Pressat besked från livsmedelsbranschen

2023 03 16

Trots de skenande prisökningarna på livsmedel går mathandeln back.

Det konstaterar branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

– Den höga prisökningstakten fortsätter att påverka konsumenternas köpbeteende. Man köper färre och billigare produkter, vilket gör att den prisjusterade försäljningsutvecklingen fortsätter att vara kraftigt negativ under februari, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel.

"Pressat läge"

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 9,1 procent under februari jämfört med samma månad 2022. 

Men ökningen väger inte upp för den ännu högre prisökning som skett på livsmedel – som i februari nådde 21,0 procent enligt SCB:S Konsumentprisindex.

Därmed förutspås den prisjusterade försäljningsutvecklingen till -11,9 procent.

– Det blir tufft för butikerna framöver när kostnaderna ökar i alla led. Priserna i leverantörs- och produktionsled har ökat kraftigt, och samtidigt slår höjda hyres-, ränte- och energikostnader hårt mot dagligvaruhandeln, säger Karin Brynell.

Hon tillägger:

– De ökade kostnaderna och konsumenternas minskade köpkraft leder till att många handlare befinner sig i ett pressat läge.

Flera försäljningsdelar minskar

Flera delar av branschens försäljningsutveckling har minskat under februari jämfört med motsvarande period förra året.

Exempelvis har e-handeln gått ned 16,6 procent, hemleveranserna minskat med 10,2 procent och upphämtning i butik med 23,8 procent.

Totalt bestod e-handeln av 4,6 procent av den totala dagligvaruhandeln i februari.

Historiskt hög: matvaran som ökat mest

Prisförändringen på mat är just nu historiskt hög.

– Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket på ett år, framhåller Statistiska centralbyrån, SCB.

Värst drabbad är purjolöken som ökat med 80 procent i pris under ett års tid. Paprikan kommer tvåa på listan med en ökning på 54 procent.

– Det är ett högre inflationstryck än Riksbanken räknade med, konstaterar Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, till SVT.

Kallat upp matjättarna

Den kraftiga ökningen av matpriserna har varit hett omdebatterat under de senaste månaderna. Nyligen krävde Vänsterpartiet att matjättarna Ica, Coop och Axfood skulle kallas upp till regeringen för att stå till svars för ökningarna – vilket också till slut skedde igår.

Vänstern har även krävt ett pristak på flera varor, ett förslag som dock sågats av regeringen.

– Att sätta ett pristak och kanske reglera det i lag är en riktigt dålig idé som inte kommer fungera i Sverige och som inte fungerat på andra ställen, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges Radio Ekot.

LÄS MER: Dödshot mot Sveriges Ica-handlare

Foto: Jessica Gow, Ica-gruppen

Text: Redaktionen


JUST NU: Rubios besked om Ukrainakriget – “nytt tillvägagångssätt”

2025 07 10

USA:s utrikesminister Marco Rubio möter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Malaysia.

Under ett 50 minuter långt möte i Kuala Lumpur diskuterade Marco Rubio och Rysslands Sergej Lavrov nya idéer för att bland annat få slut på kriget i Ukraina.

– Det är ett nytt och annorlunda tillvägagångssätt. Jag skulle inte karakterisera det som något som garanterar fred, men det är ett koncept som jag, ni vet, tar tillbaka till presidenten, säger Rubio om mötet, enligt PBS News.

USA:s President Donald Trump uppges, enligt Rubio vara frustrerad över att Ryssland inte varit mer villigt att kompromissa.

– Vi behöver se en handlingsplanplan för hur den här konflikten kan slutföras. Och så delade vi några idéer om hur det kan se ut.

– Vi kommer att fortsätta att vara engagerade där vi ser möjligheter att kunna göra skillnad, säger han till samma tidning.

Flera konflikter på bordet

Rysslands utrikesdepartement kallade mötet för ett “ärligt och djupgående samtal” där även situationerna i Iran och Syrien togs upp.

Det var andra gången Marco Rubio och Sergey Lavrov träffades sedan Rubio blev utrikesminister.

Första mötet hölls i februari i Riyadh, Saudiarabien, då Trumps administration ville se hur villiga Ryssland och Ukraina var att inleda fredssamtal. De har även haft flera telefonsamtal sedan dess.

Båda länderna vill se fredliga lösningar och återuppta samarbeten, bland annat genom att återinföra direktflyg och stärka diplomatiska relationer.

Oro för handelskrig

Samtidigt ökar spänningarna kring handel. Trump har meddelat att flera länder i Asien, inklusive nästan alla i ASEAN, kommer få höjda tullar från 1 augusti om inga nya handelsavtal sluts.

Enligt amerikanska utrikesdepartementet kommer tullar och handel dock inte vara Rubios huvudfokus under mötena.

Istället vill Trumps regering lägga tonvikten på säkerhet till havs, där Kina har agerat allt mer hotfullt mot mindre grannländer, samt på att bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


SVERIGE: Bransch slår larm – “Det här är inte normalt”

2025 07 10

Det råder kris inom vården i sommar.

Personalbrist hotar patientsäkerheten under sommarmånaderna, där vårdpersonal slår larm om pressade sommarscheman. Detta enligt en ny undersökning från Vårdförbundet.

Enligt den nya undersökningen saknas det personal för var tredje sommarschema inom vården. Allra värst är det inom akutsjukvård och intensivvård.

– Vi går verkligen på det minsta möjliga vi kan just nu. Är det så att någon blir sjuk, ja då går vi underbemannade, säger Cecilia Asp Paulrud, sjuksköterska och fackligt förtroendevald till TV4.

Hon berättar att hon ofta väntar på ett sms om att jobba extra, någonting som gör att arbetet blir mer än krävande.

Facket kräver åtgärder

Många anställda upplever också press att avbryta eller flytta sina semestrar – 28 procent enligt undersökningen.

Sineva Ribiero, ordförande för Vårdförbundet menar att det krävs mer pengar och bättre villkor. Det behövs hållbara scheman där personalen vet i förväg hur man ska jobba.

Hon varnar för att dagens läge är ohållbart.

– Det här är inte normalt. Det får inte bli standard att vården går på knäna varje sommar, säger hon till samma kanal.

Vårdförbundet flaggar för lösning

Enligt Vårdförbundet behövs kortare veckoarbetstid, tydligare semesterregler och mer paus i schemat – så kallade "hållbara heltider". Om alla kunde arbeta heltid, skulle vården kunna få in upp till 8 000 fler heltidsanställda.

– Medlemmar i Vårdförbundet ska kunna ta semester utan att vården riskerar att krascha. Att vi år efter år får rapporter om tomma schemarader och påtryckningar kring ledighet är ett systemfel, säger Sineva Ribiero i rapporten.

SKR: Patienter får den vård de behöver

Trots larmen tonar Sveriges kommuner och regioner (SKR) ner oron. De menar att det inte finns några tecken på att svenskar inte får den vård de behöver, även om de medger att regionernas ekonomi är pressad.

Foto: G. Henderson

Text: Redaktionen