Polisen varnar för ”parasit” – skarp uppmaning till Sveriges företag

2023 10 06

Våldsvågen har tagit ett fast grepp om Sverige.

Elva personer sköts ihjäl under september månad.

Ytterligare en person, en oskyldig 25-årig kvinna, dog efter en sprängning när måltavlan egentligen misstänks ha varit ett grannhus där en släkting till en gängkriminell uppges bo.

Flera rapporter tyder också på att allt yngre pojkar dras in i den grova kriminaliteten.

"Alla måste steppa upp"

En som reagerat med bestörtning på den eskalerande våldsvågen är polismästare Carin Götblad.

Hon kallar den organiserade brottsligheten för en “parasit” som sprider sig.

Och polismästaren menar nu att samtliga företag i Sverige måste göra sin beskärda del för att motverka det som nu pågår.

– Alla företag måste nu steppa upp och öka den egna kontrollen, betonar Carin Götblad i en intervju med Dagens industri.

Banar väg för brottsupplägg

Polismästaren pekar på att digitaliseringen är en riskfylld faktor.

Den är bra, men kan också bana väg för enkla och anonyma brottsupplägg.

– Idag kan man starta företag med några knapptryckningar på mobilen eller infiltrera svarta pengar, varor och tjänster i legala verksamheter, säger Carin Götblad och ger exempel på problem med bland annat svarta varor och jobb i byggbranschen och detaljhandeln.

Hon menar även att företagsledare i större utsträckning behöver erbjuda praktik till barn, sponsra idrottsföreningar eller bli kontaktperson.

"Stäng av tv:n"

Carin Götblad har tidigare varnat för att det kommer att krävas en form av folkrörelse för att få ett stopp på rekryteringen av barn och ungdomar till den svenska gängkriminaliteten.

– Jag hoppas att folk ska stänga av tv:n och gå ut och ta tag i saker. Vi kan inte ha ett samhälle där så stora grupper lever bredvid, sade hon till Dagens Nyheter förra veckan.

"Blir inte lyssnad på"

Redan 2010 hade Carin Götblad slutfört en utredning som varnade för att fler unga pojkar inte klarade skolan och istället hamnade i riskzonen för lockas in i kriminella gäng när de flöt omkring i utsatta förorter.

– Man blir inte lyssnad på förrän problemet är ett faktum. Det är väldigt synd, sade Carin Götblad i Agenda tidigare i september.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen