JUST NU: Polisen varnar – svenska gäng kan beväpnas med Ukrainas vapen

2022 06 06

Polismyndigheten oroas över att ett tidigare mönster riskerar att upprepa sig.

Vapen som används i kriget i Ukraina kan hamna i händerna på gängkriminella i Sverige med avsikt att döda. 

Det varnar Polisen för som oroas över illegala vapentransporter till Sverige när det väl blir fred i landet, rapporterar Sveriges Radio.

“Hög risk”

– Det finns nog en hög risk att flöden av illegala vapen kommer in i Sverige när det blir lite mer ordning och reda, kanske till och med fred där. Än så länge behöver man vapen för att det är krig, men när det är en fredssituation då behöver man inte lika mycket vapen och då finns det illegala strukturer som tänker att man kan tjäna pengar, säger Gunnar Appelgren, kommissarie vid Polisen.

Mängder med automatvapen

I majoriteten av de dödliga skjutningarna i Sverige används vapen från kriget i forna Jugoslavien som ägde rum på 90-talet, uppger SR. 

– Det kom in väldigt mycket automatvapen, AK47:or alltså Kalashnikovs. Det kom för ett antal år sedan också in handgranater i de här lasterna. Det kommer i transporter i fordon och bussar, säger Gunnar Appelgren.

“Vi har konflikter”

Han tillägger: 

– Finns det vapen finns det marknad, och finns det konflikter finns det behov av vapen. Och vi har konflikter i Sverige.

EU-politiker stämmer in

EU-kommissionären Ylva Johansson (S) delar Polisens oro.

– Långt efter kriget i forna Jugoslavien ser vi följderna i Sverige, där vapen från kriget används i skjutningar bland gängkriminella. Nu, i och med Putins krig i Ukraina, ser vi en mycket stor risk för ökad kriminell vapenhandel, säger hon till Dagens Nyheter.

Bland annat pansarskott

De vapen som skulle kunna nå hela vägen till Sverige från Ukraina är dessutom av en helt annan kaliber än de som olagligt smugglats in från Balkan.

– De vapen som finns i Ukraina är modernare än vapnen från 1980-talet som användes i kriget i forna Jugoslavien. Det kan vara pansarskott och annat, säger Sonny Björk, tidigare kriminaltekniker på Polisen och nu konsult inom kriminalteknik, till tidningen.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen