JUST NU: Polisens nya besked till Rasmus Paludan

2022 04 20

Efter Rasmus Paludans koranbränning och de efterföljande upploppen anmäler Malmöpolisen den danska politikern för hets mot folkgrupp.

Kravaller och upplopp uppstod under påskhelgen i Norrköping, Linköping, Örebro, Landskrona och Malmö. I den sistnämnda staden sattes bland annat en stadsbuss i brand  i samband med våldsamheterna.

Anmäler Paludan

Nu anmäler polisen i Malmö den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan för hets mot folkgrupp, rapporterar SVT.

Bakgrunden är den koranbränning som föranledde motdemonstrationerna och våldet mot polisen.

Bedömts laglig

Det är inte första gången som en liknande händelse anmälts i Malmö. Sommaren 2020 anmäldes och utreddes en person för att ha eldat upp en koran under en antimuslimsk demonstration.

Vid det tillfället beslöt aktuell åklagare att handlingen inte var olaglig, och därmed prövades ärendet inte i rätten.

“Väcker anstöt”

Polisen motiverar varför man nu anmäler på nytt, trots att det tidigare inte gett resultat.

– Vi tror att det hade varit bra med ytterligare en prövning, för iv förstår ju att det här väcker anstöt. Samtidigt så har vi ju en stark yttrandefrihet som behöver ställas mot detta, säger Jimmy Arkenheim som är lokalpolisområdeschef i Malmö till SVT.

“Titta på det igen”

Malmöpolisen har nu en förhoppning om att den här utredningen ska nå längre än den från 2020 och motiverar anmälan enligt följande:

– Det handlar om den samlade bilden. När vi har tittat på bakgrunden kring lagens uppkomst och syfte, så tycker vi att man borde titta på det här en gång till. Sen är det möjligt att man kommer fram till samma sak igen, säger Jimmy Arkenheim.

Ställer upp i riksdagsvalet

Under onsdagen kom också beskedet om att Rasmus Paludan ställer upp i det svenska riksdagsvalet. Beskedet bekräftades från Valmyndigheten.

– Jag kan bekräfta att Rasmus Paludan ställer upp i valet för partiet Stram Kurs, säger Maria Ekman, pressekreterare på Valmyndigheten, till Aftonbladet.

0 procent i Danmark

Hemma i Danmark går det illa för Paludan och hans parti. I helgen visade danska opinionsmätningar på att stödet rasat till botten och ligger på 0 procent.

Planerar fler demonstrationer

Samtidigt planerar Paludan fler demonstrationer i Sverige.

– Jag kommer att söka tillstånd för nästa vecka, i Landskrona, Linköping, Norrköping, Örebro, Borås och Trollhättan, sade han i SVT:s Aktuellt igår kväll.

Foto: Polisen Norrmalm resp Stram Kurs

Text: Redaktionen