Positiva signaler för S-MP-regeringen

2021 10 28

Ett viktigt besked som öppnar dörren för att Stefan Löfven (S) ska kunna lämna över statsministerposten till Magdalena Andersson (S) tycks nu rycka allt närmare.

Centerpartiets skogspolitiska talesperson Peter Helander (C) signalerar nu att Centern upplever att man närmar sig att få till en överenskommelse med S-MP-regeringen i den känsliga skogsfrågan.

Samtidigt kommer det även positiva indikationer från motparten Miljöpartiet.

Centern ser möjligheter

– Vi har förhandlat intensivt under en längre tid. Jag tycker att vi kommer framåt men ingenting är klart förrän det är klart. Jag ser att det finns möjligheter – att komma överens är ett starkt ord – men att få fram en proposition som C anser är bra, säger Peter Helander (C) till SvD ikväll.

Räknar med att gå i mål med MP

Han uppger för tidningen ikväll att såväl den kritiska frågan om äganderätten i skogen som den kritiska frågan om strandskyddet ser ut att kunna gå i mål med en överenskommelse mellan S-MP-regeringen och Centern.

– Jag bedömer att det går framåt. Sitter man i förhandling och dialog så vill man komma i mål. Och jag räknar med att vi kommer i mål, säger Peter Helander (C) till tidningen.

Även MP är optimistiska

Även Miljöpartiets landsbygdspolitiska talesperson Maria Gardfjell är optimistisk om att S-MP regeringen ska lyckas enas med Centerpartiet rapporterar SvD.

– De sitter i alla fall vid förhandlingsbordet och så länge de inte lämnar visar de kompromissvilja. Vi hoppas att det är viktigare för C att spara biologisk mångfald och hitta bra former för att skydda natur än att släppa fram Kristersson och SD i samverkan, säger hon till SvD. På frågan om MP har blivit lyssnade på svara hon ”absolut”.

ANALYS

Nästa vecka äger S-kongressen rum och därmed är det inte många dagar kvar innan MP och Centern behöver vara överens om maktöverlämnandet från Stefan Löfven till Magdalena Andersson ska ske enligt den tidsplan Socialdemokraterna hoppas.

Kvällens uttalanden är de starkaste signalerna hittills på att statsminister Löfven återigen ska lyckas förhandla fram en överenskommelse som innebär att ytterligare en hotande kris kan avvärjas.

Foto: Stefan Löfven, Instagram

[yop_poll id="827"]