JUST NU: Polisen varnar – svenska gäng kan beväpnas med Ukrainas vapen

2022 06 06

Polismyndigheten oroas över att ett tidigare mönster riskerar att upprepa sig.

Vapen som används i kriget i Ukraina kan hamna i händerna på gängkriminella i Sverige med avsikt att döda. 

Det varnar Polisen för som oroas över illegala vapentransporter till Sverige när det väl blir fred i landet, rapporterar Sveriges Radio.

“Hög risk”

– Det finns nog en hög risk att flöden av illegala vapen kommer in i Sverige när det blir lite mer ordning och reda, kanske till och med fred där. Än så länge behöver man vapen för att det är krig, men när det är en fredssituation då behöver man inte lika mycket vapen och då finns det illegala strukturer som tänker att man kan tjäna pengar, säger Gunnar Appelgren, kommissarie vid Polisen.

Mängder med automatvapen

I majoriteten av de dödliga skjutningarna i Sverige används vapen från kriget i forna Jugoslavien som ägde rum på 90-talet, uppger SR. 

– Det kom in väldigt mycket automatvapen, AK47:or alltså Kalashnikovs. Det kom för ett antal år sedan också in handgranater i de här lasterna. Det kommer i transporter i fordon och bussar, säger Gunnar Appelgren.

“Vi har konflikter”

Han tillägger: 

– Finns det vapen finns det marknad, och finns det konflikter finns det behov av vapen. Och vi har konflikter i Sverige.

EU-politiker stämmer in

EU-kommissionären Ylva Johansson (S) delar Polisens oro.

– Långt efter kriget i forna Jugoslavien ser vi följderna i Sverige, där vapen från kriget används i skjutningar bland gängkriminella. Nu, i och med Putins krig i Ukraina, ser vi en mycket stor risk för ökad kriminell vapenhandel, säger hon till Dagens Nyheter.

Bland annat pansarskott

De vapen som skulle kunna nå hela vägen till Sverige från Ukraina är dessutom av en helt annan kaliber än de som olagligt smugglats in från Balkan.

– De vapen som finns i Ukraina är modernare än vapnen från 1980-talet som användes i kriget i forna Jugoslavien. Det kan vara pansarskott och annat, säger Sonny Björk, tidigare kriminaltekniker på Polisen och nu konsult inom kriminalteknik, till tidningen.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen