SVERIGE: Polisen utfärdar allvarlig dejtingvarning

2023 02 01

Inbokade dejter slutar med överfall och rån.

Det slår nu polisen i Stockholm larm om, rapporterar Aftonbladet.

Överfallen har kommit efter att kontakt etablerats på dejtingappar och att man därefter bokat in en träff. 

I synnerhet är det personer inom en grupp som är mer utsatta än andra.

– Det handlar om en app som främst vänder sig till personer inom hbtq-sfären, säger förundersökningsledaren Martin Svanehed till tidningen.

Misstänker stort mörkertal

Flera personer i huvudstaden har råkat ut för precis den här typen av brott. 

Just nu har Farstapolisen två pågående utredningar av liknande händelser, men man befarar att det finns betydligt fler utsatta än så.

Därför väljer polisen nu att gå ut med en konkret varning.

– Man har stämt träff på ett sätt som man gjort flera gånger tidigare och den här gången är det någon som drar nytta av det, säger Martin Svanehed, och berättar att offren inte har haft några uppenbara anledningar att fatta misstankar på förhand.

Vill inte avslöja vilken app

Polisen beskriver att offren blivit överfallna av två attackerande män. 

Förövarna har slagit, hållit fast och rånat de ditlurade personerna och framför allt lagt beslag på mobiltelefoner och dyra märkeskläder.

På sociala medier ryktas det om att gärningspersonerna använder dejtingappen Grindr.

Det vill dock inte polisen bekräfta, eftersom förövarna kan använda alla appar som finns tillgängliga. 

Myndigheten betonar också att det alltid finns en risk att ta steget från att prata via en dejtingapp till att träffas i verkliga livet.

Var fjärde singel nätdejtar

Att dejta över nätet har blivit allt vanligare de senaste åren.

I rapporten Svenskarna och internet från 2021 konstateras att mer än var fjärde svensk singel hade provat onlinedejting under året dessförinnan.

Det är framför allt yngre personer som är aktiva på dejtingplattformar.

– Var sjunde svensk som är i en relation idag har träffat sin partner via en dejtingsajt eller en dejtingapp, i de flesta fall Tinder, skriver Jenny Damberg på forskning.se och hänvisar till ovan nämnda rapport.

Hemliga algoritmer kritiseras

Tinder, en av de absolut största dejtingapparna, har enligt deras egen hemsida stått för över 55 miljarder matchningar bland nästan åtta miljoner användare världen över.

Appen har dock även fått kritik, bland annat för att hemlighålla algoritmerna som avgör vem som får möjlighet att matcha med vem.

– Att betala hjälper, men priset är satt individuellt beroende på användaren. Hur man bestämmer pris är inte något man pratar öppet om, skriver Svenska Dagbladet som också nyligen producerat ett poddavsnitt om hur appen arbetar.

Individuell prissättning

En del av kritiken har också gått ut på att prisnivåerna för att ta del av olika förmåner på Tinder sätts individuellt.

Det är fullständigt orimligt att vissa betalar tolv gånger så mycket som andra utan att ens veta om det, har Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter, sagt i en kommentar till SVT 2022.

– Om företag tillåts gömma individanpassade priser bakom komplexa algoritmer blir det omöjligt att upptäcka eventuell diskriminering. Att vi inte kan lista ut hur de prissätter pekar på hur icke-transparent det är.

Foto: J. Castellon

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Ryssland historiskt nära att använda taktiska kärnvapen

2024 09 08

CIA-chefen William Burns talar om en ”reell risk” att Ryssland skulle använda sig av taktiska kärnvapen.

Tillsammans med sin brittiska kollega, MI6-chefen Richard Moore, har Burns gjort ett uttalande om den globala säkerhetssituationen.

Där framkommer det att Ryssland har varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen i kriget i Ukraina.

”Reell risk” i Ukraina

Enligt de två underrättelsecheferna fanns det en ”reell risk för potentiell användning av taktiska kärnvapen” i Ukraina hösten 2022, rapporterar TV2.

Uttalandet kommer i ett inlägg som underrättelsecheferna har publicerat i Financial Times, och det är första gången någonsin som ledare för de två underrättelsetjänsterna skriver en gemensam artikel av det här slaget, enligt kanalen.

Burns och Moore framhåller att det är ”viktigare än någonsin” att fortsätta den nuvarande politiska kursen och stödja Ukrainas kamp mot Ryssland.

– En fortsättning på den nuvarande kursen i Ukraina är mer avgörande än någonsin. Putin kommer inte att lyckas bli av med Ukrainas suveränitet och självständighet, skriver Burns och Moore.

Tomt prat om ”röda linjer”?

Enligt underrättelseinformation ska Rysslands alltså ha varit mycket nära att använda sig av taktiska kärnvapen hösten 2022.

Några detaljer ges inte, men det är också känt att Ryssland har omprövat kärnvapendoktrin och flera gånger hotat med att använda kärnvapen.

De ryska hoten har bland annat lett till att västvärldens vapenleveranser till Ukraina har saktats ned, enligt Kyiv Independent.

Samtidigt har många, inte minst Ukraina, framhållit att Rysslands tal om ”röda linjer” som inte får överträdas tycks vara en bluff.

Den ukrainska offensiven i Kursk borde rimligtvis ha setts som en överträdelse av dessa ”röda linjer”, ändå har Ryssland inte agerat därefter.

Volodymyr Zelenskyj har framhållit detta som ett argument för att västvärlden är alltför försiktig i sitt stöd till Ukraina, och låter sig skrämmas av tomma hot från rysk sida. Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Så här gör man i en rondell – många gör samma fel

2024 09 09

Många bilister gör fel när de kör i en rondell, menar trafiklärare.

Den som har körkort förväntas kunna trafikreglerna, men i praktiken begås det många fel i den vardagliga trafiken.

Att bilister gör fel är extra vanligt i rondeller, rapporterar SR.

Gör flera misstag

Många tycker nog att det är självklart hur man ska köra i en rondell.

Men trots det är det många bilister som begår fel, misstag och slarv.

Några av misstagen är extra vanliga.

– Att man blinkar för tidigt, för sent eller inte blinkar alls. Att man genar så att man kör rakt igenom cirkulationsplatsen, istället för att hålla sig lite enligt grundplacering, säger trafikläraren Pelle Möller i Kalmar till radiokanalen.

Han menar att många gör fel utan att riktigt reflektera över det.

– Ska du då svänga höger eller rakt fram, då ska du hålla lite till höger, så att du får en fin båge. Ska du åka till vänster eller runt, ja då håller du lite till vänster, förklarar han.

Ämnet väcker irritation

Frågan om hur man ska köra i rondeller debatteras ibland intensivt, och i exempelvis Göteborg har det uttryckts irritation över busschaufförer som ”kör med fullt gaspådrag rakt in i rondeller, enligt tidningen Mitt i.

Trafikläraren framhåller för tidningen att tydlighet och samarbete mellan bilister är väldigt viktigt när man kör i rondeller.

Frågan är också om det räcker med att blinka när man kör ut ur rondellen.

– Enligt lag ja, men när vi utbildar oss till trafiklärare blir vi uppmanade att lära eleverna att blinka både in och ut ur rondellen – du ska alltid försöka vara så tydlig som möjligt, säger han till tidningen.

Han framhåller också vikten av att placera sig rätt, anpassa hastigheten och vara riskmedveten.

Många upplever att framför allt större fordon beter sig hänsynslöst i rondeller, enligt tidningen.

Föräldrar med dåliga vanor

Olle Möller i Kalmar har märkt på handledarkurser att föräldrar, som haft körkort i många år, ofta har sämre koll på trafikregler än man kan tro.

– På handledarkurserna pratar man ju om samma sak, då är föräldrarna med, och man berättar lite. ”Aha, just det, så kanske det var.” De lägger sig till med vanor som är väldigt svåra att bryta, säger han till SR.

Foto: FriskoKry Wikipedia

Text: Redaktionen