Positiva signaler för S-MP-regeringen

2021 10 28

Ett viktigt besked som öppnar dörren för att Stefan Löfven (S) ska kunna lämna över statsministerposten till Magdalena Andersson (S) tycks nu rycka allt närmare.

Centerpartiets skogspolitiska talesperson Peter Helander (C) signalerar nu att Centern upplever att man närmar sig att få till en överenskommelse med S-MP-regeringen i den känsliga skogsfrågan.

Samtidigt kommer det även positiva indikationer från motparten Miljöpartiet.

Centern ser möjligheter

– Vi har förhandlat intensivt under en längre tid. Jag tycker att vi kommer framåt men ingenting är klart förrän det är klart. Jag ser att det finns möjligheter – att komma överens är ett starkt ord – men att få fram en proposition som C anser är bra, säger Peter Helander (C) till SvD ikväll.

Räknar med att gå i mål med MP

Han uppger för tidningen ikväll att såväl den kritiska frågan om äganderätten i skogen som den kritiska frågan om strandskyddet ser ut att kunna gå i mål med en överenskommelse mellan S-MP-regeringen och Centern.

– Jag bedömer att det går framåt. Sitter man i förhandling och dialog så vill man komma i mål. Och jag räknar med att vi kommer i mål, säger Peter Helander (C) till tidningen.

Även MP är optimistiska

Även Miljöpartiets landsbygdspolitiska talesperson Maria Gardfjell är optimistisk om att S-MP regeringen ska lyckas enas med Centerpartiet rapporterar SvD.

– De sitter i alla fall vid förhandlingsbordet och så länge de inte lämnar visar de kompromissvilja. Vi hoppas att det är viktigare för C att spara biologisk mångfald och hitta bra former för att skydda natur än att släppa fram Kristersson och SD i samverkan, säger hon till SvD. På frågan om MP har blivit lyssnade på svara hon ”absolut”.

ANALYS

Nästa vecka äger S-kongressen rum och därmed är det inte många dagar kvar innan MP och Centern behöver vara överens om maktöverlämnandet från Stefan Löfven till Magdalena Andersson ska ske enligt den tidsplan Socialdemokraterna hoppas.

Kvällens uttalanden är de starkaste signalerna hittills på att statsminister Löfven återigen ska lyckas förhandla fram en överenskommelse som innebär att ytterligare en hotande kris kan avvärjas.

Foto: Stefan Löfven, Instagram

[yop_poll id="827"]

Akut uppmaning från Google: Till alla som använder Google Chrome

2024 05 17

Google har släppt en akut säkerhetsuppdatering till webbläsaren Google Chrome.

Det meddelar företaget på torsdagen.

Det är tredje gången på en vecka som Google tvingas åtgärda ett akut säkerhetsproblem i den populära webbläsaren.

Techjätten är fåordig om vad problemet handlar om och eventuella konsekvenser för användare.  

– Google är medvetet om att en exploatering för CVE-2024-4947 finns, skriver företaget i ett meddelande.

Det rör sig dock om ett allvarligt säkerhetshot.

Hotnivån är satt till hög, uppger tidningen Forbes.

Uppmanar användare

Den nya säkerhetsuppdateringen kommer automatiskt att installeras hos samtliga Google Chrome-användare.

Akutåtgärden har följande nummer: 124.0.6367.207/.208

 För att kontrollera att man tagit del av uppdateringen uppmanas användare vidta följande åtgärder:

Uppdatera Google Chrome manuellt eller kontrollera att den automatiska uppdateringen har tillämpats och starta sedan om webbläsaren.

Så uppdaterar du Google Chrome

  1. Öppna Chrome på datorn.
  2. Klicka på de tre punkterna uppe till höger
  3. Klicka på ”Hjälp” och sedan ”Om Google Chrome”
  4. Klicka på ”Uppdatera Google Chrome” (om alternativet inte finns har du redan den senaste versionen)
  5. Klicka på ”Starta om”

Har varnat för webbläsare

Sårbarheten som upptäckts är den tredje under en vecka som Google behövt korrigera.

Tidigare i år gick ett flertal forskare ut och varnade användare av Chrome på grund av stora mängder tillägg i webbläsaren som används aktivt efter installation för att söka sparade lösenord och stjäla dem.

En del, inklusive annonsblockerare och shoppingappar, har laddats ned flera miljoner gånger av användare världen över.

LÄS MER: Forskare varnar användare av Google Chrome

Foto: Firmbee

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Jätteförändring för alla som tankar bilen i Sverige

2024 05 17

Så sent som hösten 2023 hade Sverige de högsta dieselpriserna i hela Europa.

Ett halvår senare är läget helt omvänt.

Nu har Sverige lägst priser på både diesel och bensin i nästan hela Europa. Det visar nya siffror från bilistorganisationen M Sverige, rapporterar SVT.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige. 

– Jag tycker att det är en jätteintressant jämförelse för det brukar inte förhålla sig på det sättet. Men det är en klen tröst för den som tankar i Sverige när det ändå är ett högt pris, säger M Sveriges hållbarhetsansvariga Carl-Erik Stjernvall till tv-kanalen.

Tre kronor lägre

När prissänkningarna började träda i kraft vid årsskiftet var efterfrågan hög. Dieseln tog slut vid pump på flera ställen och från Norge vallfärdade bilister till Sverige för att tanka.

Och för den som ska ut och bila genom Europa i sommar är det alltså fortsatt värt att tanka på hemmaplan så mycket det går.

Just nu är dieselpriset drygt tre kronor lägre än exempelvis i samtliga av Sveriges grannländer, och samma ska gäller alltså nästan överallt för bensin. 

Utsläppen ökar

Den kraftiga förändringen får också två förändringar, att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Det senare konstaterades av regeringen själva när man i höstas gick fram med att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) har tidigare påtalat att man måste titta längre än så. Att avskaffa några klimatmål är inte aktuellt.

– Sverige ska föra en ambitiös och effektiv klimatpolitik som når klimatmålen. Den här budgeten ska inte ses som hela svaret på att vi når dit, framhöll hon till DN i höstas.

"Riskfylld väg"

Men regeringens utsläppspolitik har fått kritik.

Förutom från oppositionen har också experter i Klimatpolitiska rådet vädrat sitt missnöje.

– Vi menar att regeringen leder in Sverige på en onödigt riskfylld väg. Planen visar inte hur vi når målen, varken på kort eller lång sikt, sade rådets vice ordförande tillika professor Björn Sandén till DN nyligen.

LÄS MER: Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

Foto: Circle K

Text: Redaktionen