JUST NU: Positiv signal inför dagens Natosamtal

2022 06 20

I dag inleds samtal mellan representanter från Sverige, Finland, Nato och Turkiet på militäralliansens högkvarter i Bryssel.

Samtalen ska föga oväntat handla om Turkiets motstånd mot ett svenskt-finskt Natomedlemskap.

Enligt Paul Levin, föreståndare vid institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, finns det signaler som tyder på att låsningen mellan länderna kan vara på väg att öppnas upp.

Positiv signal

– Det verkar som att Turkiet har släppt initiala blockeringar på att Nato skulle kunna börja förbereda en ansökningsprocess. Det verkar man nu ha släppt på. Sedan ser vi också nu de trilaterala samtalen som händer. Så det är i alla fall en viss positiv signal ändå, säger Paul Levin till SVT Nyheter.

Turkietexperten betonar dock att situationen fortfarande är ansträngd.

– Läget är väldigt låst och lyssnar man på uttalanden från turkiska politiker verkar det inte finnas någon direkt vilja att gå Sverige eller Finland till mötes.

”Kan ta lång tid”

Förväntningarna inför samtalen tonas ner av de nordiska ländernas utrikesministrar.  

– Jag hoppas att förhandlingarna idag ska gå bra, men vi är förberedda på att detta är en process som kan ta lång tid, vi har ett stort tålamod, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SR Ekot.

Tillsammans med finske ministern

Ann Linde befinner sig i Luxemburg för att delta i ett möte tillsammans med EU:s övriga utrikesministrar, bland annat Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Han är, i likhet med sin svenska kollega, inte särskilt förväntansfull inför samtalen med Turkiet.

– Jag tror det är viktigt att delegationerna från Stockholm och Helsingfors kan möta Turkiet. Men man ska inte ha så stora förväntningar. Processen pågår. Det är också viktigt att Nato organiserar detta, att de är inne i diskussionen, säger Pekka Haavisto till DN.

Flygkaos

Vid lunchtid inleds samtal mellan parterna.

Mötet i Bryssel har komplicerats av en strejk på flygplatsen i staden.

Delar av den svenska delegationen kunde inte landa på måndagsmorgonen.

Statsminister Magdalena Anderssons (S) statssekretare Oscar Stenström, som leder den svenska delegation, kommer dock kunna delta på mötet, rapporterar DN.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen