JUST NU: Polisens nya besked till Rasmus Paludan

2022 04 20

Efter Rasmus Paludans koranbränning och de efterföljande upploppen anmäler Malmöpolisen den danska politikern för hets mot folkgrupp.

Kravaller och upplopp uppstod under påskhelgen i Norrköping, Linköping, Örebro, Landskrona och Malmö. I den sistnämnda staden sattes bland annat en stadsbuss i brand  i samband med våldsamheterna.

Anmäler Paludan

Nu anmäler polisen i Malmö den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp, rapporterar SVT.

Bakgrunden är den koranbränning som föranledde motdemonstrationerna och våldet mot polisen.

Bedömts laglig

Det är inte första gången som en liknande händelse anmälts i Malmö. Sommaren 2020 anmäldes och utreddes en person för att ha eldat upp en koran under en antimuslimsk demonstration.

Vid det tillfället beslöt aktuell åklagare att handlingen inte var olaglig, och därmed prövades ärendet inte i rätten.

“Väcker anstöt”

Polisen motiverar varför man nu anmäler på nytt, trots att det tidigare inte gett resultat.

– Vi tror att det hade varit bra med ytterligare en prövning, för iv förstår ju att det här väcker anstöt. Samtidigt så har vi ju en stark yttrandefrihet som behöver ställas mot detta, säger Jimmy Arkenheim som är lokalpolisområdeschef i Malmö till SVT.

“Titta på det igen”

Malmöpolisen har nu en förhoppning om att den här utredningen ska nå längre än den från 2020 och motiverar anmälan enligt följande:

– Det handlar om den samlade bilden. När vi har tittat på bakgrunden kring lagens uppkomst och syfte, så tycker vi att man borde titta på det här en gång till. Sen är det möjligt att man kommer fram till samma sak igen, säger Jimmy Arkenheim.

Ställer upp i riksdagsvalet

Under onsdagen kom också beskedet om att Rasmus Paludan ställer upp i det svenska riksdagsvalet. Beskedet bekräftades från Valmyndigheten.

– Jag kan bekräfta att Rasmus Paludan ställer upp i valet för partiet Stram Kurs, säger Maria Ekman, pressekreterare på Valmyndigheten, till Aftonbladet.

0 procent i Danmark

Hemma i Danmark går det illa för Paludan och hans parti. I helgen visade danska opinionsmätningar på att stödet rasat till botten och ligger på 0 procent.

Planerar fler demonstrationer

Samtidigt planerar Paludan fler demonstrationer i Sverige.

– Jag kommer att söka tillstånd för nästa vecka, i Landskrona, Linköping, Norrköping, Örebro, Borås och Trollhättan, sade han i SVT:s Aktuellt igår kväll.

Foto: Polisen Norrmalm resp Stram Kurs

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen