Polismeddelande till alla Sveriges bilister – gäller sju dagar

2023 12 11

Från och med idag, måndag 11 december, inleder polisen särskilda kontroller i trafiken.

Anledningen är att myndigheten befarar en märkbar försämring av trafiksäkerheten på Sveriges vägar kommande vecka.

I år har hittills 194 personer mist livet i trafiken. En femtedel av förarna som omkommit har haft alkohol i kroppen.

När nu adventstiden och julfirandet är igång ökar den risken ytterligare, enligt polisen.

– Att alkohol och droger är en vanlig olycksorsak är inget nytt och våra kontroller är nödvändiga för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. Vårt mål är givetvis att alla alltid ska köra nyktra, det är det vi jobbar för, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande.

"Hör inte hemma i trafiken"

Veckans kontroller är den så kallade nationella trafikveckan med särskilt fokus på nykterhet.

Det är just den faktorn som särskiljer polisens arbete jämfört med andra trafiksäkerhetsveckor.

– Under de andra veckorna ligger fokus på bland annat hastighet, tung trafik och bott på väg, framhåller polisen på sin hemsida.

Trafikveckan inleds alltså idag 11 december och pågår fram till och med söndag 17 december.

– Alkohol och droger hör inte hemma i trafiken. Nykter trafik är en betydande grundbult i nollvisionsarbeetet och därför mycket prioriterad., säger Maria Krafft, måldirektör på trafikverket.

Är livsfarligt

När polisen stoppar ett fordon kontrolleras både fordonet och förarens skick, vilket alltså inkluderar en nykterhetskontroll.

– Att köra onykter är att utsätta både sig själv och andra för livsfara i trafiken. Att köra med 0,4 promille ökar dödsrisken tolv gånger och kraftigt berusade löper 1300 gånger högre risk att omkomma, säger Maria Krafft.

Vädjar till allmänheten

Tidigare i år har polisen vädjat till allmänheten att inte varna andra trafikanter om poliskontroller, vilket ofta görs genom blinkningar av helljuset.

– Vill ni ha påverkade personer på våra vägar? frågade sig Polisen Stenungsund, Tjörn och Orust på Facebook i november.

– Vi har påtalat det förr men det behöver upprepas. Ni vet inte vilka det är ni möter. Många av dem som inte vill träffa polisen är väldigt uppmärksamma på signaler i trafiken såsom helljusblinkning.

0,2 promille

Visar man sig vara onykter i en poliskontroll får man ett erbjudande om kontakt med vården inom 24 timmar.

Personen får också broschyren “Aldrig mer” och om barn riskerar att fara illa görs en orosanmälan till socialtjänsten.

Gränsen för rattfylleri är 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, vilket motsvarar drygt 0,2 promille i blodet.

Straffet för rattfylleri är böter eller fängelse i högst sex månader. Vid grovt brott kan det ge fängelse i högst två år.

Foto: S. Mahlke

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen