JUST NU: Presidenterna i direkta samtal – så ska kriget vinnas

2022 04 13

Presidenterna i USA respektive Ukraina, Joe Biden och Volodymyr Zelenskey, samtalade idag i en timmes tid om hur Ukraina ska stöttas i kriget mot Ryssland.

Vita huset bekräftar att de två presidenterna ska ha pratat med varandra vid lunchtid idag lokal tid. 

Samtalet uppges ha pågått i en dryg timme, uppger en tjänsteman vid Vita huset till CNN.

Två punkter

På agendan fanns två saker. Den första handlade om hur USA ska fortsätta att stötta Ukraina i striderna och hur det går.

Den andra punkten ska ha handlat om att sanktionerna gentemot Ryssland måste fortsätta öka. 

Ytterligare försvar

– Fortsatt dialog med @POTUS (President Joe Biden, red. anm). Behandlade ryska krigsbrott. Diskuterade ytterligare försvarspaket och möjlig makrofinansiell hjälp. Överens om att skärpa sanktionerna, meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskey på Twitter.

800 miljoner dollar

Enligt CNN har Biden meddelat Zelenskey att USA kommer att skicka vapen, ammunition och annan säkerhetsassistans för motsvarande 800 miljoner dollar.

– Den ukrainska militären har använt de vapen vi har försett dem med, med förödande effekt. När Ryssland förbereder sig att intensifiera sin attack i Donbasregionen kommer USA att fortsätta förse Ukraina med nödvändigheter för att försvara sig själv, säger Biden i ett uttalande.

Nya vapen

Samtalet kommer redan dagen efter amerikanska tjänstemän uppgett att USA vill fortsätta förse Ukraina med fler och nya vapen.

Vapnen ska vara så avancerade att det behövs utbildning, vilket amerikanerna också kommer att leverera till den ukrainska militären.

Utbildning krävs

– Om vi i samråd med ukrainarna fastställer att det [finns] ytterligare system som de behöver som vi kan tillhandahålla men som kan kräva viss utbildning, så är vi verkligen villiga att prata med dem om det, sade en tjänsteman igår enligt CNN.

“Folkmord”

Samtalet mellan de två presidenterna kommer även kort efter att Joe Biden gick ut och beskrev de ryska attackerna som ett folkmord.

– Jag kallade det för folkmord, bevisen hopar sig. Det blir allt mer tydligt att president Putin försöker utrota idén om att själva verket vara från Ukraina, sa den amerikanska presidenten.

Macron kritiserade

Utspelet hyllades av Zelenskey som “sanna ord”, men kritiserades av Frankrikes president Emmanuel Macron. Han menade att Biden borde uttrycka sig mer försiktigt eftersom Ryssland och Ukraina är “bröder”, enligt Macron.

Ukraina gick i taket

Därefter fick uttalandet ytterligare ringar på vattnet när Ukraina gick i taket över Macrons kommentar. Det ukrainska utrikesministeriet kallar Macrons uttalande för en “besvikelse” och menar att “bröder” inte dödar barn eller skjuter civila.

– Ukraina och Ryssland är historiskt nära av objektiva skäl, men myten om två broderliga nationer som Ryssland och Ukraina började kollapsa efter ockupationen av Krim och aggressionerna i Donbas 2014, säger Oleg Nikolenko, talesperson för ukrainska utrikesministeriet enligt Sky News.

Foto: White House resp Zelenskey FB

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen