JUST NU: Positiva nyheter för Ukraina – har stoppat anfallsvåg

2022 04 20

Ukrainas Väpnade Styrkor har stoppat ett ryskt försök att bryta sig igenom frontlinjen från staden Izium i västlig riktning mot staden Slovjansk.

Frontlinjen i öst förblir oförändrad uppger ukrainska myndigheter, enligt The Guardian.

Bekräftar uppgifterna

Oleksiy Arestovych, en ukrainsk presidentrådgivare, bekräftar även uppgifterna.

– De har fokuserat all sin kraft på att försöka bryta igenom. Men än så länge har de inte lyckats, säger han, enligt Reuters.

Han konstaterar även att de ukrainska försvararna i östra hamnstaden Mariupol håller ut. Trots ihållande ryska attacker mot stålverket där den sista fickan av ukrainska soldater befinner sig.

Kan förändra sig

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) varnar dock för att den ryska armén kan erövra en del territorium. Främst på grund av att ryssarna innehar ett överlägset artilleri och på så sätt kan bryta ner de ukrainska trupperna. 

Samtidigt konstaterar tankesmedjan att de ryska trupperna återigen verkar oförberedda.

Diktatorn kräver en snabb seger

– Ryssarna har inte haft tillräckligt med tid för att rekonstruera styrkor som dragits tillbaka från slaget vid Kyiv. De har inte förberett dem ordentligt inför en ny offensiv österut, skriver ISW i sin senaste rapport och tillägger:

– Tempot i de ryska operationerna fortsätter att antyda att president Vladimir Putin kräver en hastig och snabb offensiv för att uppnå sina mål. Möjligtvis kommer han vilja utropa seger på ”Victory Day” den 9 maj (årsdagen av segern mot Nazityskland i andra världskriget).

Kommer påverka framgången

Tankesmedjan konstaterar att den ryska brådskan troligtvis kommer att påverka offensivens effektivitet.

– Det kan påverka graden av framgång, konstaterar ISW.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen