SVERIGE: Polisen utfärdar allvarlig dejtingvarning
2023 02 01
Inbokade dejter slutar med överfall och rån.
Det slår nu polisen i Stockholm larm om, rapporterar Aftonbladet.
Överfallen har kommit efter att kontakt etablerats på dejtingappar och att man därefter bokat in en träff.
I synnerhet är det personer inom en grupp som är mer utsatta än andra.
– Det handlar om en app som främst vänder sig till personer inom hbtq-sfären, säger förundersökningsledaren Martin Svanehed till tidningen.
Misstänker stort mörkertal
Flera personer i huvudstaden har råkat ut för precis den här typen av brott.
Just nu har Farstapolisen två pågående utredningar av liknande händelser, men man befarar att det finns betydligt fler utsatta än så.
Därför väljer polisen nu att gå ut med en konkret varning.
– Man har stämt träff på ett sätt som man gjort flera gånger tidigare och den här gången är det någon som drar nytta av det, säger Martin Svanehed, och berättar att offren inte har haft några uppenbara anledningar att fatta misstankar på förhand.
Vill inte avslöja vilken app
Polisen beskriver att offren blivit överfallna av två attackerande män.
Förövarna har slagit, hållit fast och rånat de ditlurade personerna och framför allt lagt beslag på mobiltelefoner och dyra märkeskläder.
På sociala medier ryktas det om att gärningspersonerna använder dejtingappen Grindr.
Det vill dock inte polisen bekräfta, eftersom förövarna kan använda alla appar som finns tillgängliga.
Myndigheten betonar också att det alltid finns en risk att ta steget från att prata via en dejtingapp till att träffas i verkliga livet.
Var fjärde singel nätdejtar
Att dejta över nätet har blivit allt vanligare de senaste åren.
I rapporten Svenskarna och internet från 2021 konstateras att mer än var fjärde svensk singel hade provat onlinedejting under året dessförinnan.
Det är framför allt yngre personer som är aktiva på dejtingplattformar.
– Var sjunde svensk som är i en relation idag har träffat sin partner via en dejtingsajt eller en dejtingapp, i de flesta fall Tinder, skriver Jenny Damberg på forskning.se och hänvisar till ovan nämnda rapport.
Hemliga algoritmer kritiseras
Tinder, en av de absolut största dejtingapparna, har enligt deras egen hemsida stått för över 55 miljarder matchningar bland nästan åtta miljoner användare världen över.
Appen har dock även fått kritik, bland annat för att hemlighålla algoritmerna som avgör vem som får möjlighet att matcha med vem.
– Att betala hjälper, men priset är satt individuellt beroende på användaren. Hur man bestämmer pris är inte något man pratar öppet om, skriver Svenska Dagbladet som också nyligen producerat ett poddavsnitt om hur appen arbetar.
Individuell prissättning
En del av kritiken har också gått ut på att prisnivåerna för att ta del av olika förmåner på Tinder sätts individuellt.
– Det är fullständigt orimligt att vissa betalar tolv gånger så mycket som andra utan att ens veta om det, har Sinan Akdag, digital expert på Sveriges Konsumenter, sagt i en kommentar till SVT 2022.
– Om företag tillåts gömma individanpassade priser bakom komplexa algoritmer blir det omöjligt att upptäcka eventuell diskriminering. Att vi inte kan lista ut hur de prissätter pekar på hur icke-transparent det är.
Foto: J. Castellon
Text: Redaktionen