Polisen larmad till Drottningholms Slott – Två misstänkta påträffade

2022 01 07

Polisen har larmats till statschef Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvias permanenta hem Drottningholms Slott.

Två misstänkta personer har påträffats på ett område där det är förbjudet för allmänheten att vistas.

Polisen på plats

Polisen har hunnit fram till slottet och arbetar med att klarlägga situationen.

– Vi har just nu en patrull på plats som hämtar in information och försöker ta reda på vad som har hänt, säger Towe Hägg, presstalesperson på Polisregion Stockholm, till SVT.

Två kvinnor

Polisen har kunnat konstatera vilka de två personerna är.

– Två kvinnor i 20-årsåldern, uppger polisen.

Skyddsvakter slog larm

Det var vakter som först såg de två misstänkta kvinnorna.

– Skyddsvakt kontaktade polisen efter att [denne] uppmärksammat personer inne på en del av området som obehöriga inte har tillträde till, rapporterar polisen.

Kungliga högvakten ingrep

Kungen och Drottningen håller sig för närvarande isolerade på slottet då de båda smittats av coronaviruset och har testat positivt för covid-19. Hovet bekräftar för Aftonbladet att två personer överträtt tillträdesförbudet och att de omhändertagits av högvakten.

Brott mot skyddslagen

Det är oklart vad de båda kvinnorna hade för syfte men de misstänks nu för brott mot skyddslagen. 

– Jag vet inte några detaljer om hur de tagit sig in eller om de anträffades inomhus eller utomhus, säger polisens presstalesperson Towe Hägg vid Polisregion Stockholm, till tidningen.

Kungafamiljen flyttade in 1981

Drottningholms Slott är Kung Carl XVI Gustafs och Drottning Silvias permanenta bostad. Kungafamiljen flyttade in på slottet 1981. Rummen i slottets södra del är reserverade för Kungaparet. Dock är slottet och parken till största delen öppen för besökare året om, enligt webbsidan De Kungliga Slotten.

UNESCO:s världsarvslista

Drottningholms slott finns upptaget på UNESCO:s världsarvslista. Det är Sveriges bäst bevarade kungliga slott och uppfördes på 1600-talet i Sverige och är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från den tiden.

Vårdas för all framtid

Drottningholm, som också är statligt byggnadsminne, omfattar slottet, slottsteatern, Kina slott, slottsparken, området Kanton och en del av förstaden Malmen. Att området är ett världsarv innebär att det ska garanteras skydd och vård för all framtid, enligt De Kungliga Slotten.

Foto: Victor Ericsson, Kungl. Hovstaterna