President mördad i hemmet

2021 07 07

Haitis president Jovenel Moise har mördats i sitt hem av okända gärningsmän.

Landets First Lady vårdas på sjukhus. Detta uppger AP.

- Omkring klockan 1 på natten attackerade en grupp okända personer inklusive några spansktalande, presidentens privata residens och statschefen blev dödligt sårad. Rikets första dam fick skottskador, uppger tillfällige premiärministern Claude Joseph i ett uttalande.

- En barbarisk aktion, säger premiärminister Joseph som hävdar att försvarsmakten har kontroll över säkerhetsläget och som framhöll att han själv nu styr landet. AFP uppger att den nya ledaren påstår att "utländska element" ligger bakom dådet. Det finns ingen information om hur angriparna kunde övermanna presidentens vakter och hur de kunde ta sig in i byggnaden.

President Moise vann valet 2016 för sitt höger-mittenparti men har anklagats för korruption och landet skakas av omfattande våld och gängkriminalitet.

ANALYS

Den 53-årige presidenten har styrt landet sedan han installerades som president i februari 2017. Hans tid vid makten var turbulent och landet har skakats av en protestvåg  där demonstranterna krävts hans avgång och anklagat honom för korruption. Han skulle ha avgått i februari 2021 men ville stanna ett år till då han menade att han hade fått vänta ett år med sitt tillträde på grund av förseningar beroende på anklagelser om valfusk.

Oppositionen utsåg nyligen en egen president i protest mot att Moise inte avgått och landets media har talat om "två presidenter". Haiti är ett av världens fattigaste länder och brottsligheten är skyhög.

Foto: Président Jovenel Moïse FB,