JUST NU: Presidenterna i direkta samtal – så ska kriget vinnas

2022 04 13

Presidenterna i USA respektive Ukraina, Joe Biden och Volodymyr Zelenskey, samtalade idag i en timmes tid om hur Ukraina ska stöttas i kriget mot Ryssland.

Vita huset bekräftar att de två presidenterna ska ha pratat med varandra vid lunchtid idag lokal tid. 

Samtalet uppges ha pågått i en dryg timme, uppger en tjänsteman vid Vita huset till CNN.

Två punkter

På agendan fanns två saker. Den första handlade om hur USA ska fortsätta att stötta Ukraina i striderna och hur det går.

Den andra punkten ska ha handlat om att sanktionerna gentemot Ryssland måste fortsätta öka. 

Ytterligare försvar

– Fortsatt dialog med @POTUS (President Joe Biden, red. anm). Behandlade ryska krigsbrott. Diskuterade ytterligare försvarspaket och möjlig makrofinansiell hjälp. Överens om att skärpa sanktionerna, meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskey på Twitter.

800 miljoner dollar

Enligt CNN har Biden meddelat Zelenskey att USA kommer att skicka vapen, ammunition och annan säkerhetsassistans för motsvarande 800 miljoner dollar.

– Den ukrainska militären har använt de vapen vi har försett dem med, med förödande effekt. När Ryssland förbereder sig att intensifiera sin attack i Donbasregionen kommer USA att fortsätta förse Ukraina med nödvändigheter för att försvara sig själv, säger Biden i ett uttalande.

Nya vapen

Samtalet kommer redan dagen efter amerikanska tjänstemän uppgett att USA vill fortsätta förse Ukraina med fler och nya vapen.

Vapnen ska vara så avancerade att det behövs utbildning, vilket amerikanerna också kommer att leverera till den ukrainska militären.

Utbildning krävs

– Om vi i samråd med ukrainarna fastställer att det [finns] ytterligare system som de behöver som vi kan tillhandahålla men som kan kräva viss utbildning, så är vi verkligen villiga att prata med dem om det, sade en tjänsteman igår enligt CNN.

“Folkmord”

Samtalet mellan de två presidenterna kommer även kort efter att Joe Biden gick ut och beskrev de ryska attackerna som ett folkmord.

– Jag kallade det för folkmord, bevisen hopar sig. Det blir allt mer tydligt att president Putin försöker utrota idén om att själva verket vara från Ukraina, sa den amerikanska presidenten.

Macron kritiserade

Utspelet hyllades av Zelenskey som “sanna ord”, men kritiserades av Frankrikes president Emmanuel Macron. Han menade att Biden borde uttrycka sig mer försiktigt eftersom Ryssland och Ukraina är “bröder”, enligt Macron.

Ukraina gick i taket

Därefter fick uttalandet ytterligare ringar på vattnet när Ukraina gick i taket över Macrons kommentar. Det ukrainska utrikesministeriet kallar Macrons uttalande för en “besvikelse” och menar att “bröder” inte dödar barn eller skjuter civila.

– Ukraina och Ryssland är historiskt nära av objektiva skäl, men myten om två broderliga nationer som Ryssland och Ukraina började kollapsa efter ockupationen av Krim och aggressionerna i Donbas 2014, säger Oleg Nikolenko, talesperson för ukrainska utrikesministeriet enligt Sky News.

Foto: White House resp Zelenskey FB

Text: Redaktionen