President tillfångatagen

2021 09 09

Presidenten i 10-miljonerslandet Guinea – mellan Senegal och Elfenbenskusten – har tillfångatagits av soldater som uppger att de genomfört en statskupp.

Detta framgår av en videofilm som cirkulerar i sociala medier uppger BBC News som dock inte lyckats verifiera filmen ännu. Klicka på den blå länken för att se det videoklipp BBC hänvisar till. Inget i klippet antyder att filmen skulle vara fejkad men frågan är om det är presidenten på bilderna eller en dubbelgångare. Det bör experter enkelt kunna slå fast.

Samtidigt slår landets försvarsminister tillbaka mot uppgifterna och hävdar att kuppförsöket slagits ned.

Skottlossning vid palatset

Det har varit en dramatisk dag i Guinea vars huvudstad Conakry skakades av kraftig skottlossning nära presidentpalatsen på morgonen. Skräckslagna invånare har stannat inomhus enligt BBC.

I videoklippet begär soldater ur landets elitstyrkor att presidenten Alpha Conde bekräftar att han är oskadd men han vägrar att svara.

Stoppat hotet

Men försvarsministeriet tillbakavisar det hela.

– Presidentens vaktstyrka med stöd av lojalister, försvaret och säkerhetsstyrkor har stoppat hotet, enligt departementets uttalande.

Gränserna stängts

Enligt Reuters ligger den tidigare franska legionärssoldaten Mamady Doumbouya bakom oroligheterna.

Kuppmakarna uppger att alla gränser har stängts och att regeringen upplösts.

ANALYS

President Conde omvaldes för en tredje mandatperiod förra året vilket resulterade i våldsamma protester. Han valdes 2010 och igen 2015 och Guineas maxgräns på två mandatperioder innebar att han inte kunde bli omvald ytterligare en gång.

30 dog i protester

Men han hänvisade till en folkomröstning i mars 2020 som han menade givit honom tillåtelse att ställa upp igen vilket han också gjorde i oktober 2020. Han utropade sig till vinnare i valet och oppositionen protesterade varpå 30-talet personer omkom i oroligheteter dagarna efter valet.

Extra tragiskt

Situationen är extra tragisk då Alpha Conde sågs som en framtidens man när han vann presidentvalet 2010 i Guineas första demokratiska val sedan självständigheten från Frankrike 1958.


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen