JUST NU: Positivt besked för Ukraina – unikt beslut av EU-land

2022 04 06

Tjeckien har enligt flera uppgifter blivit det första EU-landet som kommer att förse Ukraina med offensiva vapen i kriget mot Ryssland.

Det är första gången ett EU-land tar ett sådant beslut sedan invasionen startade för 41 dagar sedan.

Skickar stridsvagnar

Högt uppsatta tjeckiska tjänstemän bekräftar att landet kommer att skicka sovjetiska T-72 stridsvagnar och BMP-1 pansarskyttefordon  till Ukraina, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyråns uppgifter bekräftas av lokala medierapporter, som har visat att tåg lastats med fem stridsvagnar och fem pansarskyttefordon.  

Hjälper så mycket vi kan

Tjeckiens försvarsminister Jana Cernochova säger till landets parlament att hon inte kan bekräfta eller förneka uppgifterna om leveransen till Ukraina.

– Jag kommer bara försäkra er om att Tjeckien hjälper Ukraina så mycket som vi kan och kommer att fortsätta att hjälpa genom att skicka militär utrustning, både lätt och tung, säger hon, enligt BBC.

Först ut

Uppgifterna från Tjeckien är unika. Leveransen av stridsvagnar till Ukraina skulle vara en banbrytare. Det är i så fall första gången ett land tillhandhåller Ukraina sådana offensiva vapen.

Fler vapen

Samtidigt har USA bekräftat att landet kommer att skicka ytterligare en leverans av pansarvärnsrobotar för 100 miljoner dollar till Ukraina. Javelin-robotarna är till för att bekämpa stridsvagnar och tas direkt från amerikanska vapenlager vilket garanterar en snabbare leverans. 

Utrikesministern bekräftar

Beskedet bekräftas av amerikanske utrikesministern Antony Blinken.  

– Samtidigt som Ukrainas styrkor modigt fortsätter att bekämpa Rysslands invasion har jag godkänt 100 miljoner dollar för att möta ett akut behov av ytterligare pansarvärnsrobotar till Ukraina, skriver han på Twitter. 

Foto: M. Feshenko

Text: Redaktionen