JUST NU: Polisen pekar ut två typgrupper bakom kravallerna

2022 04 16

16 skadade poliser och polisbilar för många miljoner kronor som eldats upp är facit efter de kriminella ligisternas härjningar i en rad svenska städer.

Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö är de städer som drabbats hittills och nu pekar polisen ut två grupper personer som bedöms ligga bakom härjningarna.

Grovt kriminella

Den högerextrema dansken Rasmus Paludan har fått tillåtelse i stad efter stad att elda upp islams heliga skrift koranen. Det har i sin tur fått grovt kriminella element att gjort sig skyldiga till våldsamma upplopp.

Ville döda poliser

– De här attackerna har i vissa fall haft som syfte att döda eller allvarligt skada poliser, säger polisens nationella kommenderingschef Jonas Hysing till DN.

Polisen bekräftar det grova och råa våld som brottslingarna riktade mot poliserna.

Hackade ut gatsten

– De hade folk som satt och hackade ut gatsten. Kolleger blödde, andra hade brutit ben i kroppen, uppger en polis till Expressen.

– Våra bilar kom ingenstans för gatorna var barrikaderade med bänkar och elsparkcyklar. Vid ett tillfälle lyckades de bända upp dörrarna till en av dem och slet ut chauffören, säger polisen

Två grupper

Malmöpolisen förklarar att det är olika typer av personer som ligger bakom våldsamheterna och pekar ut två exempelgrupper som det handlar om.

Dels handlar det om personer som är arga över att Rasmus Paludan eldar upp koranen.

Arga på Paludans tillstånd

– En del kan vara upprörda över polisens beslut att ge tillstånd. Arga över att den högerextrema politikern fått tillstånd för sin demonstration, säger Calle Persson som är presstalesperson vid Malmöpolisen.

Yrkeskriminella

Malmöpolisen pekar även ut en annan grupp personer som ligger bakom upploppen och det grova våldet.

Det handlar om yrkeskriminella.

– Det kan också vara unga personer som hyser agg mot polisen av andra orsaker.

– Kriminella som störs i sina gärningar i vanliga fall av polisen och som nu använder detta som ett skäl för att använda våld mot de som stör deras kriminella gärning, säger polisen.

Tar tillfället i akt

Malmöpolisen framhåller att det med andra ord är kriminella som passar på och tar tillfället i akt att få utlopp för sin polishat.

–  Det är ett brett spann. Det är inte bara så enkelt som att de vill reagera mot den allmänna sammankomsten, säger Malmöpolisen.

Foto: Polisen Huddinget

Text: Redaktionen