Polisen varnar för ”parasit” – skarp uppmaning till Sveriges företag
2023 10 06
Våldsvågen har tagit ett fast grepp om Sverige.
Elva personer sköts ihjäl under september månad.
Ytterligare en person, en oskyldig 25-årig kvinna, dog efter en sprängning när måltavlan egentligen misstänks ha varit ett grannhus där en släkting till en gängkriminell uppges bo.
Flera rapporter tyder också på att allt yngre pojkar dras in i den grova kriminaliteten.
"Alla måste steppa upp"
En som reagerat med bestörtning på den eskalerande våldsvågen är polismästare Carin Götblad.
Hon kallar den organiserade brottsligheten för en “parasit” som sprider sig.
Och polismästaren menar nu att samtliga företag i Sverige måste göra sin beskärda del för att motverka det som nu pågår.
– Alla företag måste nu steppa upp och öka den egna kontrollen, betonar Carin Götblad i en intervju med Dagens industri.
Banar väg för brottsupplägg
Polismästaren pekar på att digitaliseringen är en riskfylld faktor.
Den är bra, men kan också bana väg för enkla och anonyma brottsupplägg.
– Idag kan man starta företag med några knapptryckningar på mobilen eller infiltrera svarta pengar, varor och tjänster i legala verksamheter, säger Carin Götblad och ger exempel på problem med bland annat svarta varor och jobb i byggbranschen och detaljhandeln.
Hon menar även att företagsledare i större utsträckning behöver erbjuda praktik till barn, sponsra idrottsföreningar eller bli kontaktperson.
"Stäng av tv:n"
Carin Götblad har tidigare varnat för att det kommer att krävas en form av folkrörelse för att få ett stopp på rekryteringen av barn och ungdomar till den svenska gängkriminaliteten.
– Jag hoppas att folk ska stänga av tv:n och gå ut och ta tag i saker. Vi kan inte ha ett samhälle där så stora grupper lever bredvid, sade hon till Dagens Nyheter förra veckan.
"Blir inte lyssnad på"
Redan 2010 hade Carin Götblad slutfört en utredning som varnade för att fler unga pojkar inte klarade skolan och istället hamnade i riskzonen för lockas in i kriminella gäng när de flöt omkring i utsatta förorter.
– Man blir inte lyssnad på förrän problemet är ett faktum. Det är väldigt synd, sade Carin Götblad i Agenda tidigare i september.
Foto: MarcusOscarsson.se
Text: Redaktionen