JUST NU: Polisen vädjar om hjälp från allmänheten

2023 06 11

Polisen söker efter en försvunnen person.

Det handlar om en kvinna i 25-årsåldern som saknas i Uppsala efter att hon lämnat sin bostad under natten till söndagen.

Det finns inga brottsmisstankar, men polisen är angelägna om att hitta personen.

Hon har anmälts som försvunnen av anhöriga.

Flera signalement

Flera signalement har utfärdats i hopp om att hitta kvinnan.

Hon ska bära ljusgrå mjukisbyxor, vita tygskor och en tröja, antingen en lång mörk peruk eller kort mörkt hår.

Hon har eventuellt även med sig en krycka då hon har svårt att gå.

– Har svårt att gå på grund av ödem på båda fötterna, framhåller polisen.

“Vill säkerställa”

Polisen uppmanar allmänheten att ringa 112 om man har uppgifter eller iakttagelser som kan bidra till att hitta den försvunna kvinnan.

– Vi vill påträffa den här kvinnan och säkerställa att hon är vid god vigör, säger Pelle Vamstad som är presstalesperson på polisregion Mitt till Aftonbladet.

Insatser varje år

Polisen genomför omkring 300 räddningsinsatser varje år för att söka efter försvunna personer där det finns risk för att deras liv eller hälsa är i fara.

När det gått så långt använder de sig av arbetsmetoden EFP som bygger på en metod som utvecklats i Nordamerika och Storbritannien.

– Svensk polis har lagt till de fysiska och psykiska faktorer som påverkar hur en försvunnen person upplever och hanterar situationen. Utifrån dessa fakta har polisen skapat effektiva sökmetoder, förklarar polisen via sin webbsida.

Gör bedömningar

Tidigt i insatsen gör räddningsledare olika bedömningar kring vilka typer av resurser som kan behövas för att leta rätt på en försvunnen person.

Det kan bland annat handla om hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar eller båtar beroende på situationens omständigheter.

De kan även ta hjälp av andra myndigheter eller organisationer som kan bidra till sökandet, som exempelvis Försvarsmakten eller Missing People.

Uppdatering: Polisen meddelar att kvinnan har hittats i centrala Uppsala.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen