JUST NU: Presidenten riktar skarp kritik mot EU-ledare

2022 06 09

Polens president Andrzej Duda riktar skarp kritik mot Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Frankrikes president Emmanuel Macron.

I en intervju med tyska tidningen Bild kritiserar Duda EU-ledarna för deras telefonsamtal med Rysslands diktator Vladimir Putin.  

Jämför med Hitler

Han jämför telefonsamtalen med tiden under andra världskriget och Nazitysklands diktator Adolf Hitler.

– Var det någon som pratade så här med Adolf Hitler under andra världskriget? Var det någon som sa att Adolf Hitler måste rädda sitt ansikte? Att vi måste gå tillväga på ett visst sätt för att inte förödmjuka Adolf Hitler? Jag har aldrig hört talas om sådana röster, säger han till Bild.

Uppmaningen till Putin 

I ett gemensamt samtal med Putin den 28 maj uppmanade Scholz och Macron den ryske ledaren att släppa soldater som tillfångatagits vid stålverket Azovstal i Mariupol.

Denis Pusjilin, ledare för den självdeklarerade Folkrepubliken Donetsk (FRD) i östra Ukraina, har tidigare sagt att 2 439 personer från Azovstal, och några utländska medborgare, hålls i fångenskap, rapporterar Sky News.

Macron och Scholz uppmanade även Vladimir Putin att inleda samtal med Ukrainas president Volodymyr Zelensky, rapporterar The Guardian.

Kritiserat uttalande

Frankrikes president har även fått utstå hård kritik efter ett uttalande i helgen.

– Vi får inte förödmjuka Ryssland – så att vi dagen då striderna upphör kan nå en väg ut med diplomatiska medel, sa Macron, enligt Al-Arabiya.

Utspelet uppmärksammades direkt. 

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba kommenterade Macrons ord i ett inlägg på Twitter:

– Att försöka hindra ett förödmjukande av Ryssland kan bara förödmjuka Frankrike själv och alla andra länder som ber om det.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen