JUST NU: Polisens besked om skjutningen i New York

2022 04 12

Attentatet i tunnelbanan i New York utreds inte som terrorbrott, även om ingenting om motivet kan uteslutas.

Det var på tisdagsmorgonen lokal tid som en man iklädd kollektivtrafikens officiella uniform uppgavs öppna eld inne på tunnelbanesystemet i Brooklyn.

Just precis hölls en presskonferens i New York där polischefen uttalade sig om vad man hittills vet om det fruktansvärda dådet.

Inget terrordåd

Beskedet som polischefen för New York Police Department, Keechant Sewell, kunde ge var att man för närvarande inte utreder skjutningen som ett terrordåd. Det uppger BBC.

Samtidigt vädjade Sewell till allmänheten om att kontakta polisen om man har information eller videodokumentation kring händelsen.

Misstänkt man jagas

Polischefen kunde också bekräfta att man jagar en en man på ungefär 165 centimeter med en grön väst som och en grå tröja.

Den misstänkta mannen aktiverade ett skjutvapen i tunnelbanan precis efter att han öppnat någon form av kapsel. 

Öppet sinne om motivet

Avslutningsvis berättade dock NYPD-chefen Sewell att samtidigt som man inte misstänker terrorism kan man inte utesluta någonting om motivet.

NY-borna varnas

Gärningsmannen befinner sig fortfarande på fri fot. New Yorks guvernör Kathy Hochul varnar New York-borna om att mannen kan vara farlig och att man bör vara vaksam.

– Det här vansinnet som tar över vår stad måste upphöra, säger hon på polisens presskonferens, samtidigt som hon lovar att tillsätta “vår stats fulla resurser” till att bekämpa brottsligheten i New York.

“Kommer att hitta honom”

Även New York Citys borgmästare Eric Adams uttalade sig om attacken och lovade att den ansvariga snart ska vara gripen.

– Vi kommer inte att tillåta New York-borna att terroriseras, inte ens en enda individ. Vi kommer att hitta honom, säger han via videolänk enligt BBC.

16 personer skadade

Enligt brandkåren i New York skadades 16 personer i skjutningen.

Fem av dem ska befinna sig i ett kritiskt men inte livshotande tillstånd. Tio av de skadade lider av skottskador, samtidigt som människor också sårades av rökinandning och splitterskador.

Det förekom också uppgifter om sprängladdningar, vilket dementerades av borgmästare Adams. Däremot detonerades rökbomber för att “orsaka förödelse”. 

Arkivfoto: C. Jensen

Text: Redaktionen