uppdaterats för att bättre matcha de virusvarianter som cirkulerar. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge bästa möjliga skydd mot covid-19 och influensa under den period då virusen cirkulerar som mest, fortsätter Gisslén.

Foto: J. Rockowitz

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA stoppar populär snabbmat

2024 05 24

Ica återkallar en av sina populäraste snabbmatsvaror.

En smörgås med tomat och mozzarella försvinner från hyllorna med omedelbar verkan.

Orsaken till återkallelsen är ett misstag i produktionen, uppger matjätten.

– Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen, framhåller Ica i ett uttalande.

Smörgåsen kan därmed utgöra en fara för konsumenter som är allergiska mot räkor.  

Allergiker som får i sig produkten kan drabbas av olika symptom.  

Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen för personer med skaldjursallergi.

– Magbesvär, astma och anafylaktisk chock förekommer också, framhåller Livsmedelsverket.

”Viktigt att informera kunden”

Återkallelsen gäller ICA Sandwich med Tomat & Mozzarella, 145 g med bäst före-datum 09-06-2024.

– På ICA gör vi noggranna kvalitetskontroller av alla produkter vi sätter på marknaden. Produkten har felaktig etikett och kan innehålla ICA Sandwich Skagenröra med allergenen räkor som inte deklareras på förpackningen och det är viktigt att kunden får information om detta.

Det säger Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, i ett uttalande.

Stoppas i kassan

Smörgåsen går inte längre att köpa i Icas butiker, utan ska hädanefter stoppas i kassan med anledning av det rådande säljstoppet.

I ett pressutskick skriver Ica att man beklagar det inträffade.

Vidare uppmanar matjätten  kunder som har köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik där den köptes.

– Reklamera via ica.se alternativt kontakta ICAs kundkontakt på telefon 033-47 47 90.  ICAs kundkontakt har öppet vardagar mellan 9:00 och 15:00, står det i pressmeddelandet.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen