JUST NU: Polisen rustar inför icke tillståndsgiven manifestation av Paludan

2022 04 29

Trots avslag på Rasmus Paludans ansökningar om att manifestera fruktar polisen att den högerextrema politikern dyker upp ändå.

Högerextrema partiets Stram Kurs ledare Rasmus Paludan hade ansökt om att manifestera och bränna koranen i Uppsala och Stockholm på söndag.

Polisen avslog Paludans ansökningar, men Sveriges Radio rapporterar nu att polisen rustar för att politikern kan dyka upp trots att han inte har fått tillstånd.

Extra beredskap

Nu sätter polisen in extra beredskap för att vara förberedda om så också skulle ske.

– Vi måste ha personal i beredskap för att eventuellt möta upp om han skulle dyka upp, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson i Region mitt, till SR.

Polisen övervakar

Rasmus Paludan själv befinner sig Danmark, men har uppgett att han tänker åka till Sverige under helgen. Polisen håller därför koll på honom, men just nu tonar myndigheten ner risken för att han faktiskt dyker upp i Sverige.

–  I nuläget har vi inga indikationer på att han har rört på sig, säger Christer Fuxborg, även han presstalesperson för polisen, till SR.

Ansökte om valmöte

Den dansk-svenska politikern hade ansökt om att hålla ett valmöte för sitt parti i bland annat Stockholm på söndag.

På sina egna sociala medier meddelade han att han planerade att “gå med en koran i grilltång” och hålla manifestationen 150 meter från Socialdemokraternas demonstrationståg.

Risk för våld

Polisen avslog alltså hans ansökan på grund av risk för våld och oroligheter.

– Vi vill inte gå in i detaljerna kring hur riskbedömningen gjorts. Det handlar om en helhetsbild, säger Ola Österling från polisen till Dagens Nyheter.

Misstankar om mordförsök

I avslagsbeslutet från polisen går att läsa att det i samband med Paludans tidigare manifestationer uppstått stora ordningsstörningar.

Bland annat har misstänkta brott rubricerats som mordförsök, våldsamt upplopp och blåljussabotage. Flera poliser kom till skada, rapporterar tidningen.

Ska “bränna koraner”

Till DN säger även Rasmus Paludan att han kommer att överklaga alla beslut att neka honom tillstånd att manifestera och kommer att resa till Sverige oavsett vad polisen säger.

På sin Instagram meddelar den högerextrema partiledaren att han ser fram emot att “bränna koraner vid moskéer i Sverige lördag och söndag”.

Foto: Polisen Norrmalm resp Stram Kurs

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen