Pressat besked från livsmedelsbranschen
2023 03 16
Trots de skenande prisökningarna på livsmedel går mathandeln back.
Det konstaterar branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.
– Den höga prisökningstakten fortsätter att påverka konsumenternas köpbeteende. Man köper färre och billigare produkter, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen fortsätter att vara kraftigt negativ under februari, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.
"Pressat läge"
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 9,1 procent under februari jämfört med samma månad 2022.
Men ökningen väger inte upp för den ännu högre prisökning som skett på livsmedel – som i februari nådde 21,0 procent enligt SCB:S Konsumentprisindex.
Därmed förutspås den prisjusterade försäljningsutvecklingen till -11,9 procent.
– Det blir tufft för butikerna framöver när kostnaderna ökar i alla led. Priserna i leverantörs- och produktionsled har ökat kraftigt, och samtidigt slår höjda hyres-, ränte- och energikostnader hårt mot dagligvaruhandeln, säger Karin Brynell.
Hon tillägger:
– De ökade kostnaderna och konsumenternas minskade köpkraft leder till att många handlare befinner sig i ett pressat läge.
Flera försäljningsdelar minskar
Flera delar av branschens försäljningsutveckling har minskat under februari jämfört med motsvarande period förra året.
Exempelvis har e-handeln gått ned 16,6 procent, hemleveranserna minskat med 10,2 procent och upphämtning i butik med 23,8 procent.
Totalt bestod e-handeln av 4,6 procent av den totala dagligvaruhandeln i februari.
Historiskt hög: matvaran som ökat mest
Prisförändringen på mat är just nu historiskt hög.
– Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år, framhåller Statistiska centralbyrån, SCB.
Värst drabbad är purjolöken som ökat med 80 procent i pris under ett års tid. Paprikan kommer tvåa på listan med en ökning på 54 procent.
– Det är ett högre inflationstryck än Riksbanken räknade med, konstaterar Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, till SVT.
Kallat upp matjättarna
Den kraftiga ökningen av matpriserna har varit hett omdebatterat under de senaste månaderna. Nyligen krävde Vänsterpartiet att matjättarna Ica, Coop och Axfood skulle kallas upp till regeringen för att stå till svars för ökningarna – vilket också till slut skedde igår.
Vänstern har även krävt ett pristak på flera varor, ett förslag som dock sågats av regeringen.
– Att sätta ett pristak och kanske reglera det i lag är en riktigt dålig idé som inte kommer fungera i Sverige och som inte fungerat på andra ställen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges Radio Ekot.
LÄS MER: Dödshot mot Sveriges Ica-handlare
Foto: Jessica Gow, Ica-gruppen
Text: Redaktionen