JUST NU: President tvingades nödlanda

2022 03 25

En av nyckelledarna i EU:s stöd till Ukraina – Polens president Andrzej Duda – tvingades nödlanda när han skulle träffa USA:s president nu i eftermiddag.

Polens president var på väg till Rzeszow i sydöstra Polen nära gränsen till Ukraina.

Tvingades vända

Där skulle han uppvisa enighet och beslutsamhet tillsammans med USA:s president Joe Biden i frågan om den ryska diktaturens anfallskrig mot Ukraina.

Det polska presidentplanet råkade dock ut för en okänd incident och tvingades vända tillbaka och nödlanda.

Teknisk händelse

Nödlandningen skedde i  huvudstaden Warszawa  rapporterar Polens statliga nyhetsbyrå PAP.

President Dudas stabschef hävdar att Duda inte var utsatt för någon fara.

– Presidentens plan var tvunget att återvända till Warszawas flygplats strax efter att det hade lyft på grund av en teknisk händelse, rapporterar stabschefen enligt BBC News.

Natostyrkor

Joe Biden har nu landat i Rzeszow och får vänta in Polens president som gjorde ett nytt flygförsök i ett annat flygplan. I väntan på president Duda träffar Biden amerikanska militärer som är stationerade inom Natostyrkor i Polen.

Väcker obehagliga minnen

Flygincidenten med Duda väcker obehagliga minnen till liv för polska folket som var med om en traumatisk händelse i april 2010.

Då störtade ett plan med Polens president Lech Kaczynski med hustrun Maria, den tidigare polska presidenten Ryszard Kaczorowski, centralbankschefen och en rad höga militärer nära den ryska staden Smolensk.

Mördade 22 000 personer

Alla 96 personer ombord avled. De var på väg till Smolenskbygden för att närvara vid 70-årsminnet av Katynmassakern då Sovjetunionens hemliga polis mördade 22 000 polska medborgare under anda världskriget.

Foto: Jakub Szymczuk, Presidentkansliet Polen

Text: Redaktionen