JUST NU: Oroande trend – pressfriheten hotas i världen

2022 05 06

Fler länder än någonsin har en mycket allvarlig situation för fri press.

Det visar Reportrar utan gränsers senaste rapport om pressfrihet i världen.

Den indikerar att informationsklyftorna mellan världens länder aldrig har varit större.

Fem länder i topp

I endast fem av de 180 länder som ingår i undersökningen bedöms situationen vara ”bra”.

I denna grupp ingår Sverige tillsammans med Norge, Danmark, Finland och Costa Rica.

Flera länder har halkat ner en placering sedan förra mätningen. Bland annat Jamaica, Schweiz, Belgien och Nederländerna.

Oroligt under pandemin

– I Nederländerna har man haft en journalist som mördats och man har inte ännu ställt någon ansvarig till svars. Det har skett en rad andra attacker där också, så ur ett EU-perspektiv har de haft en av de mest dramatiska försämringarna. Belgien har också varit oroligt under pandemin, vi kunde se flera attacker på journalister under demonstrationer, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

En varningsklocka för Sverige

Sverige rankas som världens tredje bästa land i undersökningen, strax efter Danmark (2) och Norge (1). 

Pressfriheten och situationen för journalister i Sverige ligger stadigt i topp i det flesta kategorier. Men i ett avseende är utvecklingen i Sverige ”oroande”.

– Sverige är näst bäst vad det gäller mediers ekonomiska förutsättningar, men står inför utmaningar när det kommer till diskriminering bland journalister, vilket också uppmärksammats de senaste åren, men framför allt vad det gäller journalisters säkerhet där Sverige ligger på plats 32 av 180. Det borde vara en varningsklocka för såväl regering och riksdag som rättsväsendet att öka takten i arbetet med att stärka skyddet för journalister, säger Erik Halkjaer.

Historiskt dålig situation

Reportrar utan gränser har följt pressfriheten i världen i 20 år. Aldrig tidigare har situationen för pressfriheten klassats som mycket allvarlig i lika många länder (28 länder). Denna grupp inkluderar för första gången två europeiska länder, Ryssland och Belarus.

– Generaldirektören för RT, före detta Russia Today, Margarita Simonyan, avslöjade vad hon egentligen tycker i en tv-sändning på Channel One Russia när hon sa ”ingen stor nation kan existera utan kontroll över media”. Att använda media som vapen i auktoritära länder utplånar medborgarnas rätt till information, men kan också kopplas till ökad internationell spänning, vilket i sin tur kan leda till den värsta sortens krig, säger Christophe Deloire, generalsekreterare för RSF.

Tio värsta länderna

De tio värsta länderna för pressfrihet i världen är Syrien (171), Irak (172), Kuba (173), Vietnam (174), Kina (175), Myanmar (176), Turkmenistan (177), Iran (178), Eritrea (179) och Nordkorea (180).

Foto: M. Fousert

Text: Redaktionen


JUST NU: Var på väg att slå tillbaka mot Trump – backar plötsligt

2025 07 12

Kanada backar plötsligt efter nya tullhot från Donald Trump.

Sagan om de många tullarna fortsätter.

Kanada har under en tid förberett sig för att slå tillbaka mot Donald Trump med tullar på stål och aluminium.

Nu backar Kanada plötsligt efter nya besked från den amerikanska presidenten, rapporterar Politico.

Kanada backar

Kanada pausar sina planer på att slå vedergällningstullar på amerikanskt stål och aluminium. 

Mark Carneys regering förberedde sig för att fördubbla sina mottullar på amerikanska metaller den 21 juli – till 50 procent från 25 – men Trumps nya brev har fått grannlandet i norr att tänka om.

USA:s president Donald Trump har i brevet meddelat att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti.

“Inga hämndtullar”

Två högt uppsatta regeringstjänstemän berättar för Politico att Kanada inte kommer att vidta ytterligare repressalier mot amerikanskt stål och aluminium.

– Allt skjuts upp till den första augusti, säger en kanadensisk tjänsteman.

Den första augusti är Trumps nya deadline innan högre tullar införs.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Nytt tullhot

Donald Trump har sagt att han kommer att införa en tull på 35 procent på kanadensiska varor från och med den första augusti om inget avtal nås.

En allmän tull på 25 procent har redan införts på vissa kanadensiska varor, och landet har också drabbats hårt av Trumps globala stål-, aluminium- och biltullar – även om det för närvarande finns ett undantag för varor som uppfyller kraven i det nordamerikanska frihandelsavtalet, uppger BBC.

Inga nya avtal

USA har fortsatt bara nått nya handelsavtal med Kina, Storbritannien och Vietnam.

Samtidigt pågår intensiva förhandlingar med en rad länder – och nya uppgifter pekar på att avtal i någon form ska vara nära med EU och Indien.

Läs mer: Trump slår till med full kraft – rasar mot ”häxjakt”

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukrainskt stridsflyg till attack med amerikanska bomber

2025 07 12

Ukraina har släppt amerikanska bomber mot mål i Zaporizjzja.

Ukraina fortsätter att förstöra ryska militära mål.

Nu kommer besked om att ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört ett mål i ockuperade Zaporizjzja med hjälp av amerikanska bomber.

Det rapporterar flera ukrainska medier.

Till attack

Ett ukrainskt stridsflygplan av typen MiG-29 har förstört en strategisk rysk väg i en tillfälligt ockuperad del av Zaporizjzja Oblast genom två anfall med flygbomber med hög precision. 

Enligt en ny rapport utfördes anfallet av ett stridsflygplan beväpnat med två amerikanska GBU-62 flygbomber utrustade med JDAM-ER planerings- och styrsystem.

Den här typen av attacker har blivit möjliga på grund av att det ukrainska försvaret systematiskt förstört ryska luftvärnssystem, i synnerhet luftvärnsrobotsystemet Buk, uppger Ukrainska Pravda.

Strategiskt viktigt

Ryssarna har använt den nu förstörda vägen i logistiska syften – för transport och återsamling.

Platsen är särskilt viktig eftersom det var den enda bron på den enda asfalterade vägen av god kvalitet som försörjer den ryska militära grupperingen som har återupptagit sin offensiv nära byn Kamianske sedan slutet av juni, rapporterar RBC Ukraine.

Läs mer: Massflykt i Ryssland – pengar flödar ut

USA – till Nato – till Ukraina

Samtidigt har USA:s president Donald Trump kommit med ett nytt besked om amerikanska vapen till Ukraina.

Trump meddelade den 10 juli att USA kommer att sälja vapen till Nato, inklusive luftvärnssystem och annat luftförsvar, som Nato sedan kan ge till Ukraina.

Begärt 10 system

Trump uppgav i en intervju med NBC News att USA kommer att sälja Nato ett ospecificerat antal och typ av amerikansktillverkade vapen, inklusive Patriot luftförsvarssystem.

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppgav den 10 juli att Ukraina begärt 10 Patriot luftvärnssystem och ytterligare interceptorer, och att Tyskland är redo att köpa två Patriot-system från USA till Ukraina, och att Norge är villigt att köpa ytterligare ett, uppger ISW.

Läs mer: EU planerar med USA – vill slå till stenhårt mot Ryssland

Foto: A. Voznenko

Text: Redaktionen