JUST NU: Positivt besked för Ukraina – unikt beslut av EU-land

2022 04 06

Tjeckien har enligt flera uppgifter blivit det första EU-landet som kommer att förse Ukraina med offensiva vapen i kriget mot Ryssland.

Det är första gången ett EU-land tar ett sådant beslut sedan invasionen startade för 41 dagar sedan.

Skickar stridsvagnar

Högt uppsatta tjeckiska tjänstemän bekräftar att landet kommer att skicka sovjetiska T-72 stridsvagnar och BMP-1 pansarskyttefordon  till Ukraina, rapporterar Reuters.

Nyhetsbyråns uppgifter bekräftas av lokala medierapporter, som har visat att tåg lastats med fem stridsvagnar och fem pansarskyttefordon.  

Hjälper så mycket vi kan

Tjeckiens försvarsminister Jana Cernochova säger till landets parlament att hon inte kan bekräfta eller förneka uppgifterna om leveransen till Ukraina.

– Jag kommer bara försäkra er om att Tjeckien hjälper Ukraina så mycket som vi kan och kommer att fortsätta att hjälpa genom att skicka militär utrustning, både lätt och tung, säger hon, enligt BBC.

Först ut

Uppgifterna från Tjeckien är unika. Leveransen av stridsvagnar till Ukraina skulle vara en banbrytare. Det är i så fall första gången ett land tillhandhåller Ukraina sådana offensiva vapen.

Fler vapen

Samtidigt har USA bekräftat att landet kommer att skicka ytterligare en leverans av pansarvärnsrobotar för 100 miljoner dollar till Ukraina. Javelin-robotarna är till för att bekämpa stridsvagnar och tas direkt från amerikanska vapenlager vilket garanterar en snabbare leverans. 

Utrikesministern bekräftar

Beskedet bekräftas av amerikanske utrikesministern Antony Blinken.  

– Samtidigt som Ukrainas styrkor modigt fortsätter att bekämpa Rysslands invasion har jag godkänt 100 miljoner dollar för att möta ett akut behov av ytterligare pansarvärnsrobotar till Ukraina, skriver han på Twitter. 

Foto: M. Feshenko

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Katastrofprognos för Sverige – ”Värsta sedan 90-talet”

2023 12 01

Sverige befinner sig i en recession.

Det visade nya siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, i onsdags.

Sveriges BNP sjönk med 0,3 procent under tredje kvartalet. Eftersom BNP även minskade under andra kvartalet har Sverige därmed uppfyllt kriterierna för recession.

Larmet: "Värsta sedan 90-talet" 

Nu kommer ett nytt larm om den svenska ekonomin.

Antalet konkurser fortsätter att öka från redan rekordhöga nivåer.

Det uppger kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.  

I november ökade antalet konkurser med 9 procent jämfört med motsvarande period i fjol. På årsbasis har antalet konkurser ökat med 29 procent.

Nu slår UC larm.

–  Enligt våra beräkning så kommer konkurserna under 2023 totalt sett vara det högsta antalet sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt, framhåller företaget.

UC hänvisar till att byggindustrin driver på de höga nivåerna.

Under november månad ökade konkurserna med hela 24 procent i byggbranschen.

”Tickande bomb”

– Trots att Riksbankens räntebesked gynnar både marknaden och hushållen är lågkonjunkturen och den recession Sverige befinner sig i något vi behöver leva med ett bra tag framöver.

Vi vet heller inte än exakt vilka effekterna blir framöver till följd av ökande arbetslöshet och en fortsatt osäkerhet kring den svenska kronan, samtidigt som skatteanstånden som ska återbetalas är en tickande bomb, säger UC:s vd Gabriella Göransson i ett uttalande.

Den ”tickande bomb” som Göransson pekar på är det tillfälliga skattestånd som många företag tog del av under coronapandemin.

De senaste året har företagens skulder till staten växt i en hastig takt.

Skuldberget har ökat från 33 till 45 miljarder kronor på ett år, rapporterar Di.

Svensk Näringsliv bedömer att 14 miljarder kronor av skatteintäkterna riskerar att gå upp i rök, om inte återbetalningstiden drastiskt förlängs.

Får vi en högt tilltagande arbetslöshet är detta inte bara något som fördjupar och förlänger lågkonjunkturen ytterligare, utan som också kommer öka på antalet konkurser, säger Gabriella Göransson.

Foto: Scott Graham

Text: Redaktionen