JUST NU: Polisen agerar mot Putinsympatisör

2023 01 12

En gränspolis som har arbetat i region Bergslagen tvingas lämna arbete.

Orsaken är att den värmländska polisen utryckt ett stöd för Rysslands diktator Vladimir Putin.

En utredning har dock visar att gränspolisen inte gjort sig skyldig till något brott.

Trots det har Polismyndigheten valt att köpa ut den kontroversiella polisen.

Myndigheten får betala 517 468 kronor - motsvarande 14 månadslöner – i avgångsvederlag, vilket nyhetsbyrån Siren var först med att rapportera om.

– Jag kan bekräfta att vi har kommit överens om att gå skilda vägar från och med 1 januari. Ärendet för vår del har inte handlat om några uttryckta sympatier åt något håll, vi har inte någon åsiktsbegränsning inom polisen", säger Ulrica Granberg, chef för gränspolisen i region Bergslagen, till nyhetsbyrån.

Anmäldes för tjänstefel

Polisen anmäldes för tjänstefel efter att ha anklagats för allvarliga uttalanden kopplat till Rysslands diktator och Ukrainakriget.

– Vi vill inte att hon sätter sin fot här, sa en av polisens upprörda kollegor till Expressen i samband med avslöjandet.

Enligt uppgifter till tidningen har den anklagade polisen sagt att Ryssland inte krigar i Ukraina.

Den värmländska polisen uppges även ha haft Vladimir Putin som skärmsläckare på sin dator.

Med anledning av en händelse, då den värmländska polisen varit i kontakt med tre personer från Ukraina som ville söka asyl i Sverige, valde flera kollegor att anmäla händelserna till ledningen, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen.

Inledningsvis misstänktes den anklagade polisen för tjänstefel, men utredningen lades ner i somras då det inte gick att styrka brott.

”Agerar brottsligt”

En anhörig till den utköpta gränspolisen är mycket upprörd och kritisk till Polismyndighetens agerande.

– Det de gjort är brottsligt. Polisen kunde inte anmäla XX åsikter, då hittade de på det här med de ukrainska asylsökande i stället. Men det visade sig att det var en annan polis som inte tagit upp asylfrågan, därför var de tvungna att lägga ner utredningen mot XX, säger den anhöriga till NWT och tillägger:

– Hur kan XX jobba kvar efter det? Det går inte när kollegorna anser att XX är rysk agent.

Foto: Polismyndigheten resp President of Russia Office

Text: Redaktionen