SVERIGE: Polisen slår oväntat larm om kläder

2023 01 11

Imorgon skickas poliser från hela Sverige till Kiruna för att bevaka säkerheten kring EU-toppmötet i landets nordligaste stad.

Det är dock inte säkerheten eller yttre hot som besvärar polisen inför den upphaussade evenemanget, som gästas av såväl statsminister Ulf Kristersson (M) som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Istället är det kylan och risken att poliser från region Öst inte kommer att klara av vädret.

Polisförbundet har nämligen slagit larm om att regionen inte har tillräckligt med vinterkläder för att kunna jobba i så kalla miljöer, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det man saknat är alltifrån jackor, byxor, kängor, vantar och mössor, en vinteruniform helt enkelt, säger Sara Walters, ordförande för Polisförbundet i Öst.

Saknas lager

Polisförbundets ordförande uttrycker att hon är förvånad över att polisen, som är Sveriges största myndighet, inte kan erbjuda vinterkläder för samtliga regioner.

Det är inte heller okomplicerat att köpa in nya kläder, dels på grund av leveransproblem som följd av kriget i Ukraina – men också byråkrati.

– I slutändan går det att lösa genom att köpa in det som behövs. Men inom Polismyndigheten är det upphandlingar som gäller, det ska göras på ett visst sätt. Egentligen ska det vara en speciell polisuniform för vinterarbete. Enligt reglerna så går det inte att bara gå på stan och köpa vad helst, säger Sara Walters till DN.

Tonar ned oron

Oron tonas dock ned av kommenderingschefen Pontus Fälldin, ansvarig för region Nord. Han försäkrar att det kommer att finnas kläder för alla som behöver och att ingen polis ska behöva frysa.

Att Polismyndigheten inte har lager av kläder förklaras av ekonomiska skäl.

– Vi har länge levt under en just in time ekonomi. Under de senaste åren har vi insett att vår beredskap inte var den bästa och därför har vi under de senaste åren lagt på oss mer och mer lager. Det kommer att fortsätta framöver för att få en bättre beredskap, säger Pontus Fälldin till samma tidning.

Allmänheten påverkas

Inför EU-mötet i Kiruna skärps säkerheten i staden rejält. Även allmänheten kommer att påverkas på grund av polisens arbete.

– Vi vill att man är beredd på att vissa störningar kan uppstå om man ska resa till, från eller inom Kiruna och Jukkasjärvi under de här dagarna, säger Pontus Fälldin till SVT.

Centrum i orterna spärras av både under torsdagen och fredagen och på sin hemsida skriver polisen att allmänheten ska vara ute i god tid, gärna två timmar i förväg, om man ska färdas på vägarna.

Förbereder för demonstrationer

Myndigheten betonar att man även är ansvarig för att se till att eventuella opinionsyttringar i samband med mötet sker på ett säkert sätt och enligt rådande lagar.

– Polisens uppdrag är också att se till att grundläggande opinionsfrihet kan säkerställas. Ett exempel på opinionsfrihet är rätten att demonstrera, framhåller man på sin hemsida.

Foto: Polisen Malmö

Text: Redaktionen