SVERIGE: Polisen slår oväntat larm om kläder

2023 01 11

Imorgon skickas poliser från hela Sverige till Kiruna för att bevaka säkerheten kring EU-toppmötet i landets nordligaste stad.

Det är dock inte säkerheten eller yttre hot som besvärar polisen inför den upphaussade evenemanget, som gästas av såväl statsminister Ulf Kristersson (M) som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Istället är det kylan och risken att poliser från region Öst inte kommer att klara av vädret.

Polisförbundet har nämligen slagit larm om att regionen inte har tillräckligt med vinterkläder för att kunna jobba i så kalla miljöer, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det man saknat är alltifrån jackor, byxor, kängor, vantar och mössor, en vinteruniform helt enkelt, säger Sara Walters, ordförande för Polisförbundet i Öst.

Saknas lager

Polisförbundets ordförande uttrycker att hon är förvånad över att polisen, som är Sveriges största myndighet, inte kan erbjuda vinterkläder för samtliga regioner.

Det är inte heller okomplicerat att köpa in nya kläder, dels på grund av leveransproblem som följd av kriget i Ukraina – men också byråkrati.

– I slutändan går det att lösa genom att köpa in det som behövs. Men inom Polismyndigheten är det upphandlingar som gäller, det ska göras på ett visst sätt. Egentligen ska det vara en speciell polisuniform för vinterarbete. Enligt reglerna så går det inte att bara gå på stan och köpa vad helst, säger Sara Walters till DN.

Tonar ned oron

Oron tonas dock ned av kommenderingschefen Pontus Fälldin, ansvarig för region Nord. Han försäkrar att det kommer att finnas kläder för alla som behöver och att ingen polis ska behöva frysa.

Att Polismyndigheten inte har lager av kläder förklaras av ekonomiska skäl.

– Vi har länge levt under en just in time ekonomi. Under de senaste åren har vi insett att vår beredskap inte var den bästa och därför har vi under de senaste åren lagt på oss mer och mer lager. Det kommer att fortsätta framöver för att få en bättre beredskap, säger Pontus Fälldin till samma tidning.

Allmänheten påverkas

Inför EU-mötet i Kiruna skärps säkerheten i staden rejält. Även allmänheten kommer att påverkas på grund av polisens arbete.

– Vi vill att man är beredd på att vissa störningar kan uppstå om man ska resa till, från eller inom Kiruna och Jukkasjärvi under de här dagarna, säger Pontus Fälldin till SVT.

Centrum i orterna spärras av både under torsdagen och fredagen och på sin hemsida skriver polisen att allmänheten ska vara ute i god tid, gärna två timmar i förväg, om man ska färdas på vägarna.

Förbereder för demonstrationer

Myndigheten betonar att man även är ansvarig för att se till att eventuella opinionsyttringar i samband med mötet sker på ett säkert sätt och enligt rådande lagar.

– Polisens uppdrag är också att se till att grundläggande opinionsfrihet kan säkerställas. Ett exempel på opinionsfrihet är rätten att demonstrera, framhåller man på sin hemsida.

Foto: Polisen Malmö

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen