Populär toalettartikel förbjuds – “extremt farlig”
2024 01 12
En vanlig badrumsartikel för barn måste omedelbart återkallas och sluta säljas.
Det meddelar Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
Myndigheten har granskat badskummet "Crazy foaming soap" och konstaterar att produkten innehåller flera extremt brandfarliga ämnen.
– Om man till exempel har tända ljus i badrummet och barn samtidigt leker med badskummet kan det lättantändliga skummet fatta eld och orsaka brännskador på barnen, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.
"Allvarlig risk"
Badskummet kommer från märket “Kids stuff” och marknadsförs till barn. Eftersom det är tänkt att leka med omfattades det av lagen om leksakers säkerhet.
– En leksak får inte innebära risk för hälsan när den används. Leksaker får inte heller utgöra eldfarliga inslag i barnets omgivning, framhäver Kemikalieinspektionen.
Det är ämnena butan, isobutan och propan som pekas ut som lättantändliga.
– Kemikalieinspektionen bedömer att Crazy foaming soap utgör en allvarlig risk för barn eftersom normal användning skulle kunna leda till brännskador.
Började brinna under bad
Flera olyckor ska redan ha förekommit. I Estland fattade skummet eld när ett barn lekte med det, med allvarliga skador som följd.
Efter incidenterna stoppades produkten omedelbart.
På grund av de eldfarliga inslagen har Kemikalieinspektionen därför fattat beslut om att leverantörer och återförsäljare måste sluta sälja badskummet. Det ska också återkallas från konsumenter, som uppmanas att lämna tillbaka skummet.
– Alternativt slänga den som farligt avfall på återvinningscentralen.
"Kan sprängas"
Crazy Foaming Soap säljs bland annat på Apotea.se som levererar hem produkter till dörren.
– En formbar skumtvål framtagen för att göra badstunden roligare, beskrivs produkten enligt företaget.
Enligt Apotea är skummet dermatologiskt testat och "det milda tvålskummet" har en "pH-balanserad formulering som rengör och återfuktar barnets hud" står det vidare på hemsidan.
Apotea skriver också att produkten "inte är en leksak" samt att tryckbehållaren kan sprängas vid uppvärmingen.
– Får inte utsättas för värme, heta ytor eller antändningskällor. Får inte punkteras eller brännas, gäller även tömd behållare, står det i instruktionen för dosering och användning.
Foto: S. Ungermann
Text: Redaktionen