JUST NU: Polisjakt pågår – man förd till sjukhus

2023 03 19

En man har blivit skjuten norr om Stockholm.

Ett larm inkom till polisen under söndagsmorgonen om att en man blivit skjuten i benet i Jakobsberg.

En polisjakt pågår nu och brottsplatsen är avspärrad.

Mannen, som är i 20-årsåldern, har tagits till sjukhus med ambulanshelikopter, men skadeläget ska inte vara livshotande.

– Det ska ha skett utomhus i ett bostadsområde i Jakobsberg. Boende larmade oss efter att ha hört smällar och sett en skadad man utomhus. Det finns indikationer om att han skjutits i benet, säger Carina Skagerlind på Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Bilar har lämnat platsen

Polisen jagar nu eller eller flera misstänkta gärningsmän i området.

En förundersökning har inletts om synnerligen grov misshandel.

– Flera bilar ska ha lämnat platsen i samband med händelsen som vi nu söker efter. Vi har hittat den förmodade brottsplatsen med vapenhund där vi ska göra en teknisk undersökning, säger Skagerlind.

Dörrknackning har startat

Mannen var vaken och gick att prata med innan han fördes iväg till sjukhus. 

Dörrknackning har startat och kommer att ske i området.

– En kriminalteknisk undersökning kommer att ske av brottsplatsen och hundpatrull kommer att söka i området. Ingen är i nuläget frihetsberövad i ärendet, framhåller polisen.

Har ökat

Statistik som sammanställts av Polismyndigheten visar att antalet skjutningar ökat under det gångna året.

Totalt avled 61 personer i samband med skjutningar under 2022.

– Utvecklingen är mycket allvarlig, vår bedömning är att en stor del av det grova våldet handlar om personlig status eller prestige, vi ser och också att förövarna skjuter allt oftare med avsikt att döda, säger Johan Olsson, chef nationella operativa avdelningen, Noa.

Pågående förstärkning

Polisen arbetar med att öka effektiviteten, höja kompetensen och förändra metoderna i det pågående arbetet för att motverka utvecklingen.

– Vi har en pågående förstärkning sedan tidigare till region Stockholm, från övriga polisregioner i landet och från Noa, vilket gör att vi på kort sikt kan stärka upp där situationen är som värst, men vi behöver också arbeta långsiktigt mot detta, då vi även ser att fler skjutningar sker i andra städer än våra tre storstadsregioner, säger Johan Olsson. 

Foto: N. Jonasson

Text: Redaktionen