Polisen tror sprängladdning är orsaken – Synar Frölundakonflikt

2021 09 29

Göteborgspolisen tror att explosionen som skakat centrala Göteborg och lett till att 24 personer förts till sjukhus beror på ett sprängdåd erfar GP.

– Vi tror att det handlat om en enskild sprängladdning som placerats i en port, och där tryckvågen sedan spridits simultant i flera trappuppgångar, säger en polisman som arbetar med ärendet till Göteborgs-Posten.

En stor polisutredning har inletts och GP erfar att polisen har identifierat två olika huvudspår som man nu jobbar efter.

Två olika huvudspår

▪Spår A) Gasläcka

Det ena spåret är att explosionen beror på någon typ av gasläcka enligt GP. Men i den aktuella fastigheten finns det inte gas men däremot löper ledningar i anslutning till fastigheten erfar tidningen.

Samtidigt uppger räddningstjänsten för TV4 att en naturlig orsak kan uteslutas.

Skada och förödelse
▪Spår B) Sprängdåd

Det andra spåret är att det kan vara sprängladdning som placerats ut med syfte att orsaka skada, förödelse eller skrämma någon erfar GP.

Ingen känd hotbild

Men enligt polisen finns det inga personer med någon känd hotbild mot sig skrivna i den byggnad som utsattes för explosionen.
— Men det är å andra sidan ingen garanti. Vi har ju en hel del bulvanboende, folk som hyr i andra hand, säger en polis till GP.

Kriminell konflikt pågår

Tidningen erfar även att polisen nu tittar närmare på en kriminell konflikt som pågår i Västra Frölunda. Och så sent som i helgen har det ägt rum bråk på Distansgatan.

Arkivfoto: Polisen Norrmalm, FB