Populär serie i SVT läggs ned – efter 14 år

2024 04 23

Ett av de mer klassiska programmen i SVT:s tablå går i graven.

Efter 14 säsonger har kriminalinspektören Vera Stanhope löst sitt sista mordfall.

Detta eftersom den populära tv-serien “Ett fall för Vera” nu läggs ned.

– Att arbeta med Vera har varit en fröjd från början till slut, säger huvudskådespelaren Brenda Blethyn, 78, i ett uttalande enligt BBC.

"Kommer sakna dem"

– Jag är ledsen över att säga “cheerio”. Men jag är så stolt över våra prestationer under de senaste 14 åren, tillägger Brenda Blethyn och hyllar sina skådespelarkollegor och hela teamet som “fantastiska”.

– Jag kommer att sakna dem, men jag kommer inte att glömma deras enorma talang, kamratskapet, skratten eller vänligheten vi delade och våra fans över hela världen.

– Från djupet av mitt hjärta, tack.

Succé i Sverige

“Ett fall för Vera”, eller bara “Vera” som originaltiteln lyder, är en brittisk kriminal- och dramaserie som började sändas i brittisk tv i maj 2011.

Serien, som rankas 8,2 av 10 på betygsajten IMDB, är baserad på en roman och har även gjort succé i svenska SVT där de första 12 säsongerna finns tillgängliga på SVT Play.

– Den charmiga men sarkastiska kriminalkommissarien Vera Stanhope löser mord tillsammans med sin unga assistent i Northumberland County, beskrivs serien enligt SVT.

Slutet på en era.

Kate Bartlett, en av cheferna på Silverprint Pictures  som producera “Vera”, kallar beskedet för slutet på en era.

– Det har varit en extraordinär resa, säger hon till BBC.

– Så många underbara och begåvade människor har varit inblandade i skapandet av Vera, men ingen av oss skulle vara här utan två otroliga kvinnor: för det första den helt extraordinära talangen hos oefterhärmliga Brenda Blethyn.

– Hon är briljant som Vera Stanhope, en verkligt ikonisk karaktär i vår tid. Och – naturligtvis– den fantastiska Ann Cleeves, författaren till originalromanerna. Vi kommer alla att vara väldigt ledsna över att säga hejdå till Brenda och alla inblandade i serien.

Brenda Blethyn har blivit Oscarsnominerad två gånger. En gång för sin roll i komedidramat Secrets & Lies 1996 och en gång för sin roll i musikalen Little Voice från 1999.

Foto: SVT

Text: Redaktionen


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen