Populära kakor återkallas

2021 11 14

Nu återkallas en populär kaksort från Sveriges livsmedelsbutiker.

Det handlar om kaksorten ”Swedish fika Chocolate chip” som drabbats av ett fel som kan leda till mycket allvarliga hälsobesvär för vissa personer.

Larmar om sin egen produkt

Det är bageriföretaget Bröd & Salt som slår larm om sina egna fikabrödprodukter.

– Produktsäkerheten på våra livsmedel är av högsta prioritet för oss. Därför återkallar vi nu alla kakpaket Swedish fika Chocolate Chip. Produkten kan innehålla jordnötter, meddelar Bröd & Salt.

Kan vara livsfarligt

Jordnötter är en vanlig produkt inte bara i kakor utan även i många andra livsmedel men de kan vara rent av livsfarliga för vissa allergiker.

– Reaktionen kommer ofta inom några minuter om du inte tål jordnötter eller nötter. Vanliga symtom är klåda i munnen och svullnad runt ögonen, på läpparna, i näsan och i halsen. Du behöver få vård direkt om du får svårt att andas eller blir trött och blek efter att ha ätit jordnötter eller nötter, meddelar 1177.se.

Uppmanar folk att reklamera varan

– I sig är jordnöt lika farligt som hasselnöt. Jordnötter innehåller fem kända allergen som ger upphov till allergiska reaktioner, säger professor Magnus Wickman vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm till Aftonbladet.

Bröd & Salt är beklagar problemen rörande kaksorten Swedish fika Chocolate chip.
– Vi beklagar det inträffade och uppmanar alla konsumenter att reklamera varan i butik, meddelar företaget.

Arkivfoto: M.Loke. Det är inte fikabrödet på bilden som avses.