BEKRÄFTAT: Presenterar stor förändring för svensk sjukvård
2023 06 01
Regeringen och SD har tagit ett första steg mot ett statligt övertagande av sjukvården i Sverige.
I dag, torsdag, meddelar regeringen att en kommitté får i uppdrag att lämna förslag på möjligheterna att långsiktigt införa ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården.
För- och nackdelar med ett statligt övertagande ska även utredas.
– Beslutet är ett första steg mot ett möjligt statligt huvudmannaskap och en av de mest omfattande punkterna i Tidöavtalet, framhåller regeringen i ett uttalande.
”Historisk första steg”
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och energiminister Ebba Busch (KD) presenterade den nya utredning på en pressträff.
– Den här parlamentariska utredningen är för många efterlängtad och ett historiskt första steg mot ett möjligt statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården. Målet är en mer effektiv hälso- och sjukvård och förbättrad tillgänglighet i hela landet, säger Acko Ankarberg Johansson.
KD-ledaren Ebba Busch kallar det för en ”historisk dag”.
Pekar ut flera brister
I dag styr regionerna över den svenska sjukvården.
Ett misslyckat experiment enligt regeringen och SD.
– Det finns stora skillnader mellan regionerna när det gäller effektivitet vilket tyder på att det finns potential för effektivitetsförbättringar, framhåller regeringen och radar upp flera brister i hälso- och sjukvården:
- Långa vårdköer
- Brister i tillgänglighet
- Dålig arbetsmiljö
- Bristande kompetensförsörjning
- Bristande hänsyn till patienters behov
- Ett otillräckligt antal disponibla vårdplatser med bristande patientsäkerhet som följd
Denna utveckling inom hälso- och sjukvården, samt lärdomarna från coronapandemin, är anledningar till att regeringen anser att det är angeläget att ompröva ett statligt övertagande av sjukvården.
Kommitténs uppdrag
Regeringen ger kommittén i uppdrag att ta fram beslutsunderlag som möjliggör ett stegvis och långsiktigt införande av ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården.
Kommittén ska bland annat:
- analysera och belysa för- och nackdelar med ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården,
- lämna förslag som säkerställer ett mer effektivt hälso- och sjukvårdssystem som utgår från patienter och tar hänsyn till medarbetares behov, och
- föreslå en genomförandeplan med tidsplan för hur staten stegvis och långsiktigt helt eller delvis kan ta över huvudmannaskapet för hälso- och sjukvården.
Uppdraget ska redovisas senast den 2 juni 2025.
Källa: Regeringen
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen