JUST NU: Populära chips återkallas

2022 07 25

Livsmedelsföretaget Pauliq återkallar de populära  Santa Maria Tortilla Chips Organic (125 gram) på alla marknader på grund av förekomst av atropin och scopolamin i produkten.

Det bekräftar företaget i ett pressmeddelande.

– Detta är en försiktighetsåtgärd. Produkten följer gällande EU-lagstiftning, men överdriven konsumtion av produkten kan innebära att den rekommenderade dosen atropin och scopolamin överskrids, uppger företaget.

Kan orsaka tillfälliga symptom

Atropin och scopolamin är organiska föreningar som förekommer naturligt i växter som återfinns i majsfält.

– En måttlig konsumtion innebär inga hälsorisker, men en överkonsumtion av ämnena kan orsaka tillfälliga symtom såsom illamående, yrsel och huvudvärk, skriver företaget.

Kontakta för ersättning

Produkten som återkallas är Santa Maria Organic Tortilla Chips med bäst-före-datum 2023-03-30 eller tidigare. 

– Konsumenter ombeds att slänga berörda produkter och kontakta Santa Marias Konsumentkontakt för ersättning, betonar Pauliq.

Fakta Paulig

  • Paulig är ett familjeägt livsmedelsföretag.
  • Paulig erbjuder smaker i alla former: kaffe och drycker, Tex Mex och kryddor, snacks och växtbaserade alternativ. Företagets varumärken är Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green och Poco Loco.
  • Pauligs har över 2 000 medarbetare i 13 länder.
  • Företaget är norra Europas största smaksättningsföretag med drygt 900 anställda. Santa Maria är en del av livsmedelskoncernen.
  • Källa: Santa Maria Sverige

Foto: M. Winkler

Text: Redaktionen