Problem med Swish

2021 11 27

Swish har ikväll drabbats av omfattande störningar.

– En driftstörning kan påverka betalningar mellan privatpersoner uppger betalfunktionsleverantören Swish.

Störningarna har också orsakat problem för privatpersoner som använder Swish för att betala tjänster och varor av företag på nätet, till exempel tågbiljetter.

Arbetar för fullt

– Vi arbetar för fullt med att lösa problemet och vi uppdaterar vår hemsida när status ändrats. För frågor om transaktioner, var vänlig kontakta din bank, skriver Swish på sin hemsida.

Stackars medborgare i norra Europa

Swish är en så kallad mobiltelefon-applikation som möjliggör omedelbara överföringar av pengar mellan bankkonton inom Sverige genom att kontonummer kopplats till mobiltelefonnummer.

– En gång i tiden, fast inte för så länge sedan, fanns det ett land högt upp i norra Europa där människorna turades om att betala för sin del av den gemensamma middagen. Det var omständigt för de stackars medborgarna som egentligen ville leva lite mer spontant och sydländskt – där någon kunde ta hela notan utan att ställa till med en scen. Där och då föddes idén som kom att bli en naturlig del av snart 8 miljoner svenskars vardag; Swish, berättar Swish på sin webbsida

Startade utvecklingen 2012

Arbetet med att utveckla Swish startade 2012 som ett samarbete mellan sex av Sveriges största banker. Tillsammans äger Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna Getswish AB. Idag har flera banker anslutit sig till Swish. Varje bank ansvarar själva för att utforma erbjudanden, villkor och eventuella avgifter för tjänsten till sina kunder, uppger Swish vidare på sin webbsida.