JUST NU: Polisen rustar inför icke tillståndsgiven manifestation av Paludan

2022 04 29

Trots avslag på Rasmus Paludans ansökningar om att manifestera fruktar polisen att den högerextrema politikern dyker upp ändå.

Högerextrema partiets Stram Kurs ledare Rasmus Paludan hade ansökt om att manifestera och bränna koranen i Uppsala och Stockholm på söndag.

Polisen avslog Paludans ansökningar, men Sveriges Radio rapporterar nu att polisen rustar för att politikern kan dyka upp trots att han inte har fått tillstånd.

Extra beredskap

Nu sätter polisen in extra beredskap för att vara förberedda om så också skulle ske.

– Vi måste ha personal i beredskap för att eventuellt möta upp om han skulle dyka upp, säger Mikael Hedström, polisens presstalesperson i Region mitt, till SR.

Polisen övervakar

Rasmus Paludan själv befinner sig Danmark, men har uppgett att han tänker åka till Sverige under helgen. Polisen håller därför koll på honom, men just nu tonar myndigheten ner risken för att han faktiskt dyker upp i Sverige.

–  I nuläget har vi inga indikationer på att han har rört på sig, säger Christer Fuxborg, även han presstalesperson för polisen, till SR.

Ansökte om valmöte

Den dansk-svenska politikern hade ansökt om att hålla ett valmöte för sitt parti i bland annat Stockholm på söndag.

På sina egna sociala medier meddelade han att han planerade att “gå med en koran i grilltång” och hålla manifestationen 150 meter från Socialdemokraternas demonstrationståg.

Risk för våld

Polisen avslog alltså hans ansökan på grund av risk för våld och oroligheter.

– Vi vill inte gå in i detaljerna kring hur riskbedömningen gjorts. Det handlar om en helhetsbild, säger Ola Österling från polisen till Dagens Nyheter.

Misstankar om mordförsök

I avslagsbeslutet från polisen går att läsa att det i samband med Paludans tidigare manifestationer uppstått stora ordningsstörningar.

Bland annat har misstänkta brott rubricerats som mordförsök, våldsamt upplopp och blåljussabotage. Flera poliser kom till skada, rapporterar tidningen.

Ska “bränna koraner”

Till DN säger även Rasmus Paludan att han kommer att överklaga alla beslut att neka honom tillstånd att manifestera och kommer att resa till Sverige oavsett vad polisen säger.

På sin Instagram meddelar den högerextrema partiledaren att han ser fram emot att “bränna koraner vid moskéer i Sverige lördag och söndag”.

Foto: Polisen Norrmalm resp Stram Kurs

Text: Redaktionen