Polismeddelande till alla som kör bil – gäller hela veckan

2023 09 18

Polisen kommer att vara betydligt mer närvarande på de svenska vägarna från måndag till söndag.

Det meddelar Polismyndigheten på måndagen i ett pressmeddelande.  

Under veckan kommer polisen att genomföra extra kontroller på vägarna – framför allt kommer polisen synas vid sträckor med högre hastighetsgränser.

–  Vi vet att risken att dö ökar exponentiellt ju högre hastigheten är. Därför fokuserar vi våra kontroller den här gången på sträckor med lite högre hastigheter som till exempel landsvägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Laserinstrument

De utökade hastighetskontrollerna kommer att genomföras  både synligt med laserinstrument vid vägkanten och dolt med genomsnittshastighetsmätare i båda målade och civila polisbilar samt motorcyklar.

– Syftet med våra kontroller är att skapa trygghet och förebygga hastighetsöverträdelser.

– Det handlar inte om att bötfälla så många som möjligt, utan om att öka trafiksäkerheten i en miljö där vi alla rör oss varje dag och som bygger på att vi håller oss till regler och tar hänsyn till varandra, förklarar Ursula Edström.

Över 100 döda

Under årets första sju månader har 120 personer omkommit i trafiken, enligt Transportstyrelsens statistik.

I flera fall har en för hög hastighet varit orsaken, och bedöms ha påverkat utgången och skadeläget, uppger polisen.

Tillsammans med flera andra aktörer arbetar polisen med Nollvisionen, som innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken.

En av polisens samarbetspartners är Trafikverket.

Enligt Trafikverkets beräkningar fördubblas risken att dö vid en frontalkrock om hastigheten ökar från 70 km/tim till 80 km/tim. Vid en hastighet på 100 km/tim är risken fem gånger så hög.

– Vid en frontalkollision mellan två moderna bilar som båda kör i max 80 km/tim är det sannolikt att förarna överlever. Det gäller om bilbälte används, bilen är av hög säkerhetsstandard och krocken sker med bil i samma viktklass.

– Vid hastigheter över 80 km/tim leder frontalkollisioner ofta till dödliga eller allvarliga skador även med moderna fordon, framhåller Maria Krafft, måldirektör trafiksäkerhet på Trafikverket.

Foto: Why Kei

Text: Redaktionen