President tillfångatagen

2021 09 09

Presidenten i 10-miljonerslandet Guinea – mellan Senegal och Elfenbenskusten – har tillfångatagits av soldater som uppger att de genomfört en statskupp.

Detta framgår av en videofilm som cirkulerar i sociala medier uppger BBC News som dock inte lyckats verifiera filmen ännu. Klicka på den blå länken för att se det videoklipp BBC hänvisar till. Inget i klippet antyder att filmen skulle vara fejkad men frågan är om det är presidenten på bilderna eller en dubbelgångare. Det bör experter enkelt kunna slå fast.

Samtidigt slår landets försvarsminister tillbaka mot uppgifterna och hävdar att kuppförsöket slagits ned.

Skottlossning vid palatset

Det har varit en dramatisk dag i Guinea vars huvudstad Conakry skakades av kraftig skottlossning nära presidentpalatsen på morgonen. Skräckslagna invånare har stannat inomhus enligt BBC.

I videoklippet begär soldater ur landets elitstyrkor att presidenten Alpha Conde bekräftar att han är oskadd men han vägrar att svara.

Stoppat hotet

Men försvarsministeriet tillbakavisar det hela.

– Presidentens vaktstyrka med stöd av lojalister, försvaret och säkerhetsstyrkor har stoppat hotet, enligt departementets uttalande.

Gränserna stängts

Enligt Reuters ligger den tidigare franska legionärssoldaten Mamady Doumbouya bakom oroligheterna.

Kuppmakarna uppger att alla gränser har stängts och att regeringen upplösts.

ANALYS

President Conde omvaldes för en tredje mandatperiod förra året vilket resulterade i våldsamma protester. Han valdes 2010 och igen 2015 och Guineas maxgräns på två mandatperioder innebar att han inte kunde bli omvald ytterligare en gång.

30 dog i protester

Men han hänvisade till en folkomröstning i mars 2020 som han menade givit honom tillåtelse att ställa upp igen vilket han också gjorde i oktober 2020. Han utropade sig till vinnare i valet och oppositionen protesterade varpå 30-talet personer omkom i oroligheteter dagarna efter valet.

Extra tragiskt

Situationen är extra tragisk då Alpha Conde sågs som en framtidens man när han vann presidentvalet 2010 i Guineas första demokratiska val sedan självständigheten från Frankrike 1958.