Priserna sjunker – svenska resenärer har fått upp ögonen

2024 06 09

Nya siffror visar att svenskarna har fått upp ögonen för roadtrips på semestern.

Många svenskar ser fram emot den kommande semestertiden och den ledighet som är att vänta.

För vissa del är det ofta sydligare breddgrader som Spanien, Grekland eller Cypern som gäller, medan andra föredrar att vila upp sig på hemmaplan.

Någonting som allt fler har fått upp ögonen för är att åka på roadtrip.

Det visar nya siffror från resesajten Momondo, rapporterar Teknikens värld.

Priserna sjunker

Priserna på att hyra bilar i Europa tycks sjunka.

Om man tar Spanien och den populära turiststaden Barcelona som exempel så syns att hyrbilspriserna har fallit med ungefär 30 procent jämfört med förra året.

– Perfekt för den som exempelvis skulle vilja besöka bergskedjan Montserrat eller vindistriktet Penedès, båda belägna bara en timmes bilresa bort, säger Momondos reseexpert Per Christiansen till tidningen.

Tydliga siffror

Svenskarnas nyfödda intresse för roadtrips syns i statistiken.

Internetsökningarna på att hyra bil har gått upp med 15 procent jämfört med 2023 och sökningarna på hyrbil utomlands har stigit med hela 20 procent.

Ungefär en av fem svenskar har planer på att genomföra en roadtrip under sommaren.

Viktigt att veta

Inför eventuella utlandsresor finns flera saker som är bra att veta om.

Därför har Finansinspektionen sammanställt några viktiga ekonomiska tips.

– När du åker utomlands är det viktigt att vara försäkrad. Genom att ta reda på vad du har för försäkringar innan du bokar resan ser du till att du får rätt skydd samtidigt som du kan undvika att betala för försäkringar som du inte behöver, nämner FI som den första punkten på listan.

Avgifter och budget

De två andra tipsen handlar dels om att undvika onödiga växlingsavgifter, och dels att ha koll på budgeten.

– Tänk till innan du betalar utomlands för att undvika onödiga kostnader. Hur du ska göra för att komma billigast undan ser olika ut och beror till exempel på ditt korts uttagsavgifter och banken eller växlingskontorets valutaväxlingspåslag, fortsätter FI.

– För att du ska kunna njuta av din semester till fullo kan det vara skönt att få ordning på semesterbudgeten i god tid. 

Foto: L. Hao

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen