JUST NU: Flera barn anhållna efter helgens våldsamheter

2022 04 18

Bland de 18 personer som har anhållits i Linköping efter påskhelgens upplopp är fyra personer under 18 år.

Det har varit oroligt på flera håll i Sverige under påskhelgen efter att den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludan planerat flera koranbränningar i svenska städer.

Bland annat urartade demonstrationer i Linköping, där 18 personer har anhållits misstänkta för våldsamt upplopp.

Flera barn 

Bland dessa 18 personer finns flera barn, rapporterar Dagens Nyheter. Rubriceringen är våldsamt upplopp, men det kan även bli tal om grovt blåljussabotage och misshandel.

– Av de 18 anhållna i Linköping är fyra under 18 år. Tre är 17 och en av är 15, säger Johnny Gustafsson på polisregion Öst, till tidningen.

200 på plats

I just Linköping förekom stenkastning mot polisen och dess fordon. Myndigheten uppger att drygt 200 personer befann sig på plats, men har ingen klar bild över hur många som har deltagit i upploppen. 

Stenkastning och bilbränder 

Fyra mil därifrån pågick det oroligheter tidigare under dagen. 

Maskerade personer attackerade polisen med sten och under eftermiddagen sattes flera bilar i brand. 

Avfyrade varningsskott

Polisen tvingades att avlossa ett varningsskott i samband med händelserna. 

– Det skedde i ett otroligt trängt läge, och det var otroligt kaotisk i går, säger Johnny Gustavsson till DN. 

Håller presskonferens 

Rikspolischefen Anders Thornberg har nu kallat till presskonferens klockan 11 på måndagen efter påskhelgens våldsamma upplopp, rapporterar Aftonbladet. 

I samband med demonstrationerna har flera poliser skadats. Myndigheten har dessutom fått kritik för att man inte agerat hårdare och kunnat gripa fler på plats.

“Kraftfulla motåtgärder” 

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men det här är något annat. Det är ett grovt våld som riktar sig mot liv och egendom. Framför allt mot poliser. Det är mycket oroväckande och vi kommer ta till kraftfulla motåtgärder. Det här ska inte fortsätta, meddelade rikspolischef Anders Thornberg när upploppen startade i Norrköping.

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen